Tofuya Daha Fazla Lezzet Eklemenin 10 Yolu
Bitki bazlı beslenenlerin favorisi tofudur. Tofu ile yapılan klasik tarifler vardır ancak tofu tariflerinize lezzet eklemenin yollarını sizlerle paylaştık. İşte, tofuya daha fazla lezzet eklemenin 10 yolu:

Tofuyu pişirenler genellikle bu bitki bazlı güçlü proteinin çok yönlülüğünü bilirler. Ancak buna aşina olmayanlar, tofunun doğası gereği yumuşak lezzetini ve süngerimsi kıvamını hemen göz ardı edebilir. Tofu'nun boş bir sayfa olduğunu ve lezzet katmanın yolunun, onu hazırlamak için farklı teknikler kullanmak ve onu zaten pişirmeyi sevdiğiniz birçok yemeğin içine nasıl dahil edeceğinizi bilmek olduğunu fark etmeyebilirler.

Tofu'nun ne olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Tofu, ısıtılan, kıvrılan ve bir blok halinde preslenen soya sütünden yapılır. Bu kulağa pek iştah açıcı gelmese de, bu sürecin peynirin yapımından çok da farklı olmadığını unutmayın.

İşlenmiş tofu ürünlerinin çoğu, çeşitli yiyeceklerin tadını ve dokusunu taklit edecek şekilde tasarlanmıştır; ancak tofuyu her zaman et yerine geçen bir ürün olarak düşünmek bir hatadır. Tofu ile yapılan klasik tarifler vardır ancak tofu tariflerinize lezzet eklemenin yollarını sizlerle paylaştık. İşte, tofuya daha fazla lezzet eklemenin 10 yolu:


  1. Lezzeti Emmesine Yardımcı Olmak İçin Tofuya Basın

Sert tofuyu satın alıp pişirdiyseniz, bunun genellikle suyla dolu bir kapta paketlenmiş olarak geldiğini bilirsiniz. Su, tofunun nemli ve taze kalmasına yardımcı olur. Ancak tofu sünger gibidir ve ambalajın içindeki suyu emer. Bu nedenle tofuyu tatlandırmanın ilk önemli adımı ona basmaktır. Tofuya basarak suyun çıkarılması, marinatlardan, soslardan ve ekleyebileceğiniz diğer tatlardan lezzet almasına olanak sağlayacaktır. Eğer su çıkarılmazsa, tofunun tadını emme özelliği yoktur ve yumuşak ve süngerimsi bir hal alır. Bunun istisnası tofuyu çorbada pişirmeyi planlıyorsanız geçerlidir. Tofuya basmak, vaktinizin olmadığı ekstra bir adım gibi görünebilir. Ancak tofuyu sık sık pişiriyorsanız, bu, pişirme sürecinin rutininize dahil edebileceğiniz basit bir parçasıdır. Pişirmenin ilk adımı olarak tofuya basarsanız, beklerken tarifinizdeki diğer malzemeleri de hazırlayabilirsiniz.

Tofu basmak için süslü bir ekipmana ihtiyacınız yok. En kolay yol, bir tofu bloğunu temiz bir mutfak havlusuna sarmak ve üzerine tava veya tabak yığını gibi ağır bir şey koymaktır. Tofu bloğunun tamamına basabilir veya dilimler halinde kesebilirsiniz. Çok uzun sürmesine de gerek yok. Tofunuzu sadece 30 dakika boyunca preslemek, lezzette büyük bir farka neden olabilir.

  1. Pişirmeden Önce Tofuyu Nişastayla Kaplayın

Bazen bir yemeğin lezzetini arttırmanın en iyi yolu ağızda bıraktığı hissi arttırmaktır. Ve tofunun süngerimsi dokusu hemen rahatsız edici geliyorsa, bu sorunu çözmek kolaydır.

Cevap, mısır nişastası, patates nişastası, tapyoka nişastası ve hatta pirinç unu gibi nişastadaki tofuyu toz haline getirmektir. Tofunuzu presleyip küp veya dilimler halinde kestikten sonra, pişirmeden önce dilediğiniz nişastayla birlikte bir kaseye hafifçe atın. Tofunun hafif bir dış gevreklik kazanmasına yardımcı olmak için tek gereken ince bir kaplamadır. Bunu en çok tofuyu tavada kızartırken, fırınlarken veya tavada kızartırken fark edeceksiniz. Tofu sıkma ve nişasta kullanma arasında, çoğu insanın hoşlanmadığı süngerimsi dokulu tofuyu ortadan kaldırabilir ve tadı lezzetli bir sonuç yaratabilirsiniz.

İstenirse tofunuzun daha da lezzetli olması için kaseye çeşitli kurutulmuş otlar, baharatlar ve tuz ve nişasta ekleyebilirsiniz. Bu, tofuyu sosa atmayı planlamadığınızda en iyisidir, bu da nişastadaki baharatları bastırabilir.


  1. Tofuyu Düşündüğünüzden Daha Fazla Baharatlayın

Her birinin kendine has doğal lezzetleri olan et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini pişirmeye alışkınsanız tofunun aynı özelliklere sahip olmadığını unutmamanız önemlidir. Tofu'nun kendine özgü bir tada sahip olmadığını anladığınızda, çoğu insana hitap edecek bir tada sahip olması için gerçekten iyi baharatlanmış olması gerektiğini hatırlamak daha kolay hale gelir. Bu yüzden tofunun tadı evde olduğundan daha lezzetlidir.

Restoranların aksine, ev aşçıları yemeklerini az baharatlama ve az tuzlama eğilimindedir. Ancak tofunun ekstra lezzet desteğine ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Tofu'yu nişasta, marinat veya sosla kaplıyorsanız, bol miktarda tuz ve baharat kullanmaktan çekinmeyin. Orijinal olarak diğer proteinler için yazılmış tarifleri kullanıyorsanız, tofunun tadının güzel olmasını sağlamak için tatlandırıcı malzemeleri artırmayı düşünün. Tabii ki, bu kararı vermenin en iyi yollarından biri, pişirirken tofuyu tatmak ve gerektiği gibi ayarlamaktır.

  1. Marine Kullanın

Etin yerine geçen bir ürün olmasa da tofu, etle daha sık kullandığınız, marine etme de dahil olmak üzere bazı işlemlerden faydalanır. Marine etme, yiyeceğin lezzetini özümsemesi için bir sıvı içinde zaman geçirmesine izin vermenizdir. Tofunuzu istediğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve yarım saatten bir geceye kadar istediğiniz marine sosunda geçirmesini bekleyin. Suyu serbest bırakmak için tofuya önceden basmak, turşunun daha kolay emilmesini sağlayacaktır.

Tofu ile ne tür bir turşunun kullanılacağını belirlerken, bu pislikle marine edilmiş tofu tarifi gibi bir şey deneyin. Ancak tofuya özel marinatlar bulmanıza gerek yok. Diğer proteinlerle birlikte kullandığınız favori soslarınız zaten varsa, bunları tofuyla da kullanmaktan çekinmeyin. İyi bir marinat, asit, yağ ve otlar ve baharatlar gibi tatlandırıcılardan oluşur.


  1. Diğer Yiyeceklerden İlham Alın

Tofu pişirirken ve lezzetli hale getirirken akılda tutulması gereken kesinlikle yararlı ipuçları ve en iyi uygulamalar vardır. Ancak her zaman tekerleği yeniden icat etmenize gerek yoktur. Tofuyu tatlandırmak için başka yerlerde, özellikle de vejetaryen veya vegan yemek pişirmeye özgü olmayan yerlerde fikir aramaktan korkmayın.

Örneğin, biftek marinasyonunuza lezzet katacak bu bileşenlerin çoğu, tofu marinasyonunun için de anlamlı olacaktır. Tatlılık için akçaağaç şurubu ve bal veya taze narenciye aroması için limon suyu ekleme önerileri de tofu marinesi için iyi fikirlerdir.

  1. Lezzetli Karamelizasyon İçin Tofuyu Kızartın

Karamelize tofu, etkili pişirme teknikleri ve akıllı tatlandırıcı bileşenlerin lezzetli sonucudur. Nasıl ki sebzeleri fırında kavurarak karamelize edebiliyorsanız tofu için de aynı şey mümkün. Suyu çıkarmak için tofunuza bastırarak başlayın. Daha sonra, preslenmiş tofu parçalarını, yağ, soya sosu, tatlandırıcı ve sarımsak ve zencefil gibi seçtiğiniz diğer tatlandırıcıların birleşiminden oluşan bir turşunun içine atın. Tatlandırıcı karamelizasyonun gerçekleşmesi için gereklidir.

Marine edilmiş halde en az 30 dakika geçirdikten sonra tofuyu bir fırın tepsisine tek kat halinde yayın. Yaklaşık 35 dakika veya gevrekleşinceye ve beğeninize göre kızarana kadar 180 derecelik bir fırına yerleştirin. Her iki tarafının da uygun şekilde karamelize olması için pişirme sırasında yarıya kadar çevirin. Daha sonra tofuyu salatalarda, tahıl kaselerinde, tavada kızartmalarda ve arzu ettiğiniz herhangi bir yerde kullanabilirsiniz.


  1. Tofunuzu Derin Yağda Kızartmayı Deneyin

Kızartma, tofuyu pişirmenin en sağlıklı yolu olmayabilir, ancak en lezzetli olanlardan biridir. Kızartılmış yiyeceklerin bu kadar bağımlılık yapıcı ve popüler olmasının bir nedeni var. Bu çıtır doku ve iyi baharatlanmış kaplama, diğer pek az gıdanın başarabileceği bir lezzet patlaması yaratır. Ve eğer özellikle tavuk veya deniz ürünleri gibi derin yağda kızartılmış paket yemeklerden hoşlanıyorsanız, benzer bir deneyimi tofu ile yeniden yaratabileceğinizi öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz.

Bu çıtır tofu külçeleri, ilk kez derin yağda kızartılmış tofu deneyeceğiniz zaman başlamak için iyi bir yerdir. Tarifte, preslenmiş tofu parçalarını una, hamura ve ardından galeta ununa bulayıp, kızartmak için yağ dolu bir tencereye daldırmanız gerekiyor. Lezzet, hamur karışımındaki sarımsak tozu, tuz ve karabiberden gelir, ancak daha fazla baharat eklemek yeterince kolay olacaktır.

  1. Lezzetin Daha İyi Emilmesi İçin Tofuyu Dondurun

Tofuyu hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm ipuçları arasında dondurmak, lezzet katmanın en beklenmedik yolu olabilir. Dondurmak, yemek pişirmeye karşı mantığa aykırı bir yaklaşımdır, ancak bunu yapmak tofunun dokusu üzerinde gözle görülür bir etkiye sahiptir. Sosu veya turşuyu daha iyi emen, daha çiğnenebilir, daha yoğun bir sonuç yaratır.

Tofunun içindeki su donma sırasında genişlediğinden, tofu çözüldükten ve su eridikten sonra daha büyük hava cepleri oluşmasına neden olur. Dondurmak, tofuyu nasıl tatlandırmak isterseniz isteyin, daha süngerimsi ve daha emici hale getirir. Daha etli bir doku istiyorsanız bu iyi bir tekniktir.

Tofuyu dondurmak için önce paketin içindeki suyu boşaltıp iyice sarın. Tofu bloğunu en az 12 saat boyunca dondurucuya koyun veya hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, altı aya kadar dondurmaktan çekinmeyin. Kullanmaya hazır olduğunuzda tofuyu buzdolabında çözün, ardından her zamanki gibi bastırın ve marine edin.


  1. Tofu Karışımı Yaratın

Tofu, eti taklit etme konusunda en iyi olmayabilir, ancak doğru hazırlıkla çırpılmış yumurtaya saygın bir alternatif olabilir. Ancak bunu ilginç bir teknik haline getiren sadece tofunun dokusundaki değişiklik değil, aynı zamanda karıştırmayı yaratmak için kullanılan tüm baharatlardır. Tofuyu karıştırmak için önce bir tofu bloğundaki suyu bastırmalısınız. Daha sonra elinizle veya çatal yardımıyla çırpılmış yumurta büyüklüğünde ve şeklinde küçük parçalara bölün. Ufalanmış tofu parçalarını karıştırmadan önce soğan, biber veya sevdiğiniz diğer sebzeleri çırpılmış yumurta ile yumuşayana kadar soteleyin.

Besin mayası, çırpılmış yumurtayı anımsatan peynirli ve lezzetli bir tadı kopyalamanın iyi bir yolu olsa da, yaygın mutfak malzemeleriyle çırpılmış tofu yapmanın başka yolları da var. Zerdeçal, kırmızı biber, sarımsak tozu ve soya sosunu yumurtalarınıza ekleyip pişirmeye devam edin. Bitirmek üzereyken, kremsi bir dokunuş için biraz krem peynir ekleyerek karıştırabilirsiniz.

  1. Tofuyu Tatlı Malzemelerle Eşleştirin

Tadı ve tofuyu birleştirmenin bir yolu, tuzlu malzemeler yerine tatlı malzemeler kullanmaktır. Tofu yalnızca protein açısından zengin akşam yemekleri hazırlamak için iyi bir seçim değildir; aynı zamanda kremalı, süt içermeyen tatlılar ve ikramlar yapmak için de kullanılabilir. Harmanlanması veya çırpılması kolay olan ipeksi tofu, tatlı uygulamalar için en iyi türdür. Bu durumlarda tofu, diğer bileşenlerin tatları nedeniyle maskelenir.

Örneğin, dondurulmuş meyveleri tofu ve en sevdiğiniz smoothie malzemeleriyle karıştırmayı deneyin. Tofu'nun smoothie'de olduğunu bile fark etmeyeceksiniz. Bu, tadına bakmadan veya varlığını fark etmeden tofu yemenin sağlık açısından faydalarından yararlanmanın iyi bir yoludur. İpeksi tofu, hafif ve havadar bir şekerleme haline getirilebildiğinden, köpüğün mükemmel bir bileşenidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Tofu nasıl saklanır?
  2. Tofuyu yemeden önce pişirmeli misiniz?
  3. Tofu nedir?
  4. Çiğ tofu yenir mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri