Pesto sos, makarna, ekmek ve salataların içerisinde kullanılan bir sos çeşididir. Gerçek pesto sosu çam fıstığı, fesleğen ve parmesan peyniri ile hazırlanır. Ancak zeytinli, rokalı, kişnişli ve cevizli gibi çeşitleri de mevcuttur. Peki, evde pesto sos nasıl yapılır? Malzemeleri hazırladıysanız, pesto sos tarifi ve çeşitleri için detaylara geçebiliriz.
Pesto Sos Çeşitleri Nelerdir?
- Naneli pesto sos; Tarife taze fesleğen yerine nane yaprakları ekleyerek hazırlamaya devam edebilirsiniz. Naneli pesto sosunu pişirme süresinin son 10 dakikasında fırınladığınız veya ızgarada hazırladığınız kuzu etine sürün ya da sos olarak kullanın.
- Ceviz ve biberiyeli pesto sos; Tarife çam fıstığı yerine doğranmış ceviz, fesleğen yerine ¾ su bardağı (50 gr) maydanoz, ¼ su bardağı (10 gr) kıyılmış taze biberiye ekleyebilirsiniz. Bu sosu ızgara biftek ve pirzolalarda kullanabilirsiniz.
- Cevizli pesto sos; Tarife çam fıstığı yerine doğranmış ceviz, parmesan yerine eski kaşar peyniri ekleyebilirsiniz. Özellikle makarna ve salatalara çok yakışacaktır.
- Kişnişli pesto sos; Mutfak robotu çalışırken hazneye 2 diş sarımsak, çekirdekleri temizlenmiş ve kıyılmış acı biber ekleyin. Robotu durdurup ¼ su bardağı (30 gr) ayıklanmış kabak çekirdeği ve yarım su bardağı (60 gr) rendelenmiş parmesan peyniri ekleyip kısa bir süre çalıştırın. 2 su bardağı (60 gr) taze kişniş yaprağı ekleyip hazırlamaya devam edin. Ardından yarım su bardağı (125 ml) sızma zeytinyağı ilave edip yoğun bir kıvam oluşturun. 1 yemek kaşığı misket limonu suyu ve rendelenmiş kabuğunu karıştırdıktan sonra sosun tuzunu ve biberini ayarlayın. Kişnişli pesto sos ızgara tavuk etine çok yakışacaktır.
Alternatif olarak rokalı pesto sos, mole sosu ve kapari sos tarifine de göz atın.