Yemekten Sonra Neden Hıçkırık Tutar?
Hıçkırık, diyaframınız kasıldığında ve kaburgalarınız arasındaki kasların (kaburgalar arası kaslar) aniden kasılmasına neden olduğunda meydana gelir. Genellikle yemeklerden sonra hıçkırık tutar. Peki, neden yemekten sonra hıçkırılır:

Hıçkırık, diyaframınız kasıldığında ve kaburgalarınız arasındaki kasların (kaburgalar arası kaslar) aniden kasılmasına neden olduğunda meydana gelir. Bu hızla havayı ciğerlerinize çeker.  Saniyenin kesirleri kadar sonra, ciğerlerinize yiyecek kaçmasını önlemek için hava yolunuzu kapatan kanatçık (kısa dil) çarparak kapanır. Hızlı kapanma hıçkırığın karakteristik sesini çıkarır.

Diyafram, ciğerlerinizi karnınızdan ayıran düz bir kastır. İnterkostal kaslarla birlikte diyafram nefes almak için önemlidir. Diyaframınızın aniden kasılmasına işaret eden herhangi bir şey hıçkırıklara neden olabilir. Bu istemsiz bir eylemdir. Üzerinde hiçbir kontrolünüz yok. Midenizi tahriş eden veya hızla genişlemesine neden olan şeyler genellikle hıçkırıkları tetikler. Bu, yediğiniz şeylerin yanı sıra ne kadar ve ne kadar hızlı yediğinizi içerir.


Yemek Yerken Hıçkırık Nedenleri

  1. Çabuk Dolan Mide

Midenizin normalden daha büyük olmasına (gerginlik) neden olan herhangi bir şey hıçkırıkları tetikleyebilir. Mideniz sol tarafınızda, diyaframınızın hemen altında yer alır. Gerginliğin, diyaframınıza baskı yaparak veya tahriş ederek hıçkırıkları tetiklemesi mümkündür. Mide distansiyonuna neden olabilecek şeyler şunlardır:

-Bir seferde çok fazla yemek yemek

-Çok hızlı yemek yemek

-Özellikle çiğnerken veya yemek yerken konuşurken hava yutma (aerofaji)

-Gazlı içecekler içerek midenizde gaz almak

-Kısa sürede çok fazla alkol, özellikle bira içmek

  1. Yemek Borunuzdaki Sıcaklık Değişimi

Yemek borunuzun sıcaklığını tahriş eden veya aniden değiştiren şeyler de hıçkırıklara neden olabilir. Bu, diyaframın kasılmasına neden olan sinirlerin tahrişi veya uyarılması ile ilgili olabilir. Ana sinirler frenik sinir ve vagus siniridir. Yemek borunuzun yakınında bulunurlar, bu nedenle siz yutarken yiyecek ve sıvı onları uyarabilir. Tahriş edici maddeler şunları içerebilir:

-Çok sıcak yemek

-Baharatlı yemek

-Asitli yiyecek

-Çok soğuk sıvılar

-Alkol

  1. Gıda Dışı Tahriş Edici Maddeler

Yiyecek dışındaki şeyler, diyaframınızı kontrol eden sinirleri tahriş edebilir veya uyarabilir ve yemek yerken hıçkırıklara neden olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

-Heyecanlanmak

-Duygusal stres

-Aniden çok soğuk hava solumak

  1. Birden Fazla Tetikleyici

Bazı şeyler birden fazla şekilde hıçkırıklara neden olabilir.

Ekmek gibi kuru yiyecekler yemek; Kuru yiyecekler boğazınızın arkasını gıdıklayabilir veya tahriş edebilir. Kuru gıdaların çiğnenmesi ve yutulması da yumuşak veya sıvı gıdalara göre daha zordur. Midenizi şişirebilecek daha büyük parçaları yutuyor olabilirsiniz. Aynı zamanda çiğnemesi zor olan şeyleri yerken daha fazla hava yutarsınız. Bu, mide şişkinliğine katkıda bulunabilir.

Alkol içmek; Kısa sürede çok fazla alkol, özellikle bira içmek mideyi şişirebilir. Biradaki karbonatlaşma ve soda gibi diğer gazlı içecekler de şişkinliğe katkıda bulunabilir. Alkol yemek borunuzu da tahriş edebilir.


Hıçkırığı Durdurmanın 10 Yolu

Hıçkırık genellikle kendi kendine geçer. Hiçbir şeyin hıçkırıkları durdurduğu kanıtlanmamıştır. Ancak, onlardan daha hızlı kurtulmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler var. Bu yöntemlerin her zaman işe yaramadığını unutmayın. Yaygın hıçkırık durdurucular şunları içerir:

  1. Bir kağıt torbaya nefes verin.
  2. Nefesinizi 15 ila 20 saniye tutun.
  3. Öne doğru eğilirken dizlerinizi sarın.
  4. Valsalva manevrasını kullanın (nefesinizi tutarken aşağı doğru eğilin).
  5. Su veya buzlu su için veya gargara yapın.
  6. Bir limon em.
  7. Nefesinizi gevşeterek ve yavaşlatarak kontrol etmeye çalışın.
  8. Bir çay kaşığı beyaz şeker yiyin.
  9. İçine bal katılmış sıcak su için.
  10. Birinin seni korkutmaya çalışmasını sağla.


Yemekten Sonra Hıçkırığı Önleme Yöntemleri

Bir hıçkırık vakasından kaçınmaya çalışıyorsanız, onları önlemenin en iyi yolu mide şişmesine neden olan veya yemek borunuzu tahriş eden şeylerden kaçınmaktır. Aşağıdakilerden kaçının:

  1. Asitli yiyecek
  2. Alkol
  3. Gazlı içecekler
  4. Çok hızlı yemek
  5. Sıcak veya baharatlı yiyecek
  6. Aşırı yeme
  7. Yemek yerken hava yutmak
  8. Yemek yerken konuşmak
  9. Çok soğuk sıvılar

Şunlara da göz atın;

  1. Hıçkırık nasıl geçer?
  2. Karaciğer yağlanması neden olur?
  3. Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
  4. Evde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
  5. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı