ABD Gıda Güvenliği Departmanı küf sorununun buzdolabında da olabileceğini söylüyor. Çünkü, küfler çoğunlukla yüksek sıcaklıkları tercih etse de buzdolabı sıcaklığında da büyüyebiliyorlar. Bazı gıdalar ise küflenmeye daha yatkın olduğu için buzdolabında da yiyecekleriniz küflenebilir. Küfler, tuz ve şekeri diğer gıda istilacılarına göre daha iyi tolere edebildiği için soğuk reçeller, kurutulmuş tuzlu etler, pastırma, salam gibi ürünlere de küf görünebilir. Peki, yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir? Yiyeceklerde küf oluşumunu en aza indirmeni bazı ipuçları var. Hijyen bu konuda önemli yer tutuyor. Sadece buzdolabı değil diğer saklama alanlarında da küflü yiyeceklerden kaynaklanan çeşitli sporlar üreyebilir. Etkilenen yiyeceklerdeki küf sporları buzdolabının yanı sıra bulaşık bezlerinizde ve diğer temizlik gereçlerinde de birikebilir. (Çilek neden çabuk küflenir? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)
YİYECEKLER NEDEN KÜFLENİR?
Aslında gıdanın küflenmesini önlemek mümkün değil. Burada bahsedilen sürecin uzatılması. BBC'nin haberine göre küf uzmanı Dr Patrick Hickey, "Mantarlar çevremizdeki temel geri dönüştürücülerdir" diyor. "Ekosistemler, organik maddeleri parçalamak için mantarlara bağımlıdır, onlar olmadan kendi atıklarımızda yuvarlanırdık".
YİYECEKLERİN KÜFLENMESİNE KARŞI 12 ÖNERİ İşte yiyeceklerin hızlı küflenmesine karşı alınabilecek 12 önlem. Ve bir dipnot eğer küfe karşı alerjiniz varsa solumaktan kaçının ve küflü gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
Bulaşık bezleri, havlular, süngerler ve paspaslar gibi temizlik malzemelerini de temiz ve sağlıklı tutun. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi küflenen yiyeceklerdeki küf sporları sadece buzdolabı değil bulaşık bezleri gibi temizlik gereçlerinizde de birikebilir.