Zeytinyağlılar, Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasındadır. Pırasa, enginar, karnabahar, yaprak sarması gibi birbirinden farklı tariflerle sunulur. Özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında sık sık tüketilen zeytinyağlılar, hafifliği ile yaz aylarının favorisidir. Kalorileri düşük olduğu için diyet ve vejetaryen menülerine de uygundur. Ancak zeytinyağlıları yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu sayede yemekleriniz daha lezzetli bir hale gelir. İşte, zeytinyağlı yemekleri daha lezzetli hale getirmek için 10 ipucu:
Her sebze, mevsiminde daha güzel ve daha lezzetli. Bu yüzden zeytinyağlı yemekleri hazırlarken mevsim sebzelerini kullanmaya özen gösterin. Sebzeleri seçerken tek tek koklayın ve kontrol edin. Ayrıca kullanacağınız zeytinyağının kaliteli olmasına da özen gösterin.
Sebzeleri seçip bol su altında yıkadınız ve temizlediniz. Ardından tarife göre doğrayıp şekil verdiniz. Pişirme işlemine çiğden başlamaya dikkat edin. Önceden kavurmayın. Böylece hem zamandan tasarruf edebilir, hem de daha sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağlı yemekleri hazırlarken sebzelerin kendi sularını bırakacağını unutmayın. Yemekleri pişirirken üzerine su ilave etmeyin. Bırakın kendi sularında yavaş yavaş pişsinler. Zeytinyağlı yemekler az su ilavesiyle, kısık ateşte karıştırmadan pişirilir. Yemeği karıştırmamak, sebzelerin zedelenmemesi açısından önemlidir. İlla karıştırmanız gerekiyorsa, tencereyi hafifçe sallayın. 'Zeytinyağlılara neden şeker eklenir?' sorusu en çok merak edilenler arasındadır. Pişirme esnasında zeytinyağlılara toz şeker eklemek, tat dengesini sağlar. Şeker eklenmeyen yemeğin yavan bir tadı olacağını göz önünde bulundurun. Hatta bir miktar sarımsak ekleyerek daha aromalı olmasını da sağlayabilirsiniz. Zeytinyağlı yemeklerde kullanılan sebzelerin kararmaması için sebzeleri limonlu suda bekletin. Pişirme işleminden önce tencereyi tuz ve limon kabuğu ile ovalayın. Tencereye eklediğiniz sebzelerin üzerine yağlı kağıt örtün ve kapağı kapayın. Yemek pişip soğuyana kadar kağıdı açmayın. Bu sayede yemekleriniz canlı rengini kaybetmeyecektir. Zeytinyağlı yaprak sarmanın iç harcında kullanılan, fıstık, baharat ve pirinci kavurduktan sonra demlendirin. Kuş üzümü kullanmıyorsanız, bir miktar toz şeker katın. Mümkünse taze ve ince asma yaprağı kullanın. Sarmayı tencereye dizerken ara katlara zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Tüm zeytinyağlı yemeklerde soğanı doğrudan rendelemeyin. Tarife göre uygun şekilde kesin. Sarma ve dolma hazırlarken, tencerenin dibinin tutmasını önlemek için bol suyla yıkanmış sebze yapraklarını tencerenin altına serin. Böylece hem yemeğinizin dibi tutmayacak, hem de daha lezzetli olacaktır. Zeytinyağlılar ocaktan alındığı gibi yenmez. Lezzeti tam oturmamış olur. Bu yüzden önce oda ısısında soğumasını bekleyin. Ardından üzerine sızma zeytinyağı ekleyin ve servis edin. Ama vaktiniz varsa, bir gece buzdolabında dinlendirin. Dinlendirme işlemini tencerede değil, cam bir kapta yapın. Havalanıp nefes aldıkça yemeğin lezzeti oturacaktır. Şunlara da göz atın;