Yumurta sarısındaki kahverengi leke neden olur? Ne anlama geliyor?
Yumurta tavuğun evcilleştirildiği günden bugüne vazgeçilmez besin maddelerinden... Bazı yumurtaların sarısında ise kahverengi bir leke görülebiliyor. Bu makalede yumurta sarısındaki kahverengi leke (kan lekesi) neden olur? Ne anlama geliyor sorusunun yanıtlarına bakıyoruz..

Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta hem hem sarısıyla ile proteinler, mineraller, vitaminler de dahil olmak üzere besinler açısından oldukça zengin. Yumurtanın faydaları hakkında onlarca makale yazılmıştır. Özetle yumurta, oldukça besleyicidir. B12 ve D  vitaminleri gibi alınması zor besinlerin yanı sıra mineral iyodin açısından yararlı kaynaklarıdır. Tam protein kaynağıdırlar. Uygun ve doğru şekilde pişirilip tüketildikleri süreci sağlığı ve kilo yönetimini destekleyebilirler. Bazen ise yumurta kırılınca yumurtanın sarısı üzerinde küçük kahverengi bir nokta fark edilebilir. Peki, yumurta sarısındaki bu kahverengi nokta (kan lekesi) neden olur? Ne anlama gelir? İşte farklı kaynaklara göre bu lekenin nedeni....


Alman teknoloji sitesi Chip.de'ye göre ülkede tüm yumurtaların yaklaşık yüzde 15'inde bu lekeler görülebilir. Ve haberde şu yorum yapılıyor: "Bu leke aslında tavuğun bağırsaklarından gelen bir kan veya doku lekesidir. Küçük parçacıklar yumurtaya esas olarak yaşlı tavuklardan girer. Yenilebilirler. Bavyera Tüketici Merkezi'nin yazdığı gibi , tüm yumurtaların yaklaşık yüzde 15'inde varlar. Tüketiciler ayrıca genellikle yumurta beyazında bulunan küçük beyaz bir iplik fark ederler. Birçoğu, gelecekteki bir civcivin göbek bağı olduğundan şüpheleniyor. Bununla birlikte, bu aynı zamanda bir yanılgıdır. Bir civcivin  yumurtada güvenle büyüyebilmesi için sarıyı yumurtada doğru yerde tutar. Tüketiciler için aynı derecede zararsızdır ve hatta yumurtanın özellikle taze olduğunu gösterir"


Yumurta Sarısındaki Kan Lekesi Neden Olur?

Aynı konuyu sağlık sitesi Healthline da haberleştirmiş. Haberde kan lekelerinin tavuğun kılcal damarları kaynaklı olduğu belirtiliyor ve şu yorumlar yapılıyor: Sarısında kan lekesi olan bir yumurta bulmak oldukça nadirdir. Yumurta rengi, kan lekelerinin oluşumunda bir faktördür.Bu lekelerin insidansı, beyaz yumurtalarda sadece %0,5'e kıyasla, kahverengi yumurtlayan tavuklarda yaklaşık %18'dir. Ek olarak, yumurtlama döngüsünün sonundaki daha yaşlı tavuklar ve yumurtlamaya yeni başlayan genç tavuklar, kan lekeleri içeren daha fazla yumurta bırakma eğilimindedir.


Üreticiler, kan lekeli yumurtaların tüketicilere satılmamasını sağlamak için büyük çaba harcıyor. Ticari olarak satılan yumurtalar, yumurta içindeki kusurları tespit etmek için parlak bir ışık kaynağı kullanan bir yöntem olan “mumlama” adı verilen bir süreçten geçer. Mumlama işlemi sırasında, kusurlar keşfedilirse yumurta atılır.

Bununla birlikte, kan ve et lekeleri olan bazı yumurtalar fark edilmeden mumlama sürecinden geçer. Dahası, kahverengi yumurtalardaki kan lekelerinin kabuk rengi daha koyu olduğu için mumlama işlemi kullanılarak tespit edilmesi daha zordur. Sonuç olarak, kan lekeleri olan kahverengi yumurtaların mumlama sürecinden fark edilmeden geçme olasılığı daha yüksektir.

Yerel çiftliklerden veya arka bahçe tavuklarından elde edilen yumurtalar genellikle mumlama işleminden geçmediğinden, taze çiftlik yumurtaları yiyen insanlar, ticari olarak üretilmiş yumurtaları tüketenlere göre daha fazla kan lekesi bulabilirler.


Yumurta Sarısında Kan Lekesi Varsa Yemek Güvenli Mi?

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ve Yumurta Güvenliği Kurulu gibi kurumlara göre, yumurta uygun şekilde pişirildiği sürece kan lekeli yumurtaları yemek güvenlidir.(Pembe, yeşil veya kırmızı tonlarda olan yumurtaların bozulmaya neden olan bakteri içerebileceğini unutmayın)

USDA gibi düzenleyici kurumlar, kan lekeli yumurtaları yemenin güvenli olduğu konusunda hemfikirdir. Kan lekeli yumurtaları yemek güvenlidir, ancak isterseniz lekeyi kazıyıp atabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yumurta nasıl kırılır?
  2. Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama gelir?
  3. Taze yumurta nasıl anlaşılır?
  4. Yumurta kaç kalori?
  5. Yumurta beyazı nasıl çırpılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?