Homaça
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Homaça yemeğini duydunuz mu? Ya da coğrafi işaret alan 'Akyurt Homaçası' tarifini? Bu makalede karşımızda bir Ankara tarifi var... Ankara'da Akyurt, Çubuk gibi ilçelerde oldukça popüler olan Homaça tarifinin nasıl yapıldığına bakıyoruz.

Öncelikle 'Homaça nedir?' Patent enstitüsüne göre tescilli Akyurt Homaçası ilikli kemikli et, su ve tuz kullanılarak üretilen bir yemektir. Bu tescilli tarifte etler tereyağında mühürlenir. Sebze kullanılmaz, tercihe göre baharatlar eklenebilir. Homaça tarifi Başkent Ankara'da geçmiş yıllara dayanan bir kültüre sahiptir. Ankara Çubuk'ta da Homaça tarifi popülerdir. Kültür Portalına göre Çubuk'ta düğünlerin baş yemeğidir. Homaça davetlerde de kendisine sofrada yer bulan bir lezzettir. Homaçada kullanılan et kentin coğrafi sınırlarında üretilen büyükbaş hayvanlardan gelmektedir. Bu makalede hem orijinal Akyurt Homaçası tarifini de, hem de pratik bir homaça tarifini bulabilirsiniz.

Homaça Tarifi İçin

Malzemeler

Homaça

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. İlikli kemikli etler, kemiğinden ayrılmadan yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür.
  2. Bir tencerede tereyağı eritilip üzerine etler dizilir. Kaşıkla çevrilerek pişirilen etler mühürlenir.
  3. Mühürlenen etler, temiz bir bezin üzerine ya da içi kalaylanmış bakır kevgire konularak etin kanının süzülmesi beklenir.
  4. Süzülen etler tencerenin dibine dizilir ve üzerlerine, etlerin seviyesini geçecek şekilde kaynamış su eklenir.
  5. Tuz ve isteğe göre baharat konur. Tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
  Servis Önerisi

Bu lezzetli tarifin servis aşamasında etler kemiklerden sıyrılır. Sıcak olarak yemeğin suyuyla servis edilir.

  Püf Noktası
  • (Akyurt Homaçası) için Geçmiş yıllar da ya da çok kalabalık davetlerde hazırlanan et bölgede “tinç” olarak adlandırılan geniş bakır tavalarda mühürleniyor. Bu mühürle etler kanın süzülmesi için kevgire konuluyor ve üzerine ağır bir kap yerleştiriliyor. Ertesi gün derin kazanlarda pişiriliyor.
  • Pratik bir tarif için Kültür Bakanlığı'nın sitesinde yer alan ve Çubuk'ta tüketilen Homaça tarifine de bakılabilir. Bu tarifin malzemeleri ise şöyle paylaşılıyor: 2 kg et (Kemikli et), 1 adet patates, 1 adet soğan, 1 çay kaşığı pul biber, 1 kaşık tereyağı.
  • Etler tereyağında hafif kızartılarak yağı süzülmesi için bir bez parçası üzerine alınır. Ardından tekrar tencereye aktarılır ve üzerine üstünü hafif şekilde geçecek kadar sıcak su eklenir. Patates, soğan ve pul biber eklenerek kaynamaya bırakılır.

Tarif Kategorileri

Kırmızı Et Yemekleri Et Tarifleri İç Anadolu Yemekleri Yöresel Tarifler

Benzer Tarifler

Harbiye kebabı
Ciğer şarmula
Güveç kapama
Burdur Şişi
Air Fryer'da kuzu pirzola
Kıyma döner