Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durmak İçin 7 Neden
Neden yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız? Yağlı yiyecekler zararlı mı? Yağlı yiyeceklerin vücuda etkisi ne? İşte, yağlı yiyeceklerden uzak durmanız için 7 neden:

Yağlı yiyecekler, sadece fast foodlarda değil, iş yerlerinde, restoranlarda ve evlerde de bulunur. Fazla yağ ile kızartılan yiyeceklerin birçoğu, yağlı kabul edilir. Özellikle patates kızartması, cips, kalın pizza, soğan halkası, çörek ve çizburgerler, yağlı yiyecekler arasındadır. Bu besinler, yağ, tuz ve kalori bakımından yüksektir. Fakat lif, vitamin ve mineral bakımından oldukça düşüktür. İşte, yağlı yiyeceklerin vücut üzerindeki 7 etkisi:

  1. Şişkinlik ve ishale neden olabilir.

Yağ ve karbonhidratlar, en yavaş sindirilen besinlerdir. Yağ içeriği midenin boşalmasını yavaşlatabilir. Bu durum mide bulantısı, şişkinlik ve mide ağrılarına yol açabilir. Özellikle kronik pankreatit, IBS gibi sindirim şikayetleri olan kişilerde, yağlı yiyecekler ishal ve krampları tetikleyebilir.

  1. Bağırsak mikrobiyomunu bozabilir.

Yağlı yiyecekler, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilere zarar verir. Yüksek yağlı bir beslenme şeklinde, zararlı bakterilerin sayısı artarken, sağlıklı bakterilerin sayısı azalır ve bağırsak mikrobiyomuna zarar verebilir. Bu durum, obezite, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve Parkinson hastalığı ile ilişkili olabilir.

  1. Obeziteye yol açabilir.

Yağlı yiyecekler, yüksek kalorilere sahiptir ve kilo alımına neden olabilir. Bir küçük fırında patates 93 kaloriyken, patates kızartması 312 kalori içerir. Gözlemsel çalışmalar, yüksek miktarda kızarmış ve hızlı yiyecek alımını artan kilo alma ve obezite oranlarıyla ilişkilendirir. Özellikle yüksek oranda trans yağ alımı kilo alımına neden olabilir.

  1. Kalp hastalığı ve inme riskini artırabilir.

Yağlı yiyeceklerin kalp sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Kızartılmış yiyecekler kan basıncını artırır, iyi kolesterolü düşürür ve kilo alımına yol açar. Bunlar, kalp hastalıkları riskini artırabilir. Örneğin araştırmalar, patates cipsi iltihabı artırdığını ve kalp hastalığına katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor. Bir çalışma, haftada 1 veya daha fazla porsiyon kızarmış balık yiyen kadınların ayda sadece 1-3 porsiyon yiyenlere göre %48 daha yüksek kalp yetmezliği riskine sahip olduğunu buldu.

  1. Diyabet riskini artırır.

Yağlı yiyecekler, tip 2 diyabete yakalanma riskinizi artırabilir. Sadece yağlı yiyecekleri değil, aynı zamanda şekerli içecekleri de içeren fast food tüketmek, yüksek kalori alımına, kilo alımına, zayıf kan şekeri kontrolüne ve artmış iltihaplanmaya yol açar. Bir çalışmada, haftada 1-3 kez kızarmış yiyecekler yemenin tip 2 diyabet riskini %15 artırdığını, ancak haftada 7 veya daha fazla vakanın riski %55 artırdığını buldu.

  1. Akneye neden olabilir.

Yağlı yiyecekler, akne ve sivilce ile ilişkilidir. 2.300 Türk genci üzerinde yapılan bir çalışma, sosis ve hamburger gibi yağlı yiyecekler yemenin akne riskini %24 artırdığını ortaya koydu. Yüksek oranda omega-6 ila omega-3 yağ asitleri içeren Batı diyetleri de aynı şekilde akneye yol açan iltihaplanmanın artmasına neden olabilir.

  1. Beyin fonksiyonlarını bozabilir.

Yağlı yiyecekler açısından zengin bir diyet, beyin fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Yağlı yiyeceklerle bağlantılı kilo alımı, yüksek tansiyon ve metabolik sendrom da beyninizin yapısı, dokuları ve aktivitesindeki hasarla ilişkilidir. 1.018 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, günde yenen her bir gram trans yağı, daha kötü kelime hatırlama ile ilişkilendirdi ve bu da hafıza hasarına işaret ediyor. Yani yağlı yiyecekler, hafıza, öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını bozabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Düşük karbonhidrat diyeti mi, düşük yağlı diyet mi?
  2. Tam yağlı süt mü, yağsız süt mü?
  3. Diyabet hangi hastalıklara yol açar?
  4. Kafeinin vücut üzerindeki etkileri
  5. Neden yemek yedikten sonra üşüyoruz?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!