Saganaki
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 12 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Yunan mutfağından dünyaya yayılan saganaki, hem atıştırmalık, hem de ara sıcak olarak servis edilen bir çeşit peynir kızartmasıdır. Bal, sarımsak ve limonlu sosla zenginleştirilen bu yemeğin yapımında, sert peynir kullanılır. Genellikle dışı galeta ununa bulansa da, isteğe göre susama bulayarak da kızartma işlemine geçebilirsiniz. Saganaki yapımında geleneksel olarak kefalotiri peyniri kullanılır. Ancak ülkemizde bulunması zor bir peynir olduğu için, sert yapıdaki yöresel peynirleri veya hellim peyniri de kullanabilirsiniz. Malzemeler hazırsa, Yunan usulü saganaki tarifi için detaylara geçebiliriz.

Selanik yemeklerine göz atmayı unutmayın.

Saganaki Tarifi İçin

Malzemeler

Servis için:

Saganaki

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Sert peynirleri kare veya dikdörtgen şeklinde dilimleyin.
  2. Yumurtayı bir kaba alın. Çok az tuz ekleyerek çırpın.
  3. Galeta ununu düz bir tabağa alın. Kızartmalık peynirleri önce yumurtaya bulayın. Ardından galeta ununa bulayın.
  4. Ayçiçek yağını bir tavada kızdırın. Peynirleri kızgın yağa alıp rengi değişene kadar kızartın. 
  5. Bir tarafı pişince diğer tarafına çevirin. Ardından servis tabağına aktarın.
  6. Kurutulmuş domatesleri ince ince kıyın. Yeşil zeytin, zeytinyağı, bal, sarımsak ve kekiği blenderdan geçirerek sos kıvamına getirin.
  7. Kızarmış peynirlerin üzerine sosu gezdirin. İsteğe göre kurutulmuş domates ve limon dilimleri ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Saganakiyi yeşillikler eşliğinde servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Yunan peyniri bulamazsanız, hellim peyniri veya Kars kaşarı kullanabilirsiniz.
  • İsteğe göre galeta ununa susam ve çörek otu ekleyebilirsiniz.
  • Peynirleri kızarttıktan sonra, kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzdürebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Peynirli Tarifler Atıştırmalık Kızartma Tarifleri Yunan Mutfağı Yemekleri

Benzer Tarifler

Bougatsa
Gemista
Yunan salatası
Soğan mücveri
Kavala usulü midyeli pilav
Kimyonlu ve soğanlı fava