Uykusuzluk Kalbi Nasıl Etkiler?
Kalp sağlığı, vücudun genel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çok önemlidir. Peki, uykusuzluk kalp sağlığını nasıl etkiler? İşte, uykusuzluğun kalp sağlığı üzerindeki etkileri:

İyi bir gece uykusunu düşündüğünüzde, günü atlatmak için yeterli enerjiye sahip olmanızı düşünebilirsiniz. Ancak uyku aynı zamanda kalp sağlığında da hayati bir rol oynar; kalbinizin ve kan damarlarınızın iyileşmesine ve onarılmasına yardımcı olur. Bu nedenle uykusuzluk kardiyovasküler kaygı riskini artırabilir.

Uykusuzluk Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler?

Uyurken vücudunuz, hayati organlarınızın ve vücut sistemlerinizin çalışır durumda kalmasına yardımcı olan bakım işlevlerini yerine getirir. Uyku esnasında kalp atış hızı yavaşlar, daha düşük kan basıncı ortaya çıkar, stres hormonları düzenlenir, insülin ve kan şekeri dengelenir. Ayrıca hücre ve dokuların onarımı da uyku esnasında gerçekleşir.

Uzun süreli uykusuzluk stresi ve kaygıyı artırır, bu da zamanla kardiyovasküler sistemi zorlar. Bu durum özellikle yüksek tansiyon gibi bir rahatsızlığı olan kişi için endişe vericidir. Uyku, gündüz açlığını kontrol eden hormonların düzenlenmesine yardımcı olur. Uyku eksikliği aşırı yemeye yol açabilir. Ayrıca yorgunluk sizi daha az aktif hale getirebilir. Bu sonuçların her ikisi de kilo artışı ve insülin direnciyle sonuçlanabilir, bu da diyabet ve kalp hastalığı riskini artırır. Uyku yoksunluğu ve kilo üzerine yapılan çalışmaların 2018'de gözden geçirilmesine göre, uykusuzluk kilo alımı ve obezite riskini artırır. Yüksek tansiyon nedeniyle kardiyovasküler hastalık riski de artış gösterebilir. Genç, sağlıklı bir kişi, iyi uyuyamama gibi kısa vadeli bir sorun yaşayabilir ve muhtemelen iyi olacaktır. Ancak yaşlı ve altta yatan rahatsızlıkları olan biri için uykusuzluk, onları istikrarsız bir duruma sokabilir.

Hangi Uyku Koşulları Kalbe Zarar Verir?

  1. Kronik uykusuzluk: Birçok yetişkin zaman zaman uyumakta zorluk çeker. Kronik uykusuzluk, en az 3 ay boyunca haftada en az 3 gece süren, uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede zorluk yaşamanızdır. Bu durum, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. 
  2. Uyku apnesi: Bu durum, solunum yollarının tıkanmasının uyku sırasında nefes almada kısa duraklamalara neden olduğu bir durumdur. CDC'ye göre uyku apnesine bağlı oksijen eksikliği yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç riskini artırabilir.
  3. Narkolepsi: Narkolepsi, beynin uyku ve uyanıklık döngülerini kontrol etmekte zorlandığı, uykunun bozulmasına ve gündüz uykululuğuna yol açan kronik bir uyku bozukluğudur. Narkolepsi ve narkolepsi tedavileri kan basıncını artırabilir ve kalp hastalığı ve kardiyovasküler olaylarla bağlantılı diğer risk faktörlerine katkıda bulunabilir.
  4. Huzursuz bacak sendromu: HBS'li kişiler, özellikle geceleri bacaklarını hareket ettirmek için karşı konulmaz bir istek duyarlar ve bu da iyi uykuyu etkileyebilir. 2021'deki araştırmalar HBS'nin özellikle tedavi edilmediğinde daha yüksek kardiyovasküler riskle ilişkili olduğunu öne sürüyor.

Uykusuzluk, karamsarlık ve sinirlilik hali, konsantrasyon bozukluğu, hafıza sorunları, kaza riski, baş ağrısı ve gündüz yorgunluğu ile ilişkilidir.

Kalp Sağlığı İçin Uykusuzluk Nasıl Giderilir?

  1. Çoğu yetişkinin 7 saat uykuya ihtiyacı vardır. Daha iyi bir uyku için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz;
  2. Her gün aynı yatma saatini ve aynı uyanma saatini hedeflediğiniz bir uyku programı yapın.
  3. İmkanınız varsa gündüz uykularından kaçının.
  4. Yatmadan birkaç saat önce yemek yemeyin. Alkol, kafein ve yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçının.
  5. Yatak odasını serin, sessiz ve rahat tutun.
  6. Konuşma terapilerine katılın.
  7. Doktorunuzla konuşarak ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.
  8. Meditasyon yapın.
  9. Uyumadan önce kitap okuyun veya sakinleştirici müzikler dinleyin.

Şunlara da göz atın;

  1. 5 saat uyku yeterli mi?
  2. Uyku bozukluğunu gösteren işaretler
  3. Uyumaya yardımcı olan bitki çayları
  4. Uyku kalitesi nasıl artırılır?
  5. Uykumuzun gelmesi için ne yapmalıyız?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!