Nar Ekşisi
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Sağlık açısından birçok faydası bulunan nar, tatlıların, pastaların, salataların ve içeceklerin en sevilen malzemelerinden biridir. Antioksidan özelliği ile vücudu temizleyen nar, sos olarak da kullanılır. Nar ile kolayca hazırlanan nar ekşisi, başta salatalar olmak üzere, birçok yemeğin içerisinde de kullanılır. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da kullanılan nar ekşisi genellikle hazır paketler halinde satılır. Peki, bu leziz sosu kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Evde nar ekşisi nasıl yapılır? diye merak edenler için tarifimizde tüm adımları ve püf noktalarını paylaştık. Hazırsanız, gelin ev yapımı nar ekşisi tarifine birlikte göz atalım.

1 Porsiyon Nar Ekşisi Kaç Kalori?

Salataların içerisinde sık sık kullanılan nefis dut sirkesi ve faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu pekmezi tarifini de mutlaka deneyin.

Nar Ekşisi Tarifi İçin

Malzemeler

Nar Ekşisi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle tarifte kullanacağınız narları iki, üç parçaya bölerek ayırın.
  2. Geniş bir kabın içerisine narları koyun ve kaşık ile kabuklarına vurarak narların dökülmesini sağlayın.
  3. Ayırdığınız narların üzerinde kabuk veya zar varsa bunları da ayıklayın.
  4. Kullanılmamış temiz çizme ile narların üzerine bastırın. Bu sayede suyunu çıkartabilirsiniz.
  5. Narların suyunu çıkartmak için kullanabileceğiniz diğer yöntem mutfak robotu kullanmaktır.
  6. Nar suyunu süzdükten sonra geniş bir tencereye alın. Tenceredeki narları yaklaşık 3-4 saat kadar kaynatın.
  7. Nar suyunu pişirirken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın.
  8. Kaynamaya başlayan nar suyu akışkan ve yoğun bir kıvam aldığında nar ekşisi hazır demektir. Nar suyunu ocaktan almadan önce üzerine tuz ekleyin ve karıştırın.
  9. Ocağı kapattıktan sonra nar ekşisini soğuyana kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
  10. Soğuyan nar ekşisini şişelere doldurabilirsiniz.
  11. Hazırladığınız nar ekşisini salatalarda veya nar ekşili tavuk baget gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
  Püf Noktası
  • Tarifte verilen ölçülerden yaklaşık 350 ml nar ekşisi çıkmaktadır. 1 litre nar ekşisi için, 15 kilogram kabuklu nar kullanılmaktadır.
  • Nar ekşisi yapımında mutlaka ekşi nar kullanılmalıdır. Tarife başlamadan önce nar tanelerinin tadına bakılabilir.
  • Nar taneleri güzelce ayıklanmalıdır. Beyaz kısımlar nar ekşisine acı bir tat vereceği için, kaynatılmadan önce ayrılmalıdır.
  • Nar suyu, asitli olduğu için çelik tencere de pişirilmesi önerilir. Alüminyum ve demir kaplar, tadını bozabilir.
  • Nar ekşisinin son aşamasında tuz atmayı ihmal etmeyin. Tuz, nar ekşisinin mayalanmasını durdurur. Eğer tuz ilave edilmezse nar ekşisi mayalanmaya devam eder ve şaraba dönüşmeye başlar.
  • Nar ekşisi pekmez kıvamına geldiğinde, ocaktan alınmalıdır.

Tarif Kategorileri

Salata ve Meze Tarifleri Akşam Yemeği Pratik Yemek Tarifleri Sos Tarifleri Salata Tarifleri

Benzer Tarifler

Aioli sos
Sambal sosu
Marinara sos
Tamarindo Sosu
Habanero sosu
Adobo sosu