Günümüzde sık sık görülen yüksek tansiyon, bazı hastalıkların habercisi veya yan etkisi olabilir. Tansiyon yükselmesinin birçok nedeni vardır. Ancak sık sık tekrarlayan tansiyon yüksekliği, doktora danışılması gereken önemli konulardan biridir. Gün içinde aniden yükselen tansiyon, baş dönmesi, göz kararması gibi durumlara sebebiyet verebilir. Hipertansiyon olarak da bilinen tansiyon yüksekliği, bazı yiyecekler sayesinde dengelenebilir. Tansiyon neden yükselir, tansiyon yüksekliği belirtileri nelerdir? Tansiyon nasıl düşürülür diye merak edenler için tüm soruları yazımızda cevapladık. Günlük hayatta ihtiyaç duyacağınız tansiyonu düşüren besinleri bilmeniz de fayda var. İşte, tansiyon yüksekliği nedenleri ve tansiyonu düşüren besinler:
Tansiyon yükselmesinin psikolojik, kronik ve çevresel birçok nedeni olabilir. Tansiyon yükselmesinin en yaygın nedenleri ise şu şekildedir;
Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller, kan basıncını düşürme konusunda oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalar sonucu, bu turunçgillerin suyunu içmek, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ancak greyfurt ve greyfurt suyu, tansiyon düşürücü ilaçlar ile farklı etkilere sahip olabilir. Ciddi tansiyon hastaları, bu meyveleri tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Somon ve diğer yağlı balıklar, mükemmel bir omega 3 kaynağıdır. Bu yağlar, iltihabı ve kan damarlarını daraltan bileşiklerin seviyelerini azaltır. Böylece tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Pazı, potasyum ve magnezyum da dahil olmak üzere kan basıncını düzenleyen minerallerle dolu bir bitkidir. Kabak çekirdeği, kan basıncını düşürmeye yarayan nitrik oksit üretimi için bir amino asit olan potasyum, magnezyum ve arjinin içerir. Kabak çekirdeği yağı da, yüksek tansiyon için güçlü bir çaredir. Mercimek ve fasulye, magnezyum, potasyum ve lif gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalar, mercimek ve fasulye yemenin yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabildiğini göstermiştir. Kırmızı meyveler, kalp hastalığı gibi risk faktörlerini azaltır. Antioksidan bakımından zengin olan kırmızı meyveler, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Yaban mersini, ahududu ve çilek, kan basıncını düşürücü etkilerle ilişkilendirilen meyvelerden sadece birkaçıdır. Antep fıstığı, çok besleyici bir besindir. Kan basıncı seviyeleri ile bağlantılıdır. Antep fıstığı, tansiyonun düzenlenmesi için gerekli olan bir dizi besin maddesi içerir. Havuç, hem yemesi keyifli, hem de oldukça besleyici bir sebzedir. Kan damarlarını gevşetir, iltihabı azaltır. Bu da tansiyonun düşmesini sağlar. Havucu çiğ olarak tüketmek, tansiyonu düşürmek için daha faydalıdır. Kereviz, tansiyon üzerinde olumlu etkisi olan bir sebzedir. Kan damarlarını gevşeten ve tansiyonu düşüren bileşikler içerir. Domates ve domates içeren besinler, likopen ve potasyum bakımından zengindir. Likopen, kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Brokoli, dolaşım sistemi başta olmak üzere sağlık için birçok faydaya sahiptir. Kan damarları işlevlerini geliştiren brokoli, tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Yoğurt, kalsiyum ve potasyumla dolu bir besindir. Yapılan araştırmalara göre, düzenli yoğurt tüketimi, hipertansiyon riskini %5 oranında azaltır. Bazı otlar ve baharatlar, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur. Kişniş, safran, limon otu, çörek otu, kereviz tohumu, kakule, zencefil, fesleğen, ginseng ve tarçın tansiyonu düşürme potansiyeline sahip olan bitki ve baharatlardır. Chia ve keten tohumları, potasyum, magnezyum ve lif dahil olmak üzere sağlıklı kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan besinlerle dolu küçük tohumlardır. Veganların için iyi bir omega-3 kaynağıdır. Yüksek tansiyonu olan 26 kişiyi içeren 12 haftalık küçük bir çalışma, günde 35 gram chia tohumu unu takviyesinin, bir plasebo grubuna kıyasla hem ilaçlı hem de ilaçsız kişilerde kan basıncında düşüşe yol açtığını buldu. Pancar ve pancar yeşillikleri son derece besleyicidir ve onları yemek, sağlıklı kan basıncı seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olan ve kan basıncını düşürebilen nitratları yüksektir. Bazı araştırmalar, diyetinize pancar ve pancar ürünleri eklemenin sağlıklı kan basıncı seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Pancar, pancar suyu ve pancar yeşillikleri oldukça besleyicidir ve beslenme düzeninize eklendiğinde genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Pancar gibi ıspanak da nitrat bakımından yüksek bir sebzedir. Ayrıca antioksidanlar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile yüklü olduğundan yüksek tansiyonu olan kişiler için mükemmel bir seçimdir. Ispanak çorbası ayrıca arter sertliğini azaltarak kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. İdeal tansiyon ölçüleri büyük 120-130, küçük ise 70-90 aralığındadır. Ancak tansiyonun 20 mmHG olması felç, kalp krizi gibi ölümcül sonuçlara neden olan hastalıklara sebebiyet verebilir. Yapılan araştırmalara göre tansiyon ve kalp sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle tansiyonun yükselmesi, kalp hastalıklarına yol açabilir. Önemli Not: Tansiyon yükselmesinin birçok nedeni olabilir. Tansiyon yüksekliğinin başlıca nedenleri arasında stres, üzüntü, aşırı kilo ve hareketsiz yaşam gelmektedir. Eğer tansiyonunuz sık sık yükseliyorsa, kronikleştiyse ve tansiyon ilaçları kullanıyorsanız, yukarıdaki besinleri denemeden önce doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Aynı zamanda doktor tarafından hazırlanan diyet listesi ile tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz. Şunlara da göz atın;Tansiyonu Yükselten Besinler Nelerdir?
Büyük Tansiyon 20 Olursa Ne Olur?