Zargana Balığı Nasıl Pişirilir?
Zargana balığı nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? Zargananın en lezzetli hali nasıl yapılır? İşte, zargana balığı temizleme ve pişirme yöntemleri:

Zargana, 'sargan' adıyla da bilinen uzun, ince bir deniz balığı türüdür. Ortalama 60-70 cm uzunluğa sahip olan zargana, yaklaşık 18 yıl yaşar. Çaça, kıraça, hamsi gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizdeki yerli balıklardan biri olan zargananın, başlıca düşmanı kılıç balığıdır. Vücut yağısı sayesinde çevik ve hızlı bir şekilde yüzer. Tehlike gördüğünde kendini korumak için, sıçrayarak da ilerleyebilir. İlkbahar aylarında başlayan üreme süreci, sonbahar aylarında sona erer. Yaz aylarında iskele kıyılarında dolaşır. Genelde sürü halinde ve yüzeyde gezdiği için, özel bir olta ile tutulması gerekir. Kıyı balığı olan zargana, gece ve gündüzleri aktiftir. Kemikli balıklar arasında yer alır. Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz'in ılıman kesimlerinde görülür. 

Zargana Nasıl Temizlenir?

  1. Zargana, tezgahın üzerine alınır. Yüzgeçlerinin olduğu kısımdan bıçak yardımıyla başı kesilir.
  2. Daha sonra kuyruk yüzgeci kesilir.
  3. Karın kısmı yarılır ve içindeki her şey boşaltılır. 
  4. Karnın iç kısmına bıçakla çizik atılır ve açılan yer bol su altında yıkanır.
  5. Balık isteğe göre kuşbaşı şeklinde doğrulur.
  6. İçindeki kılçığın çıkartılması önerilir.

Zargana Nasıl Pişirilir?

Zarganayı pişirmeden önce, içini temizlemek son derece önemlidir. Çünkü balığın kılçığıyla pişirilmesi, renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Bunun sebebi, balığın içeriğinde bulunan fosfordur. Zarganayı temizlenmiş veya fileto olarak almak, balığın yeşile dönmesini engeller. Temizleme aşamasında içinde kalan kan pıhtıları tam olarak çıkarılmalıdır. Aksi takdirde piştikten sonra balıktan acı bir tat alabilirsiniz.

  1. Zargana pişirilmeden önce bir saat tuzlu suda bekletilirse, daha yumuşak ve lezzetli olur.
  2. Tuzlu su yerine, soda ve karbonat karışımının içinde balıkları 3-4 saat dolapta bekletmek de, lezzetli olmasını sağlar.
  3. Zargana, temizlendikten sonra mısır ununa bulanır. Kızgın yağlı tavada önlü arkalı olacak şekilde kızartılır.
  4. Zargananın en lezzetli hali, tavada kızartmaktır.
  5. Yağlı bir balık olmadığı için fırında ve ızgarada kızartılması halinde kuruyabilir. 
  6. Eğer fırında veya ızgarada pişirecekseniz, pişirme aşamasından önce mutlaka marine sosuyla dinlendirmeniz önerilir.
  7. Dilerseniz; Pırasaya sarılı zargana ve beğendili zargana hoplatma tariflerimizden yardım alabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kılıç balığı nasıl pişirilir?
  2. Fener balığı pişirme teknikleri
  3. Gümüş balığı nasıl pişirilir?
  4. Kaya balığı nasıl pişirilir?
  5. Sazan balığı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Kahve Tanelerinden Fincana: Filtre Kahvenin İncelikleri
Evde Tereyağı Nasıl Yapılır? Adım Adım Doğal Tarif
Anne Eli Değmiş Gibi: Tarhana Çorbası Yapmanın İpuçları
Türk Mutfağı’nın Vazgeçilmezi Analı Kızlı Çorba Yapmanın İpuçları
Evde Kokoreç Yapılır mı? Ustaların Sırrı Mutfakta
Evde Tantuni Yapmanın En Kolay Yolu ve Saklama İpuçları