Pratik El Açması Patatesli Börek
Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

En sevdiğimiz lezzetlerin başında gelir hamur işleri. Hele de börekler… Her damağa hitap eder, her öğüne uyar. El açmasının tadı da bir başkadır değil mi? İşte size yapımı kolay, nefis  bir tarif. 

Pratik El Açması Patatesli Börek Tarifi İçin

Malzemeler

Patatesli harç için 

Hamuru açmak için 

Üzeri için 

Pratik El Açması Patatesli Börek

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Derin bir yoğurma kabına ılık su, maya, tuz ve toz şekeri alın. Maya ile toz şeker eriyene kadar karıştırın.
  2. Daha sonra yavaş yavaş unu ekleyerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.
  3. Böreğin iç harcını hazırlamak için patatesleri rendenin ince tarafıyla rendeleyin ve suyunu sıkın. Tuz ve sıvı yağı ekleyip karıştırın.
  4. Kıymayı ilave edin. Biber, soğan ve baharatları da ekleyerek karıştırın. 
  5. Mayalanan hamuru 10 eşit parçaya bölün. Her bir bezeyi elinizle pasta tabağı büyüklüğünde açın ve üzerlerine eritilmiş tereyağı sürün. Hamurları ikişerli olarak üst üste koyarak 5 hamur grubu elde edin. Bu şekilde 15-20 dakika dinlendirin.
  6. Her bir ikili hamurun üzerine tekrar eritilmiş tereyağı sürüp elinizle olabildiğince ince açarak büyütün. Yufkayı ortadan ikiye keserek üzerine patatesli iç harcın bir kısmını yayın ve bir ucundan tutarak rulo şeklinde sardıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine kol böreği şeklinde yerleştirin. 
  7. Yufkaların üzerini kalan yağ ile yağlayıp susam ve çörekotu serperek mayalanması için yaklaşık 20-25 dakika daha bekletin.
  8. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında alt üst kızarıncaya kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Fırından alın ve 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek sıcak servis edin.
  Püf Noktası
  • Hamura katacağınız maya, yaş maya ise önce ılık su ve toz şeker ile karıştırarak eritin. Instant maya kullanacaksanız doğrudan una ekleyip yoğurun. Tercihiniz kuru maya ise, önce ılık şekerli su ekleyerek bir süre aktif hale gelmesi için bekletin.
  • Kullanılan tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Unu eklerken kontrollü olun. Kullanılan bardak ölçüsü ve unun kalitesi, su çekme oranı farklılık gösterebilir. Börek hamuru, kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olmalıdır. 
  • Hamurun kıvamı için bir parça alın ve esnettiğinizde kopuyorsa henüz doğru kıvama ulaşmamışsınızdır.  Biraz daha yoğurmalısınız.
  • Mayalanan hamuru, alttan üste katlayarak havasını almak gerekir. Fakat bunu yaparken çok fazla yoğurmamaya özen gösterin.
  • Böreği yapacağınız hamuru, tereyağı ile yağlayarak bekletmek, hem hamurun gevşemesini ve 
  • kolayca açılmasını hem de tel tel ayrılan lezzetli bir börek olmasını sağlar.
  • Börekte kullanılacak iç harcı damak zevkinize göre sevdiğiniz malzemelerle hazırlayabilirsiniz.
  • Hamura istediğiniz şekli verdikten sonra bir süre daha tepside mayalanması için bekletin. 
  • Hamur işlerini önceden ısıtılmış sıcak fırında pişirin. 
  • Mayalı hamur her mutfak için bir sihirdir. Hamuru yoğururken yapacağınız küçük değişikliklerle bazen puf puf kabarmış bir poğaça, bazen tel tel ayrılan yumuşacık bir açma ya da çörek veya yumuşacık, çıtır çıtır bir ekmek yapmak çok kolaydır.

Tarif Kategorileri

Farklı Sebze Yemekleri Tuzlu Hamur İşi Tarifleri Farklı Hamur İşi Tarifler Börek Tarifleri Kahvaltılık Tarifler Çay Saati Tarifleri

Benzer Tarifler

Ispanaklı göçmen böreği
Peynirli zarf böreği
Patlıcanlı Arnavut Böreği
Sebzeli kese böreği
Patatnik
Biber böreği