Kızartılmış, fırında, elma dilimli ya da yemek içerisinde patates en sevilen yemeklerden ve malzemelerden biridir. İçeriğinde bol miktarda mineral barındıran patates, yemeklerin içinde en çok kullanılan sebzelerin başında gelir. Haşlama, közleme, kızartma ve fırınlama usulüyle pişirilebilen patates, enerji deposu olarak da bilinir. Patates saklarken bazı patateslerin yeşil kısımları ilginizi çekebilir. Peki bu yeşil patatesleri yemek güvenli midir?
Patates yer altında yetişen bir kök sebze olduğundan çok fazla ışığa maruz kalmaz. Işığa maruz kalma, patateslerin içindeki klorofil konsantrasyonunu artırarak cildin yeşile dönmesine neden olabilir.
Patateslerdeki yeşil renk tonu aynı zamanda solanin adı verilen doğal glikoalkaloid bileşiğindeki artışı da gösterebilir. Patateslerin karanlıkta ve ışıktan uzakta saklanmasının tavsiye edilmesinin bir nedeni de budur.
Doğada bu bileşikler bitkilerin mantarlardan ve böceklerden korunmasına yardımcı olarak önemli bir rol oynar. Ancak bu koruyucu bileşikleri geliştiren bir patatesi yediğinizde acı bir tat fark edebilirsiniz; bu da akşam yemeğinde yeşil patatesi iki kez düşünmek için yeterli bir nedendir.
Evet, ancak birkaç uyarıyla. Patatesin yeşil kısmının tüketilmemesini öneriliyor ancak tamamını çöpe atma konusunda endişelenmenize gerek yok. Bunun yerine sadece yeşil kısmı kesmenizi ve tarifinize devam etmenizi önerir.
Teorik olarak yeşil derinin çok fazlası sizi hasta edebilir. Yüksek miktarlarda glikoalkaloit tüketmenin mide bulantısı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak semptomlarına yol açabilir ancak bu pek olası bir senaryo değil çünkü bunun gerçekleşmesi için çok fazla yeşil patates yemeniz gerekir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), günde vücut ağırlığının kilogramı başına 1 miligramın, istenmeyen etkilerin gözlemlendiği en düşük doz olduğunu belirtmektedir. Yani, eğer 80 kg ağırlığınız varsa, herhangi bir rahatsız edici semptomunu fark etmek için günde 80 mg glikoalkaloit yemeniz gerekir (bu çok fazla), ancak gerçekten hastalanmak için muhtemelen çok daha fazlası gerekir.
Üstelik olası olumsuz etkilerden de kendinizi koruyabilirsiniz. Solanin tüketme riski, patateslerin soyulması ile azaltılabilir, daha sonra pişirilmesiyle daha da azaltılabilir.
Patateslerinizin yeşile dönmesini önlemek ve daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olmak için onları kiler rafı veya garajınızdaki veya bodrumunuzdaki depolama alanı gibi serin ve kuru, ışığa maruz kalmayan bir alanda saklamanızı öneririz.
Saklamadan önce bunları yıkamak mikrobiyal büyümeyi teşvik edebilir ve patateslerden hastalanma riskinizi artırabilir. Bunun yerine, bunları bir bez veya kağıt havluyla silin ve hazırlamadan hemen önce yıkayın; işlem sırasında sinir bozucu yeşil alanlar olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
Şunlara da göz atın;