Taurinin faydaları nelerdir? Taurin nedir? Soru ve cevaplarla taurin
Taurin'in faydaları nelerdir? Bu soru gündemde çünkü bir süre önce yurtdışında yapılan bir araştırma taurinle ilgili dikkat çeken bulgulara ulaştı ve 'taurin insan yaşamını uzatan bir yaşam iksiri' olabilir mi? sorusunu gündeme getirdi. Hemen uyaralım, henüz insan deneyleri yapılmadı. Bu nedenle bilim insanları beklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu makalede hem taurin nedir? Faydaları ne? sorularının yanıtlarına bakıyoruz...

Bazı araştırmacılar taurinin bir "yaşam iksiri" olabileceğini söylüyor. İlk deneyler, yaşlanan hayvan modellerinin ömrünü uzatmada farklı seviyelerde başarı gördü, ancak insanlarda gerçekten işe yarayıp yaramayacağı henüz bilinmiyor. Bu nedenle New York'taki Columbia Üniversitesi ekibi, insanların daha uzun yaşamak için bu içeriğin bulunduğu takviyeleri 'almamalarını' tavsiye ediyor. BBC analizinde "Ancak hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, yaşlanmayı yavaşlatmanın yollarını bulma arayışındaki en son gelişmedir" diyor.

Taurin Araştırması Nedir?

Bilim insanları, daha uzun bir yaşam arayışında yarı temel besin maddesi olan taurini incelediler. Bu çalışma öncelikle genç ve yaşlılar arasındaki farkları keşfetmek üzere yola çıktı. Bu nedenle genç ve yaşlıların kanlarındaki molekküler analiz edildi. Araştırmacı Dr. Vijay Yadav yaşla beraber en dramatik şekilde düşüş gösteren moleküllerden birinin taurin olduğunu söylüyor. Taurin seviyesi yaşlılarda gençlere göre %80 daha düşüktü.

Fareler Üzerinde Test Edildi

Araştırmada bir insana göre 45 yaşına denk gelen 14 aylık farelere günlük bir doz verildi. Sonuçlar erkek farelerin %10, dişilerin ise %12 daha uzun yaşadığını ve daha sağlıklı olduklarını gösterdi. Ancak bu çalışmalar hayvanlar üzerinde yapıldığı için "İnsanlarda da aynı sonuçlar mümkün olabilir mi?", "Peki, vücut için taurin bu kadar iyiyse neden seviyeleri yaşa göre düşüyor? "Taurin almanın herhangi bir tehlikesi var mı?" gibi sorular henüz yanıtsız. Çünkü bu çalışmalar insan denekler üzerinde yapılmadı. Bu nedenel uzmanlar klinik çalışmaların beklenmesi gerektiğini söylüyor.

Bir Uzman Gözüyle Taurin

Taurinin hücre zarını güçlendirdiğini belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Nimet Kültekin, “Maddelerin hücre zarından geçişlerine yardımcı olur. Kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum seviyelerini düzenler. Taurinin konjestif kalp yetmezliğine karşı da etkili olduğu saptanmıştır. Kasların fonksiyonel olarak çalışması için taurin gereklidir. Hücre bazındaki koruyucu özelliklerinden dolayı vücudun her türlü egzersize karşı direncini artırır” dedi.

Taurin Nedir?

Peki, taurin nedir? Taurin ilk olarak 1827 yılında Avusturyalı bilim adamları tarafından boğa safrasından elde edilmiş bir amino asittir. Safranın ana bir bileşenidir ve kalın bağırsakta bulunur. İnsan vücudunun toplam ağırlığının yaklaşık yüzde 0,1'ini oluşturur, yani ortalama 70 kg bir insanın vücudunda 70 gram taurin bulunmakta, proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerin bir kısmı vücutta üretilemez, dışarıdan gıdalar yoluyla alınması gerekir. Taurin, temel amino asitler olan metiyonin ve sisteinden türetilen yarı esansiyel bir aminoasittir. Yani taurin vücutta doğal olarak bulunur, vücudumuz taurin üretebilmektedir. Ancak, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak eksikliği söz konusu olabilir.

Taurinin Faydaları Nelerdir?

  1. Taurin hücre zarını güçlendirir. Maddelerin hücre zarından geçişlerine yardımcı olur.
  2. Kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum seviyelerini düzenler. Taurinin konjestif kalp yetmezliğine karşı da etkili olduğu saptanmıştır. Kasların fonksiyonel olarak çalışması için taurin gereklidir.
  3. Hücre bazındaki koruyucu özelliklerinden dolayı vücudun her türlü egzersize karşı direncini arttırır.  Serbest radikallerin oluşturduğu hasara karşı koruma sağladığı için yaşlanmaya karşı oldukça etkili bir antioksidandır. 
  4. Taurin yetersizliği tespit edilen epilepsi hastalarında taurin takviyesi tedavi edici etki gösterebilmektedir. Taurinin retinadaki nöronal yapı üzerinde olumlu etkileri vardır. Retinadaki sinir hücreleri arasındaki iletiyi düzenlemeye yardımcı olur. 
  5. Taurin enerji metabolizması ile de yakından ilgilidir. Taurin dinlenme halinde enerji tüketim potansiyelini uyararak obezitenin önlenmesine katkıda bulunur. 
  6. Taurin takviyesi, tip 2 diyabetin komplikasyonlarının önlenmesinde hem de tedavisinde önemli rol oynar. Taurin takviyesi tip 2 diyabette kan glukozunu azaltır ve insülin duyarlılığının geri kazanılmasına yardımcı olur. 
  7. Taurinin yüksek kolesterollü beslenmeye bağlı olarak gelişen plazma ve karaciğer kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Oluşabilecek karaciğer hasarına karşı da koruyucu etki göstermektedir. 
  8. Taurin, safra akışını hızlandırır, safra asiti üretimini artırır ve kolestazı önler Sinir sistemini düzenlemeye yardım eder. 
  9. Taurin yukarıda saydığımız gibi vücuttaki birçok sistem üzerine etki eder. Ancak santral sinir sistemi üzerindeki etkilerinin üzerinde durmakta fayda var. Taurinin santral sinir sisteminde önemli bir antioksidan ve tedavi edicidir. 
  10. Taurinin, merkezi sinir sisteminde sinirsel iletimi düzenlenmesinde ve beyin gelişimini hızlanmasında rol oynamaktadır. Merkezi sinir sisteminde nöromodülatör rolü olan taurinin nöronları çeşitli ajanların (hipoksi, hipoglisemi, iskemi, oksidatif stres, metabolik toksinler vb.) yarattığı hasardan korumaktadır. 
  11. Taurin eksikliğinin, epilepsi ve alzheimer hastalıklarıyla ilişkili olabileceğine dair çalışmalar da bulunmaktadır.

Taurin İçeren Doğal Besinler

Yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, balık, kalamar ve istiridye gibi besinler taurin içerir. Anne sütünde de bir miktar taurin vardır. Günlük yaşantımızda kullandığımız birçok ürün taurin içermektedir.

Taurinin Zararları ve Yan Etkileri

Beslenme ile yüksek dozda taurin almak söz konusu olmaz ancak taurin takviye olarak kullanılacaksa bir uzmandan görüş almak büyük önem taşır. Optimal dozda ve doğru koşullarda uygulanan taurin vücutta yararlı olabilmektedir ancak yüksek dozlarda ve kronik taurin alımının olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Özellikle enerji içeceği içen bireylerde ekstra taurinin, kan basıncını ve kalp atış hızını artırdığı ve aritmiye neden olabileceği düşünülmektedir. Fazla taurin böbrekler tarafından süzülüp vücuttan atıldığı için aşırı enerji içeceği tüketimi böbreklere de zarar verebilmektedir. Taurinin kullanımının olumlu etkileri azımsanmayacak kadar fazladır. Bununla birlikte olumlu etkileri için optimal doz aralığı, yaşa, uygulama yoluna, kullanılan süreye göre değişiklik gösterebilir. İnsanların taurin takviyesi konusunda mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çok fazla protein tüketmek tehlikeli mi?
  2. Protein tozu kilo aldırır mı?
  3. Kolajen takviyesi kilo aldırır mı?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?