Salata, makarna, sandviç gibi tariflerle sofralarımıza renk katan ton balığı, genellikle ülkemizde konserve olarak satışa sunulur. Aslında normal bir balık olarak da bulabileceğiniz ton balığı, genellikle raf ömrünü uzatmak amacıyla bir takım işlemlerden geçer ve konservelenir. Tıpkı diğer balıklarda olduğu gibi, ton balığının yoğurt gibi süt ürünleri ile birlikte yenilip yenilmeyeceği de merak konusudur. Gelin, bu soruya daha yakından bakalım.
Ton balığı ve yoğurt, eğer tazeyse birlikte yenilmesinin hiçbir sakıncası yoktur. Hatta bazı tariflerde ton balığı yoğurtla birleştirilerek salata veya sandviç yapımında da kullanılır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kişinin ton balığına veya yoğurda alerjisi olmaması gerektiğidir. Bu tür besinlere karşı alerjisi olan kişiler, kesinlikle bu besinlerden kaçınmalıdır. Ayrıca ton balığını alırken konserve dikkatle incelenmeli, herhangi bir yerinde delik olmamasına dikkat edilmelidir. Güvenilir markalar tercih edilirken, ton balığının üretim ve son kullanma tarihine de dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde yoğurt alırken de son kullanma tarihi göz önünde bulundurulmalı, tarihi geçmiş ürünler kesinlikle tüketilmemelidir.
Son kullanma tarihinin dolmasına birkaç gün kalan ton balığı veya yoğurt, önlem amacıyla birlikte tüketilmemelidir. Ancak iki besinde yeni alındıysa ve tazeliğinden emin olunduysa, birlikte tüketmekte hiçbir sakınca yoktur.
Öncelikle balık ve yoğurt protein bakımından zengindir. Bu ürünler bayatladıkça, içindeki histamin oranı da artar. Histamini artmış olan ürünler, tüketildiği takdirde vücutta histamin zehirlenmesi yaşanır. Bu durum halk arasında balık zehirlenmesi olarak da bilinir. Ton balığı gibi diğer balık türleri ve yoğurt gibi süt ürünleri kısa sürede bayatlamaya ve bozulmaya elverişlidir. Bu yüzden balık ve süt ürünlerinin en taze haliyle tüketilmesi ve çok fazla bekletilmemesi gerekir.
Daha önce belirttiğimiz gibi, ton balığı ve yoğurt tazeyse hiç beklemeden tüketilebilir. Ancak her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız veya besinlerin tazeliğinden emin değilseniz, ton balığını yedikten sonra en az 8 saat boyunca süt ürünleri tüketmemeye özen gösterin. Bu durum yalnızca yoğurt için değil, ayran, peynir ve süt gibi ürünler için de geçerlidir.
Şunlara da göz atın;