- Ekmeklik un, tam buğday unu, sarı un, ekşi maya ve suyu derin bir karıştırma kabına alın. Mikserin hamur yoğurma aparatı ile 5-6 dakika yoğurun.
- Un ve su tamamen karışıp hamur toparlandığında, hamuru 30-60 dakika dinlendirin.
- Son olarak kaya tuzunu suyla eritip ilave edin. Hamur pürüzsüz ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar mikserde yoğurmaya devam edin.
- Hamuru 1’er saat arayla oda ısısında 3 kez katlayarak dinlenmeye bırakın.
- Daha sonra hamuru 2 veya 3 eşit parçaya bölerek şekil verip mayalama sepetine alın ve üst kısımlarının kurumaması için örtün.
- Hamuru bu şekilde 1 saat oda ısısında beklettikten sonra buzdolabına alın. Soğuk mayalanma için 12-24 saat buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkarır çıkarmaz fırına atın.
- Mayalanan hamura jilet yardımıyla çizik atın. Daha sonra pişirme yöntemlerinden birini seçerek ekmeklerinizi pişirin.
Ekşi Mayalı Köy Ekmeğinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Ekmeğin gözenekli olmasını istiyorsanız, mayayı tuzdan sonra ilave edebilirsiniz.
- Dinlendirme işlemini havalar çok sıcaksa 1 kez buzdolabında, 2 kez oda ısısında katlama şeklinde yapabilirsiniz.
- Hamuru oda ısısında bekletmeyin, aksi takdirde yayılmaya başlayacaktır.
- Sarı buğday unu yerine aynı miktarda durum buğdayı unu kullanabilirsiniz. Ya da 150 g sarı buğday+150 g durum buğdayı şeklinde ikisini birlikte kullanabilirsiniz.
1 Porsiyon Ekşi Mayalı Köy Ekmeği Kaç Kaloridir?
Standart malzemelerle hazırlanan köy ekmeğinin 100 gramlık bir porsiyonu, yaklaşık 285 kaloridir. Ekşi mayalı köy ekmeğini diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
Siz de pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz ekmek tarifleri arıyorsanız, Karadeniz yöresine ait olan mısır ekmeği tarifine göz atabilirsiniz.