Laz Böreği
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

İncecik baklava yufkası ile hazırlanan laz böreği, isminden anlaşılacağı gibi Karadeniz yöresine özgü bir yemektir. Yufkaların arası koyu krema veya muhallebi ile doldurulur. Daha sonra kare şeklinde kesilir ve fırında pişirilir. Laz böreği, isteğe göre şerbetle veya pudra şekeri ile tatlandırılabilir. Listedeki malzemeler hazırsa, nefis laz böreği tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Laz Böreği Kaç Kalori?

Börek tarifleri arasında sık sık tercih edilen  avcı böreği ve ev yapımı küt böreği tarifini de deneyebilirsiniz.

Laz Böreği Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

Muhallebisi için: 

Şerbeti için:

Üzeri için:

Laz Böreği

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Laz böreği hamuru için öncelikle derin bir kabın içine yumurta, yoğurt, sıvı yağ, su, sirke, oda sıcaklığında tereyağı ve tuzu ekleyin. Karıştırarak homojen bir karışım elde edin.
  2. Karışıma yavaş yavaş un ekleyin ve hamuru yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
  3. Dinlenmiş hamuru 18 eşit parçaya ayırın.
  4. Muhallebisi için sütü bir tencereye alın, üzerine toz şekeri ekleyin ve karıştırarak ısıtın.
  5. Nişasta ve unu az miktarda süt ile açarak karıştırın. Bu karışımı ısınan süte ekleyin ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
  6. Muhallebi koyulaştığında ocaktan alın, vanilini ve yumurta sarısını ekleyin. Karıştırarak soğumaya bırakın.
  7. Şerbeti hazırlamak için toz şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Şekerli su şurup kıvamına geldiğinde birkaç damla limon suyu ekleyin ve şerbetin soğumasını bekleyin.
  8. Hamuru açmak için tezgaha nişasta serpiştirin. Hamur bezelerini incecik olacak şekilde açın.
  9. Yağladığınız fırın kabına ilk yufkayı yerleştirin ve kenarlarının dışarı taşmasına izin verin. Bu ilk yufkayı eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımıyla fırça yardımıyla yağlayın.
  10. Toplam 17 yufka katını, her bir katı yağlayarak fırın kabınıza düzenli bir şekilde yerleştirin.
  11. Hazırladığınız muhallebiyi yufkaların üzerine dökün. İlk katın taşan kenarlarını içe doğru katlayın.
  12. Üzerine son yufkayı da ekleyin ve son kez yağlayın ve böreği dilimleyin.
  13. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında, böreğin üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
  14. Fırından çıkan laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra, önceden soğutulmuş şerbeti üzerine gezdirin.
  15. Laz böreği servise hazır, dilerseniz üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
  Servis Önerisi
  • Yanında bir top vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.
  • Üzerine kavrulmuş fındık veya ceviz serpiştirebilirsiniz.
  • Üzerine hafif kakao serpebilirsiniz.
  • Yanında bir fincan taze demlenmiş çay ile servis edebilirsiniz.
  • Dilerseniz üzerini toz Antep fıstığıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Krema karışımının kıvamı, ne çok koyu ne de çok sıvı olmalıdır. İyi bir kıvam, tatlının yapışmasını ve dağılmasını önler. Kremayı karıştırırken kıvamının pürüzsüz olduğundan emin olunmalıdır.
  • Yufka katmanlarını aşırı kalın yapmamaya özen gösterin. 6-8 kat yufka, yeterli katmanlılık sağlar.
  • Yufkaların arasına sürülen tereyağının yeterli miktarda sürün. Tereyağı tatlının lezzetini artırır ve yufkaların gevrek olmasına yardımcı olur.
  • Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra tamamen soğumasını bekleyin. Sıcak servis edildiğinde kreması çok akışkan olabilir. Tatlı soğudukça kıvamı oturur ve dilimlenmesi kolaylaşır.

Tarif Kategorileri

Hamur İşi Tarifleri Kahvaltılık Tarifler Yöresel Tarifler Karadeniz Mutfağı Yemekleri Çay Saati Tarifleri MasterChef Tarifleri Tatlı Tarifleri Börek Tarifleri

Benzer Tarifler

Ispanaklı göçmen böreği
Peynirli zarf böreği
Patlıcanlı Arnavut Böreği
Sebzeli kese böreği
Patatnik
Biber böreği