En çok tatlısıyla damaklarda tatlanır. Balkabağı kabak ailesinin kuzeni olup, ne tam bir sebze ne tam bir meyvedir. Ekim ayında tezgahlarda yerini alan, yılbaşına doğru zirve yapan balkabağı, bahar aylarına kadar tüketilebilir. Anadolu’da çeşitli yemeklerde de kullanılan balkabağı, çorba, tart, kızartma, börek, püre hatta hayal gücünüzün elverdiği sebzelerle ızgarada pişirilebilir, et ve tavuk yemekleriyle çeşitlendirilebilir. Balkabağının tohumları tıpkı ay çekirdeği gibidir. Çekirdekler balkabağının içindeki yumuşak turuncu meyveden çıkarılır. Tuzlu bir sosla kaplanır ve uzun süre düşük sıcaklığa ayarlı fırında pişirilerek ayçekirdeği gibi yenilebilir. Potasyum, magnezyum, demir ve çinko deposudur. Bir gram balkabağı çekirdeğinde bulunan protein bir bardak sütle eş değerdir.
Malzemeler hazırsa, Şef Başak Öngel'in videolu anlatımıyla bal kabağı çorbası tarifi için detaylara geçebiliriz.