Pirinç ve tuzu derin bir kaba alın, üzerini geçecek kadar ılık su ekleyerek 30 dakika suda bekletin.
Kestanelerin bombeli taraflarına enlemesine çizikler atın ve 30 dakika soğuk suda beklettikten sonra çizik tarafı alta gelecek şekilde sıcak köz tavasına sıralayın. Kısık ateşte kabukları kızarana kadar pişirin ve diğer yüzünü çevirin. Kızaran kestaneleri bir kaba alın ve üzerini örterek terletin. (Böylelikle kabukları daha kolay soyulacaktır.)
Yayvan pilav tenceresine yağları alın, soğanı ve fıstığı ekleyip, kısık ateşte fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.
Pirinci bol suda yıkayın ve iyice suyunu süzdükten sonra soğanın üzerine ekleyin. Pirinci kırmamaya özen göstererek 1-3 dakika daha kavurun.
Kuş üzümünün suyunu süzüp, baharatlar, toz şeker ve tuzu ilave edip karıştırın. Kabukları soyulmuş bütün halindeki kestaneleri pirinçlerin üzerine tek sıra halinde yerleştirip sıcak suyu yavaşça üzerine dökün. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirip ocağı kapatın.
Dereotunu pilavın üzerine serpin ve 10 dakika dinlendirdikten sonra üzerine nar tanelerini ekleyerek sıcak servis edin.