Zelnik
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Makedon mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan zelnik, pırasa ve peynirle doldurularak hazırlanan bir börek türüdür. Ancak zelnik sadece popüler bir yemek değil, aynı zamanda yerel kültürün de önemli bir parçasıdır. Son yıllarda peynirli, yumurtalı, kıymalı, pırasalı, kuzukulaklı ve pirinçli versiyonları yapılsa da, orijinal versiyonunda pırasa ve peynir kullanılır. Malzemeler hazırsa, kahvaltı sofralarına çok yakışacak zelnik tarifi için detaylara geçebiliriz.

Daha fazlası için Makedonya yemeklerine göz atın.

1 Porsiyon Zelnik Kaç Kalori?

1 porsiyon zelnik 412 kaloridir.

Zelnik Tarifi İçin

Malzemeler

İç harcı için:

Zelnik

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle unu geniş bir kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın.
  2. Sirke, tuz, yağ ve suyun yarısını ekleyip çatalla topaklanmaya başlayıncaya kadar karıştırın.
  3. Kalan suyu kıvamına göre ekleyin ve hafifçe unlanmış bir tezgahın üzerinde açın.
  4. Yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar birkaç dakika yoğurun ve streç filme sarıp en az 20 dakika dinlenmeye bırakın.
  5. Orta ateşteki bir tavada soğanı, pırasayı, sarımsağı soteleyin ve bir kaba alın.
  6. Beyaz peynir, maydanozu ve baharatları ilave edip güzelce harmanlayın.
  7. Hamuru 6 parçaya ayırın ve ilk açtığınız yufkayı kullanacağınız tepsinin kenarlarından taşacak büyüklükte açıp ve tepsinin üzerine yerleştirin.
  8. Zemine yerleştirdiğiniz 2., 3. ve 4. yufkayı açtıktan sonra üzerlerine yağ sürüp peynir serpin.
  9. Üstüne yağ sürüp peynir serptiğiniz yufkaları karşılıklı iki kenarından sıkıştırarak toplayın ve tepsinin zeminine kenardan içe doğru 3 yufkayı yerleştirin.
  10. 4. ve 5. yufkaları da aynı şekilde düzenleyip bu kez sadece tepsinin kenarlarına dizin.
  11. Ortada oluşan boşluğa da tavadaki harcı döküp güzelce yayın ve zeytinyağı ile çırptığınız yumurta sarısını yufkalara sürün.
  12. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  13. Fırından çıkan zelnik servise hazır. Afiyet olsun!
  Servis Önerisi

Zelnik genellikle sıcak olarak servis edilir ve bir bardak yoğurt, ayran veya kefir ile sunulur.

  Püf Noktası
  • Pişerken 15-20 dakika sonra fırını kontrol edin. Üst kısmı kahverengileşmeye başladıysa, zelniklerin yanmamasını sağlamak için üstüne yağlı kağıt serin.

Tarif Kategorileri

Börek Tarifleri Farklı Hamur İşi Tarifler Pırasalı Tarifler Hamur İşi Tarifleri

Benzer Tarifler

Ispanaklı göçmen böreği
Peynirli zarf böreği
Patlıcanlı Arnavut Böreği
Sebzeli kese böreği
Patatnik
Biber böreği