Yengeç, deniz mahsulleri severler için oldukça lezzetli ve özel bir besindir. Yengeci pişirmek, doğru teknikleri uygulandığında oldukça basittir ve nefis sonuçlar verir. Yengeç pişirirken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında tazelik, pişirme süresi ve kullanılan malzemeler yer alır. Yengeci pişirmeden önce taze olduğundan emin olun. Yengecin canlı ve hareketli olması genellikle tazeliğin bir göstergesidir. Eğer donmuş yengeç kullanacaksanız, pişirmeden önce tamamen çözülmesine dikkat edin. Yengecin kabuğu üzerinde herhangi bir kir veya deniz tortusu varsa, akan su altında iyice yıkayın. Yengeçlerin pişirilmeden önce genellikle temizlenmesine gerek yoktur, pişirme işlemi sonrasında temizlenir.
Büyük bir tencereye bol miktarda su doldurun ve suya bir miktar tuz ekleyin. İsteğe bağlı olarak suya limon dilimleri, defne yaprağı ve karabiber ekleyerek aroma katabilirsiniz. Su kaynamaya başladığında, canlı yengeci dikkatlice suya bırakın. Eğer donmuş yengeç kullanıyorsanız, tamamen çözülene kadar bekleyin ve ardından suya koyun. Yengeci kaynar suda pişirin. Yengecin boyutuna göre pişirme süresi değişebilir ancak genellikle yengecin kabuğu parlak turuncu renge dönene kadar pişmesi yeterlidir.
Yengeç piştiğinde, suyun içinden dikkatlice çıkarın ve süzün. Servis etmeden önce, pişmiş yengeci bir mutfak makası veya özel yengeç bıçağı ile açıp içindeki etini çıkartabilirsiniz.
Büyük bir buharlı pişirme tenceresine biraz su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yengeçleri buharlı pişirme sepetine yerleştirin. İsteğe bağlı olarak buhara aroma vermek için suya limon dilimleri veya sarımsak ekleyebilirsiniz. Yengeci buharın üzerine yerleştirin ve kapağını kapatın. Yengeci, yine boyutuna göre, 10-20 dakika arasında pişirin. Yengecin kabuğu turuncu bir renk aldığında pişmiş demektir. Buharda pişirdiğiniz yengeci kabuğundan çıkarıp servis edin.
Fırını 180°C'ye ısıtın. Yengeçleri temizledikten sonra bir fırın tepsisine dizin. Küçük bir tavada tereyağını eritin ve içine ince doğranmış sarımsak, limon suyu, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kırmızı biber ekleyin. Hazırladığınız tereyağlı karışımı yengeçlerin üzerine dökün. Yengeçleri önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Yengecin kabuğu turuncu bir renk aldığında ve etin dokusu opak hale geldiğinde pişmiş olacaktır. Yengeci kabuğundan çıkarıp tereyağlı sosla servis edin.
Yengeçleri temizleyin ve ikiye bölün. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ile bir sos hazırlayın. İsteğe bağlı olarak bu karışıma biberiye ekleyebilirsiniz. Yengeçleri hazırladığınız sosla iyice ovun. Önceden ısıtılmış ızgarada her iki tarafını da 5-7 dakika kadar pişirin. Kabukların rengi parlak turuncu olduğunda yengeç hazır olacaktır. Izgarada pişirdiğiniz yengeci dilerseniz limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;