Zerdeçal Lekesi Nasıl Çıkar: 4 Farklı Yöntem
Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan zerdeçal, bulaştığı alanda inatçı lekeler bırakabilir. Peki, zerdeçal lekesi nasıl çıkar? İşte, zerdeçal lekesine karşı uygulayabileceğiniz 4 doğal yöntem:

Zerdeçal, hem Türk, hem de dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bir baharattır. İçinde bulunan kurkumin, zerdeçala canlı turuncu rengini verir. Zerdeçal, yemek yapma aşamasında yere veya halıya bulaşırsa çıkarılması zor lekeler bırakabilir. Bu yüzden zerdeçal lekesine hızlıca müdahale etmek önemlidir. Eğer kimyasal maddeler kullanmak istemiyorsanız, zerdeçal lekesini doğal maddeler ile temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Zerdeçal Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Limon suyu

Zerdeçal lekesini çıkarmak için, limon suyunun asidik gücünden faydalanabilirsiniz. Bunun için lekeli bölgeye limon suyu sıkın ve 5 dakika bekleyin. Ardından su ve bez yardımıyla lekeli bölgeyi nazikçe ovalayın. Bu yöntemi, halı ve kumaşlarda uygulayabilirsiniz. Ancak limon suyu, mermer taşlara zarar verebileceği için uygulanması önerilmez. 

  1. Sirke

Öncelikle lekeli bölgenin üzerine karbonat serpiştirin ve beyaz sirke ekleyerek köpürmeye başlamasını bekleyin. 5 dakika bekledikten sonra nemli ve temiz bir sünger yardımıyla lekeyi nazikçe ovalayın. Leke tamamen çıktığında nemli bez ile silebilirsiniz.

  1. Bulaşık deterjanı

Bir kovaya ılık su ve bulaşık deterjanı doldurarak karıştırın. Süngeri karışıma batırın ve lekeli bölgeyi ovalayın. Leke tamamen çıktığında temiz bez kullanarak deterjan kalıntılarından arındırabilirsiniz. 

  1. Hindistan cevizi yağı

Bu yöntem, ele bulaşan zerdeçal lekesini temizlemek için uygulanır. Kumaşlar için uygun değildir. 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırın ve elinize uygulayın. Tüm leke çıktıktan sonra, elinizi sıvı sabun ile yıkayabilirsiniz. Eldeki zerdeçal lekesini çıkarmak için, lekeli bölgeyi diş macunu ile ovalamayı da deneyebilirsiniz. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra elinizi güzelce yıkamayı ve nemlendirmeyi unutmayın. Aksi takdirde, ciltte tahrişe yol açabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Domates lekesi nasıl çıkar?
  2. Çay lekesi nasıl çıkar?
  3. Kahve lekesi nasıl çıkar?
  4. Vişne lekesi nasıl çıkar?
  5. Mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi