Çömlek kebabı ya da testi kebabı olarak her iki türlü de anılan bu kebabın ana malzemesini kuzu eti oluşturmaktadır. Çeşitli coğrafi bölgelere göre nam salmasına rağmen hepsinin ortak özelliği kuzu etinden olması ve çömlekte pişirilmesidir. Muğla, Nevşehir ve Yozgat’ın simgesi haline gelmiş çömlek kebabı yörelerin özelliklerini de bize anlatmaktadır. Bir yiyeceğin içindekiler, pişirme yöntemi, kullanılan araç gereçler bize yöre hakkında bilgi vermektedir. Coğrafi bölgelere göre farklılık gösterdiği gibi bölge içinde de farklılık gösteren bu kebap Muğla’nın çeşitli bölgelerinde kuzu etinden ve sebzelerden oluştuğu gibi bazı bölgelerinde ise yalnızca kuzu etinden oluşmakta ve kuzunun kol bölgesinden yapılmaktadır. Ancak hepsinin ortak noktası kuzu eti olması testide pişmesi ve tandırda/taş fırında pişmesidir. Yemeğin başlıca püf noktası ise çömleğin yemeğe verdiği lezzetten ileri gelmektedir. Son zamanlarda turizm hareketi ile hareketlenen gastronomi turizmi ile de oldukça popüler hale gelmiş bu yemek Türk kültürünün bir parçası konumundadır. Peki günümüze kadar uzanan bu yöresel lezzetin tarifi nedir? Nasıl yapılır? İşte sizlerle buluşturduğumuz çömlek kebabı tarifi:
Alternatif olarak macar kebabı ve cağ kebabı tarifine de göz atın.
Çömlek kebabını arpa şehriye pilavı, sodalı ayran ve sumaklı soğan eşliğinde sunabilirsiniz.