Tavukta Ne Kadar Protein Var?
Tavuk, göğüs, uyluk, kanat ve baget dahil olmak üzere farklı bölgelerden oluşur. Her bölgesinin besin değeri farklıdır. Peki tavuğun hangi bölgesinde ne kadar protein vardır?

Tavuk, göğüs, uyluk, kanat ve baget dahil olmak üzere çeşitli kesimlerle gelir. Her kesim farklı miktarda protein, yağ ve kalori içerir, dolayısıyla her biri farklı amaçlar için en iyi sonucu verir. Tavuk dünya çapında en çok tüketilen etlerden biridir. Harika bir protein kaynağı olduğundan özellikle fitness tutkunları arasında popülerdir. Yüksek proteinli gıdalar kas geliştirme, kasları koruma ve yağ yakma gibi sağlık ve fitness hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.


Tavuk Göğsü: 54 Gram Protein

Tavuk göğsü, tavuğun en popüler kesimlerinden biridir. Derisiz, pişmiş tavuk göğsü (172 gram) 54 gram protein içerir. Bu, 100 gramda 31 gram proteine eşittir. Tavuk göğsünde ayrıca 284 kalori, yani 100 gramda 165 kalori bulunur. Kalorilerin %80'i proteinden, %20'si ise yağdan gelir.

Tavuk göğsü özellikle vücut geliştiriciler ve kilo vermek isteyenler arasında popülerdir. Yüksek protein ve düşük kalorili içeriği, çok fazla kalori tüketme endişesi duymadan daha fazla tavuk yiyebileceğiniz anlamına gelir.


Tavuk Uyluğu: 13,5 Gram Protein

Tavuk budu, tavuk göğsünden biraz daha ucuz olan bir başka popüler et kesimidir. Derisiz, kemiksiz, pişmiş bir tavuk budu (52 gram) 13,5 gram protein içerir. Bu, 100 gramda 26 gram proteine eşittir.

Tavuk uyluklarında da uyluk başına 109 kalori veya 100 gramda 209 kalori bulunur. Kalorilerin %53'ü proteinden, %47'si ise yağdan gelir. İlginç bir şekilde tavuk uylukları, tavuk göğsünden biraz daha koyu bir renge sahiptir. Bunun nedeni tavuğun bacaklarının daha aktif olması ve daha fazla miyoglobin içermesidir. Bu molekül aktif kaslara oksijen sağlanmasına yardımcı olur ve aynı zamanda onları daha kırmızı yapar. Bazı insanlar tavuk butlarının koyu renginin onlara daha etli bir tat verdiğini düşünüyor.


Tavuk Baget: 12,4 Gram Protein

Tavuk budu iki bölümden oluşur: uyluk ve baget. Baget, dana olarak da bilinen tavuk bacağının alt kısmıdır. Derisi veya kemiği olmayan bir tavuk butu (44 gram) 12,4 gram protein içerir. Bu, 100 gramda 28,3 gram proteine eşittir. Tavuk butlarında da baget başına 76 kalori veya 100 gramda 172 kalori bulunur. Kalorilerin %70'i proteinden, %30'u ise yağdan gelir. Çoğu insan bageti derisiyle yer. Derili tavuk butu 112 kaloridir; kalorinin %53'ü proteinden, %47'si yağdan gelir.


Tavuk Kanadı: 6,4 Gram Protein

Tavuk kanatları üç parçadan oluşur; tambur, kanat ve kanat ucu. Genellikle atıştırmalık veya bar yemeği olarak tüketilirler. Derisi veya kemiği olmayan bir tavuk kanadı (21 gram) 6,4 gram protein içerir. Bu, 100 gramda 30,5 gram proteine eşittir.

Tavuk kanatlarında ayrıca kanat başına 42 kalori veya 100 gramda 203 kalori bulunur. Kalorilerin %64'ü proteinden, %36'sı ise yağdan gelir. Bagetlerde olduğu gibi çoğu insan tavuk kanatlarını derisiyle yer. Derili bir tavuk kanadı 99 kalori içerir; kalorinin %39'u proteinden, %61'i yağdan gelir.

Maksimum Fayda İçin Hangi Kesimi Yemelisiniz?

Yemeniz gereken tavuk kesimi sağlık ve fitness hedeflerinize bağlıdır. Tüm tavuk parçaları harika protein kaynakları olsa da bazıları daha yağsızdır. Uyluk, baget ve kanatlardaki fazla yağ bazı hedeflere fayda sağlarken bazılarına engel olabilir.

Kilo vermeye çalışıyorsanız tavuk göğsü sizin için en iyi kesimdir. Tavuğun en yağsız kısmıdır, yani en az kaloriye ama en fazla proteine sahiptir. Örneğin tavuk göğsü, en az kaloriye sahip olduğu için kesimli vücut geliştiriciler için idealdir. Kalorileri izlemek, yarışmalara katılan vücut geliştiriciler için özellikle önemlidir; çünkü bu, vücut yağının düşük olması gerektiği zamandır. Bununla birlikte, düşük karbonhidratlı veya keto diyeti uygulayan kişiler, diyetlerinde daha fazla yağa ihtiyaç duyduklarından, daha yağlı tavuk parçaları yemekten fayda görebilirler.

Amacınız kas geliştirmek veya kilo almaksa, vücudunuzun günlük yaktığından daha fazla kalori almanız gerekecektir. Bu gruba giren kişiler, daha fazla kalori içerdikleri için daha yağlı tavuk parçaları yemenin faydasını görebilirler.

Son olarak kas kütlesini korumak veya iyileşmeyi hızlandırmak isteyen kişiler memeyi yemenin faydasını görebilirler. Ağırlığa göre en fazla proteini içerir ve bu da hangi tavuk parçasını yiyeceğini seçerken onlar için en önemli faktördür.

Şunlara da göz atın;

Fırında tavuk yemekleri

Kızarmış tavuk nasıl yeniden ısıtılır?

Hindi ve tavuk: hangisinde daha fazla protein bulunur?

Tavuk yemekleri

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif