Tavuğu Yeniden Dondurabilir misiniz?
Hemen kullanamayacağınız tavuğu dondurmak, gıda israfını en aza indirmenin harika bir yoludur. Peki çözdürülen tavuk yeniden dondurulur mu:

Hemen kullanamayacağınız tavuğu dondurmak, gıda israfını en aza indirmenin harika bir yoludur. Bunu yapmak bakteri, maya ve küf gibi mikroorganizmaların büyümesini önleyerek eti korur. Ancak tavuğun çözüldükten sonra tekrar dondurulup dondurulamayacağını merak edebilirsiniz.Bu yazıda tavuğun güvenli bir şekilde nasıl yeniden dondurulacağı, ayrıca saklanması ve kalitesinin korunmasıyla ilgili ipuçları anlatılmaktadır.

Tavukların Yeniden Dondurulmasına İlişkin Kurallar

Tavukta yaygın olarak bulunan Salmonella gibi bakteriler ciddi hastalıklara ve potansiyel olarak ölüme neden olabilir. Dondurma, mikrobiyal büyümeyi önemli ölçüde yavaşlatırken, gıda kaynaklı patojenlerin çoğunu öldürmez. Bu nedenle tavuğun yeniden dondurulmadan önce uygun şekilde işlenmesi önemlidir. Yeni başlayanlar için tavuğun uygun şekilde çözülüp çözülmediğini düşünün. Üç güvenli buz çözme yöntemi vardır:

  1. Soğutma1-2 gün sürse de tavuğu çözmenin en güvenli yolu 4,4°C veya altındaki sıcaklıktaki bir buzdolabındadır.
  2. Soğuk su: Sızdırmaz ambalajda tavuğu soğuk suya batırın. Suyu her 30 dakikada bir değiştirin.
  3. Mikrodalga: Mikrodalgaya dayanıklı bir tabakta tavuğu buz çözme ayarını kullanarak ısıtın. Eşit bir çözülme sağlamak için döndürün.

Daha da önemlisi, buzun soğuk su altında veya mikrodalgada çözülmesi bazı zararlı bakterilerin çoğalmasına olanak tanır. Bu yöntemleri kullanırsanız tavuğu yeniden dondurmadan önce pişirin. Tavuğun buzunu asla tezgahınızda çözmeyin. Bakteriler oda sıcaklığında çoğaldığı için bu tavuğun yeniden dondurulması şöyle dursun, kullanılmaması bile gerekir.

Soğutma ve gıda güvenliği kurallarına göre çiğ tavuk buzdolabında 2 güne kadar, pişmiş tavuk ise 3-4 güne kadar saklanabilir. Çiğ ve pişmiş tavukları raf ömürleri içerisinde güvenle yeniden dondurabilirsiniz. Yine de yalnızca buzdolabında çözülmüş çiğ tavuğu yeniden dondurun.


Yeniden Dondurma Ve Saklama İpuçları

Güvenlik açısından tavuk dondurucuda süresiz olarak saklanabilir. Ancak yeniden dondurmak tadını ve dokusunu etkileyebilir. Tazeliği en üst düzeye çıkarmak için bazı ipuçları:

  1. En yüksek kalitede yeniden dondurun: En iyi tadı elde etmek için tavuğu mümkün olan en kısa sürede yeniden dondurmaya çalışın. 2 günden daha uzun süre çözülmüş çiğ tavuk ve 4 günden daha uzun süre saklanan pişmiş tavuk bozulmuş olabilir; bu nedenle yeniden dondurmayın.
  2. -18°C veya altında saklayın: Kalitenin korunmasına ve bozulmanın önlenmesine yardımcı olmak için dondurulmuş tavuğu -18°C veya altında saklayın.
  3. Tavuğu hızla dondurun: Yavaş dondurma, büyük buz kristallerinin oluşmasına neden olabilir. Bunlar etin yapısına zarar vererek sert ve kuru kalmasına neden olabilir. Tavuğu sığ bir kapta dondurmak işlemi hızlandırmaya yardımcı olabilir.
  4. Hava geçirmez ambalaj kullanın: Tavuğu sıkıca kapatmak, uzun süre havaya maruz kalmanın neden olduğu dondurucu yanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Dondurucu yanması tadı, dokuyu ve rengi olumsuz etkileyebilir.

Doğru şekilde saklandığında, yeniden dondurulmuş çiğ tavuk kalitesini 9-12 ay korurken, pişmiş tavuk 4 ay dayanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Tavuk yemekleri
  2. En çıtır tavuk kanadı nasıl yapılır?
  3. Tavuk buzdolabında ne kadar dayanır?
  4. Donmuş tavuk nasıl çözülür?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!