Yemeklerinizde Lavanta Kullanmanın 10 Şaşırtıcı Yolu
Lavanta, büyüleyici mor çiçekleri ve çekici kokusuyla güzellik ve vücut bakımında favori bir bitki haline geliyor ama onun yemeklerinizde de kullanabileceğiniz yenilebilir bir çiçektir. İşte, yemeklerinizde lavanta kullanmanın 10 şaşırtıcı yolu:

Lavanta, büyüleyici mor çiçekleri ve çekici kokusuyla güzellik ve vücut bakımında favori bir bitki haline geliyor ama onun yemeklerinizde de kullanabileceğiniz yenilebilir bir çiçek olduğunu biliyor muydunuz? Lavanta, yiyecek ve içeceklere bitkinin hangi bölümünü kullandığınıza bağlı olarak değişen çiçeksi, odunsu, topraksı bir profil sağlar (çiçekler çiçeksi olma eğilimindedir, yapraklar ve saplar ise otsu). Lamiaceae familyasının bir parçası olduğundan nane ve biberiye notaları da vardır. Bu güzel bitkiyle yemek pişirirken, basit lavanta şurubu iyi bir başlangıç noktasıdır çünkü kurutulmuş veya taze çiçeklerle bir parti hazırlayabilir ve ardından bunu çeşitli içecek ve yiyeceklere damlatabilirsiniz.

Mutfakta kullanılan lavantayı sadece yol kenarında bulduğunuz bir şey değil, kullanmanız gerektiğini belirtmekte fayda var, çünkü bu çeşit, mutfak dışı olan acı ve sabunlu olanlara göre daha lezzetli bir tada sahiptir. İşte, yemeklerinizde lavanta kullanmanın 10 şaşırtıcı yolu:

  1. Lavantalı Süt Hazırlayın

Lavanta katkılı süt yapmak bir sonraki latte'nize çiçeksi bir görünüm kazandırabilir. Tek yapmanız gereken biraz sütü kaynatmak, kaynatmak ve içine biraz lavanta çiçeği atarak beş dakika demlemek. Daha fazla kaynama süresine mi yoksa daha fazla lavanta çiçeğine mi ihtiyaç duyduğunu görmek için ara sıra bir kaşık süt alın. Küçükten başlamak daha iyidir, böylece aşırı güçlenmezsiniz.

Bu demlenmiş sütü süzün ve biraz kahve veya iki shot espresso ekleyerek lavanta latte veya lavanta cafe au lait için temel olarak kullanın. Baharatlı veya tatlı bir katkı için içeceğinize bir tutam tarçın ve karanfil veya bir miktar bal ekleyin. Buzlu lavanta latte için buzun üzerine dökün. Bitirmek için birkaç lavanta çiçeği ekleyin.

  1. Salatanıza Veya Meyve Salatanıza Biraz Renk Katın

Meyve salatasına veya salataya lavanta eklemenin birkaç yolu vardır. Kolay entegrasyon için çiçekleri salataya serpin. Lavanta tomurcuklarını fiziksel olarak görmek istiyorsanız çiçekleri bütün bırakın. Lezzetin daha eşit bir şekilde dağılmasını tercih ederseniz, salata sosuna karıştırmak için bunları havanda ve havanda öğütmeyi seçebilirsiniz; bu, bal, zeytinyağı veya balzamik sirkeyi tamamlayabilecek hafif bir çiçek tadı verecektir.

Izgara doğranmış şeftaliler, lavanta çiçekleri ve lavanta şurubuyla basit bir meyve salatası yapabilir veya istediğiniz hemen hemen her meyveyi kullanabilirsiniz. Balzamik sosa lavanta ekleyerek bahar karışımı, doğranmış çilekler ve şekerlenmiş ceviz ile doyurucu bir tatlı ve tuzlu salata hazırlayın. Ev yapımı lavanta şurubunuzu kullanıyorsanız, meyve salatanıza ekstra bir şeyler katmak için bunu ve bir tutam narenciye suyunu salata sosuna kolayca gezdirebilirsiniz. Ya da sıcak bir öğleden sonranın tadını çıkarmak için karpuz, beyaz peynir, nane ve lavanta çiçekleri ile hızlı bir meyve salatası yapabilirsiniz.

  1. Limon Barları Halinde Pişirin

Limon barları, tatlı ve ekşinin ağız sulandıran bir kombinasyonudur, ancak standart limonlar yerine Meyer limonları kullanırsanız daha tatlı bir tada sahip olursunuz. Meyer limon suyu ve kabuğunun ballı ama çiçeksi keskin kokusuna ve pudra şekerinin ağzınızda eriyen tatlılığına eklenen lavantanın eklenmesi, limon çubuklarınızı sevdiğiniz gurme tatlıya dönüştürecek keskin bir tat verir.

Lavanta ile şekeri harmanlayarak lavanta şekeri elde edin. Topaklanmasını istemiyorsanız, öğütülmüş lavantayı bir elekten geçirin, böylece yalnızca ince bir toz elde edersiniz

  1. Limonataya Ekleyin

Limon ve lavanta el ele gider çünkü parlak, keskin bir ikili oluştururlar. Lavanta limonatası, sıcak bir yaz gününde havuz kenarında bir yudum için mükemmel olan, canlandırıcı ve görsel olarak baştan çıkarıcı bir içecektir. İster çilekli ister karpuzlu limonata olsun, limonata kombinasyonları yeni bir şey değil ve bu kolay yöntem, çiçek aromalı hızlı bir limonata yapmak için lavanta basit şurubu kullanır. Bir miktar şurup elde ettikten sonra, sadece taze sıkılmış limonu, limon kabuğu rendesini ve suyu eklemeniz yeterlidir. Güzel bir sürahiye koyun ve soğuk ikram olarak buzla servis yapın.

Lavanta ile fantastik bir şekilde eşleşen çarpıcı morumsu bir içecek için yaban mersini veya özellikle taze bir tat için karışık bir avuç dolusu nane yaprağı gibi diğer katkılar, yaratıcı sınırları daha da zorlayabilir. Kişisel tercihinize bağlı olarak tarifi ekşi veya tatlı olacak şekilde değiştirin. Basit lavanta şurubu, içeceğinizden çıkarılacak herhangi bir artık parça olmadan bu klasik çiçek baskısına sahip olmanızı sağlar. Lavanta, ortalama içeceğinizi karıştırmak istediğinizde kesinlikle limonatanıza eklemeniz gereken şeylerden biridir.


  1. Bir Fincan Lavanta Çayı Demleyin

Sıcak bir bitki çayı muhtemelen lavantayı yemeklerinizde kullanmanın en kolay yoludur. Su ve kupa dışında herhangi bir karıştırma, doğrama veya ilave malzeme gerektirmez. Daha karmaşık bir lezzet için lavanta çiçeğinin, sapının ve yapraklarının tamamını kullanabilirsiniz; Sadece saksıyı topla, sonra suyunu ve lavantanı ekle. En az beş dakika suda demlenmesine zaman tanıyın.

Çok fazla bitkisel çiçek tadı istemiyorsanız, sıvıyı beş dakika içinde süzün ve tatlı bir bileşen vermek için bir miktar bal, agave veya şeker ekleyin. Yaprakların ve sapların hafif odunsu, nane aromasını istemiyorsanız, sadece çiçeklere sadık kalın. Daha güçlü bir lavanta tadı ve daha güçlü bir çay için daha uzun süre demleyin. Kafein olmadığından bu, gece veya gündüz rahatlamanın hoş kokulu bir yoludur. Bitki çaylarının pek çok çeşidi olduğundan, bunları damak tadınıza göre karıştırıp eşleştirebilirsiniz. Lavanta ve nane aynı bitki ailesinden oldukları için birlikte mükemmel bir tada sahiptirler. Çiçek temasına sadık kalmak için ancak daha geniş bir lezzet yelpazesiyle yasemin veya papatya ekleyin.

  1. Şekerli Kurabiyelerin İçine Atın

Şekerli kurabiyenin tereyağlı, kendine özgü tadı canınız çektiğinde, ancak karışıma benzersiz bir şey katmak istediğinizde lavanta eklemeyi düşünün. Kurabiye malzemelerinizi lavanta çiçekleriyle birleştirin ve lavantayı bir mutfak robotunda iyice öğütülene kadar çekin. Bu, hamurun her yerine eşit şekilde dağılmasını sağlar. Çerezlerinizi doldurmak için kullanmak üzere bazılarını kaydedin. Şeker lavantalı kurabiye malzemelerini karıştırın ve tarif edildiği gibi pişirin. Ekstra heyecan için, kurabiyelerinizi kalp veya yıldız gibi baştan çıkarıcı şekillere dönüştürmek üzere kurabiye kesicileri kullanın.

Daha fazla lezzet için normal tereyağı yerine kahverengi tereyağı yaparak şekerli kurabiyelerinizi bir sonraki seviyeye taşıyın. Kızarma sürecinden dolayı kaybedilen nemi dengelemek için az miktarda süt eklemeyi unutmayın. Bu muhteşem kurabiyeler, tereyağı, şeker ve vanilyanın büyüleyici lavanta kokusuyla birlikte gelen bir çöküşe sahiptir. Bir fincan kahveye ya da sıcak çikolataya batırmak isterseniz dayanabileceğiniz doyurucu bir kurabiyedir. Kenara ayırdığınız lavanta tozunu pudra şekeriyle karıştırıp şekerli kurabiyelerinizin üzerine hafifçe serpin.

  1. Bir Pastanın İçine Koyun

Eğer lavantayı yemek pişirmede kullanma konusunda şüpheniz varsa, onu bir pastanın içine pişirmek, lezzeti lezzetli bir şekilde maskelemeye veya arttırmaya yardımcı olabilir. Hafif bir rahatlatıcı çiçek tadı taşıyan lavanta özüyle süper tatlı, yozlaşmış bir pasta pişirin. Morumsu renk temasını sürdürün ve yaban mersinli lavantalı turta yapın veya limon-lavanta kremalı turta için limon-lavanta kombinasyonunu tercih edin.

Ev yapımı erik-lavanta turtası, sulu erikler, kurutulmuş lavanta çiçekleri ve her şeyi birbirine bağlayan biraz limon suyuyla benzersiz bir tada sahiptir. Bunun için çiçekleri havan ve tokmakla toz haline getirin, ardından erikleri toz ve kalan malzemelerle kaplayın. Erik suyunun koyulaştırılmış bir şuruba dönüşmesi gerekir, ancak sıvıyı bir tavada toplayıp koyulaşana kadar ısıtarak bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Çıtır turbinado şekeri, yumuşak erikler ve tereyağlı, pul pul pasta kabuğu birbirleriyle mükemmel bir şekilde uyum sağlar.

  1. Çırpılmış Kremanızı Lezzetlendirin

Ev yapımı çırpılmış kremanıza taze lavanta veya kurutulmuş lavanta ekleyerek çiçeksi bir gelişme sağlayın. Yoğun kremanızı ve lavanta çiçeklerinizi toplayın ve kremayı ocakta kaynamaya başlayıncaya kadar ısıtın. Kaynamaya bırakın, lavantanızı ekleyin ve ardından ısıyı kapatın. Lavanta ve kremayı tavada bırakın ve onlara demlenip tanışmaları için zaman tanıyın. Güzel kokulu olmalı. Lavanta gibi otlar kesinlikle ev yapımı krem şanti için en iyi eklentilerdir, ancak bunu yenibahar veya tarçın gibi baharatlarla da eşleştirebilirsiniz.

Soğumasını bekleyin ve lavanta çiçeklerini karışımdan çıkarmak için süzün. Krem şantinizi her zamanki gibi şeker ve bir miktar vanilya ile hazırlayın ve klasik sert zirvelerine kadar çırpın. Bu aromalı krem şantiyi sıcak çikolatadan keklere kadar her şeyde kullanabilirsiniz. Çilekli sodalı dondurmanın üzerine bir yığın dolusu ekleyin ve üstüne birkaç lavanta çiçeği ve taze çilek ekleyin.

  1. Marmelatın İçine Ekleyin

Bir kavanoz reçel veya marmelat pişirmek, fazladan meyve tüketmenin basit ve lezzetli bir yoludur. Reçel hemen hemen her meyveyi kullanabilse de, marmelat en çok portakalla yapılır; ancak bir sonraki marmelatınız için turunçgilleri limon veya greyfurtla değiştirerek portakalların ötesine bakmalısınız. Daha da iyisi, lavanta gibi malzemeler eklemek, ertesi sabah tostunuzu canlandıracak benzersiz bir tat ve karmaşıklık yaratacaktır.

  1. Keklerinize Renk Verin

Lavantalar güzel bir bitkidir. Arıları ve polen taşıyıcıları cezbediyorlar ama aynı zamanda insan gözüne de çekici geliyorlar. Güzel kokarlar, sakinleştirici özelliklere sahiptirler ve görsel olarak bakıldığında ilgi çekici çiçeklerdir. Sadece tat ve koku için değil dekorasyon amaçlı da kullanılması mantıklıdır. Lavanta, unlu mamullerinizin üzerine koyabileceğiniz birçok yenilebilir çiçek türünden biridir.

Bu, pastanızı süslemenin çarpıcı ve göz alıcı bir yolu ve aynı zamanda roka ile karşılaştırılabilecek hafif bir baharata sahip olan nasturtium gibi bir şeyin sunamayacağı bir lezzet karmaşıklığı kazandırıyor. Pandispanyayı bir sonraki seviyeye taşımak için lavanta ve leylak moru gibi çiçeklerle çalışın. Pastadan çıkarmayı planlıyorsanız, çiçekten yapraklara ve gövdeye kadar bitkinin tamamını kullanın veya çiçek tomurcuklarını açık tutmak istiyorsanız tercih edin. Bu, dekorasyon sürecinde hayal gücünüzü kullanabileceğiniz için lavantayı yemeklerinizde kullanmanın en yaratıcı yollarından biridir.

Şunlara da göz atın;

  1. Lavantanın faydaları nelerdir?
  2. Lavanta nasıl hasat edilir?
  3. Lavanta çayı nasıl yapılır?
  4. Lavanta nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?