Yumurta, tüm mutfak sanatlarının en önemli bileşenlerinden biridir. Sadece tek başına yenmekle kalmaz, soslar, tatlılar, kekler, ekmekler gibi her türlü tarifte kullanılırlar. Yumurta besin değerleri açısından zengin süper bir besindir. Birçok farklı yumurta türü vardır. Sizler için yenilebilir yumurta çeşitlerini anlattık. İşte, yenilebilir yumurta çeşitleri:
Yumurta denildiğinde akla gelen ilk yumurta tavuk yumurtasıdır. Ancak yenilebilen tek yumurta tavuk yumurtası değildir. İşte, yenilebilen farklı yumurta türleri:
Tavuk yumurtasına çok benzer ama daha zengin, kremalı bir tada sahiptir. Ördek yumurtaları, lüks ve kremsi sarıları ile ünlüdür. Ortalama bir ördek yumurtası 70 gram ağırlığında, tavuk yumurtalarına göre daha büyüktürler. Taze ördek yumurtaları, çoğunlukla balıklarla dolu havuzlarda yaşadıkları için onlara biraz 'balık' kokusu verir. Bununla birlikte, kümes hayvanı yemi ile beslenen çiftlikte yetiştirilen ördeklerin yumurtalarının hoş olmayan bir tadı yoktur. Ördek yumurtaları, tavuk yumurtalarına kıyasla daha yüksek beslenme seviyelerine sahiptir. Ortalama bir ördek yumurtası 130 kalori içerir ve B12 Vitamini, A Vitamini, Selenyum gibi zengin bir besin kaynağıdır. Bu yumurtalardaki yağ ve kolesterol içeriği de oldukça yüksektir. Bıldırcın yumurtası küçük olabilir ancak oldukça lezzetlidir. Bıldırcın adı verilen küçük kuşlardan elde edilen bu yumurtalar, 50 gramlık bir tavuk yumurtasına kıyasla sadece 9 gram ağırlığındadır. Bu nedenle, yumurta bazlı iyi bir yemek yapmak için en az 5-6 bıldırcın yumurtasına ihtiyacınız olabilir. Bu yumurtalar krem rengindedir ve kabuğun her tarafında kahverengi ve siyah benekler bulunur. Her yumurta sadece 14 kalori içerir, selenyum, riboflavin, B12 vitamini vb. besinlerle zengin bir şekilde doludur. Tavuk yumurtasından daha büyüktür. Genellikle marketlerde satılmaz, ancak çiftçilerden temin edilebilir. Hindi yumurtaları yenilebilir olmasına rağmen, ticari olarak çok fazla talep görmezler. Hindi yumurtası biraz daha büyüktür ve cinsine bağlı olarak yaklaşık 66-100 gram ağırlığındadır. Kabuklar kalındır ve birçok kişi bu yumurta çeşitlerinin tavuk yumurtası ile benzer bir lezzet profili paylaştığını düşünmektedir. Düşük üretim oranı nedeniyle yumurtalar oldukça pahalıdır. Bu nedenle birçok insan eti için kuş yetiştirmeyi yumurtadan daha çok tercih eder. Ortalama bir hindi yumurtası 135 kalori sunar ve yüksek miktarda protein ve yağ içerir. Tavuk yumurtasının yaklaşık iki katı büyüklüğündedir. Kaz yumurtaları, kuş türlerinden en büyük yumurta türlerinden biridir. Lezzet profili ördek yumurtasınınkine benzer. Sarısı zengin ve kremsidir, bu da yumurtaları neredeyse her tür pişirme yöntemi için çok yönlü hale getirir. Standart bir kaz yumurtası yaklaşık 150 gram ağırlığındadır ve boyut olarak tavuk yumurtasından üç kat daha büyüktür. Kaz yumurtaları, parlak renkli sarısı olan kalın beyaz bir kabuğa sahiptir. Her yumurta, diğer yumurtalara göre yüksek protein miktarları ve B12 vitamini ile birlikte 226 kalori sunar. Kaz yumurtaları, düşük üretimleri ve yüksek bakımları göz önüne alındığında nispeten pahalıdır. Tavuk yumurtası, farklı cins tavuklardan elde edilir ve dünyada en çok tüketilen yumurta türüdür. Çok hafif bir tada sahiptirler ve hemen hemen her mutfağa iyi giderler. Bu yumurtalar, besin profilini etkilemeden beyaz, kahverengi, mavi, yeşil vb. gibi sayısız renkte gelir. Orta boy bir tavuk yumurtası (çiğ) 63 kalori sunar ve proteinler, A Vitamini, D Vitamini vb. gibi bir dizi besin maddesi sunar. Yumurtalar, büyüklüğüne ve kütlesine göre XS, Küçük, Orta, Büyük ve Jumbo olarak sınıflandırılır. Şunlara da göz atın;