Yoğurt Dondurulur Mu?
Yoğurt derin dondurucuda saklanır mı? Buzluktaki yoğurdun tadı değişir mi? Sağlıklı probiyotikler içeren yoğurdu uzun süre saklamak için dondurma yöntemini tercih edebilirsiniz.

Türk ve dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan yoğurt, bağırsak güçlendirici özellikleri, yüksek protein içeriği ve doğal aroması ile lanse edilen fermente bir süt ürünüdür. Süt ürünü olduğu için kısa bir ömre sahip olan yoğurt, içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır. Ancak sıcak havalarda yoğurdu farklı tariflerde kullanmak isteyebilir veya raf ömrünü uzatmaya çalışabilirsiniz. 

Yoğurdu Dondurabilir Misiniz?

Yoğurdu buzdolabında, kapalı bir kapta 4°C'de en fazla 1–2 hafta saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucu veya buzlukta saklamaya karar verdiyseniz, raf ömrü 1-2 aya kadar uzayacaktır. Yoğurdu buz kalıplarının içine veya hava geçirmez kaplara koyarak derin dondurucuda saklamak mümkündür. Dondurulmuş ve dondurulmamış yoğurt arasındaki en dikkate değer fark, dokusudur. Yoğurdu çözerken üzerinde katmanlar görmek normaldir. Bunun sebebi, dondurma esnasında yoğurttaki protein ağlarının çökmesidir.

Faydalı Bakteriler Donmadan Kurtulur Mu?

Yoğurt, en az iki bakteri türü olan Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerini içerir. Probiyotik olarak bilinen bu bakteriler, bağırsak sağlığı için faydalıdır. Bu bakterileri düzenli olarak tüketmek, gelişmiş bağışıklık, gelişmiş sindirim sağlığı ve daha düşük kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararı sağlayabilir. Yoğurdun sağlığa faydalı canlı bakterileri termofiliktir, yani optimum sıcaklıklarda gelişirler. Yoğurt probiyotikleri için bu aralık 37-54 derece aralığıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda bu bakteriler ölür. Yani, yoğurdun içinde bulunan bakteriler derin dondurucuda birkaç hafta kayatta kalabilir. 

Bir test tüpü çalışması, iki geleneksel bakteri türü ile yapılan donmuş yoğurdu inceledi. 35 günlük bir donma süresinin ardından araştırmacılar, yoğurtta bulunan bakteri miktarında önemli bir düşüş bulamadılar. Araştırmacılar, canlı bakterilerin yoğurt çözülene kadar uykuda kaldığından şüpheleniyorlar. Ayrıca, meyve ve tahıllar gibi eklenen bazı bileşenlerin bakteri türlerinin hayatta kalmasına zarar verebileceğini de dikkate almalısınız. Yani yoğurttaki bakterilerin hayatta kalması için, yoğurdu sade bir şekilde dondurmaya dikkat edin.

Yoğurt Nasıl Dondurulur?

Yoğurdu küçük parçalar halinde tüketecekseniz, buz kalıplarına paylaştırın ve bu şekilde dondurun. Dilerseniz, porsiyonlara ayırarak buzdolabı poşetlerine de yerleştirebilirsiniz. Eğer saklama kabı kullanacaksanız, kabın kapağını hava almayacak şekilde kapatmayı unutmayın. Yoğurdu kaba yerleştirdikten sonra, üzerine tarih etiketi yapıştırın. Bu sayede son kullanma tarihini daha iyi bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Yoğurdu kullanacağınız zaman oda sıcaklığında çözdürmek yerine buzdolabı raflarına yerleştirin. Bu, yoğurdun güvenli olmayan bakterilerin gelişmesini engelleyen güvenli bir sıcaklık aralığında kalmasını sağlamaya yardımcı olur. Yoğurt çiğ sütten yapılmışsa tezgahta uzun süre eritmeyin. Bunun nedeni, çiğ sütten yapılan yoğurdun, hastalığa ve hatta ölüme neden olabilen E. coli içermesidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado nasıl dondurulur?
  2. Patlıcan nasıl dondurulur?
  3. Havuç nasıl dondurulur?
  4. Dut nasıl dondurulur?
  5. Asma yaprağı nasıl dondurulur?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?