Vişne Hangi Mevsimde Yetişir?
Vişne hangi bölgede yetişir? Vişne hangi iklimde ve toprakta yetişir? Vişne hangi ayda yenir? İşte, sinir sistemini destekleyen vişne çeşitleri ve hasat dönemleri:

Vişne, gülgiller familyasına ait, kiraza benzeyen ve tadı kirazdan daha ekşi olan bir meyvedir. Birçok kaynağa göre vişnenin anavatanı, Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge olarak kabul edilir. Vişnenin yaprakları, kirazdan daha küçüktür. Dalları ise daha yaygındır. Vişnenin Türkmenistan ve İran'ın kuzeyindeki bölgede ortaya çıktığı, oradan da Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır.



Vişne Hangi Bölgede Yetişir?

Vişnenin dünya üzerinde en çok üretildiği yer, Türkiye olarak bilinmektedir. ABD, Özbekistan, Şili ve İran, Türkiye'yi takip eder. Ülkemizde ise en çok Ege, İç Anadolu ve Karadeniz'de yetişir. Afyon, Kütahya, Denizli ve Bayburt vişne üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir.

Vişne Hangi İklimde Yetişir?

Vişne, serin ve soğuk iklimleri seven bir meyve türüdür. Hem sıcağa, hem de soğuğa karşı dayanıklıdır. Genellikle kışlık dinlenmesini sağlamak için, yılda saatlik bir soğuklama yapılmasına ihtiyacı vardır. Genel olarak düzenli yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç duymadan yetişebilir. Vişnenin odunsu kısımları, -40 dereceye kadar dayanabilir. İlkbaharda çiçeklenme geç olduğu için, ilkbaharın geç donlarından zarar görme riski daha düşüktür. 



Vişne Hangi Toprakta Yetişir?

Vişneler, toprak seçiciliği bakımından toleranslıdır. Kuru, kumlu veya kireçli topraklarda yetiştirilebilir. Mahlep anacı kullanılan vişne ağaçlarında, kuraklığa dayanıklılık artar. Vişne ağacı için, derin, süzek ve iyi bir şekilde havalanan topraklar uygundur. Toprağın pH'sı, 6-7 arasında olmalıdır.


Vişne Hangi Mevsimde Yetişir?

Vişne, yaz meyvesi olarak bilinir. Temmuz ve Ağustos ayında hasat edilir, pazar tezgahlarındaki yerini alır.



Vişne Çeşitleri ve Özellikleri

  1. Kütahya vişnesi: Ülkemizdeki en önemli vişne çeşitlerinden biridir. Uç tarafı küt, meyvesi ise yuvarlak ve kalp şeklindedir. Koyu kırmızı renkli, sulu ve mayhoştur. Ağaçları çok verimlidir. Temmuz ayında meyve verir.
  2. Macar vişnesi: Kütahya vişnesinden 2 hafta önce meyve verir. Koyu kırmızı renkli, sulu, mayhoş ve yumuşaktır. Ağaçları verimlidir. Meyve suyu sanayisinde kullanılır.
  3. Montmorency vişnesi: Avrupa ve Amerika'da yaygın bir türdür. Uzun saplı ve kısa saplı gibi çeşitleri vardır. Meyve kabuğu açık kırmızı, pembe veya koyu kırmızı benekli olabilir. Mayhoş, sulu ve yüksek kalitelidir.
  4. Katırlı vişneli: Kütahya vişnesiyle aynı dönemde olgunlaşır. Her yıl düzenli olarak çok meyve verir. Kabuğu parlak koyu kırmızı ve kalp şeklindedir. Ağaçları çok verimlidir ve meyve suyu sanayisine uygundur.
  5. Heimanns Rubin vişnesi: Kütahya vişnesinden 5 gün önce olgunlaşır. Yuvarlak, kalp şeklinde ve koyu kırmızıdır. Meyve suyu sanayisine uygundur.


Şunlara da göz atın;

  1. Çilek hangi mevsimde yetişir?
  2. Dut hangi mevsimde yetişir?
  3. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  4. Kayısı hangi mevsimde yetişir?
  5. Mandalina hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?