Taste Atlas'a Göre Türkiye'deki En Popüler 15 Yiyecek
Dünyanın en geniş gastronomi veri tabanına sahip olan Taste Atlas, bu kez Türkiye'nin en popüler yemeklerini seçti. İşte, Türk mutfağından en popüler 15 yiyecek:

Farklı ülkelerin yemeklerini ve coğrafi işaretleri ürünlerini geniş kitlelere tanıtan Taste Atlas, kullanıcı ve eleştirmenlerin verdiği puanlara göre sık sık dünyanın en'lerini belirliyor. Bu kez ana yemekten tatlıya, içecekten salataya Türk mutfağının en popüler yiyecekleri listelendi. İşte, Taste Atlas'ın belirlediği Türkiye'den en popüler yiyecekler:

  1. Börek

Un, su ve tuz ile hazırlanan ve hamurun ince ince açılmasıyla oluşan börek, Türk mutfağının en popüler yemeği seçildi. Genellikle peynir, ıspanak, kıyma gibi farklı iç harçla doldurulan börek, hem doyurucu, hem de lezzetli olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu yemeğin kendine özgü versiyonları olmasına rağmen, su böreği en popüler olan börek çeşitleri arasında yer alıyor.

Bakınız; El açması börek tarifleri

  1. Maraş Dondurması

Menşeinin Maraş'tan geldiğine inanılan ve adını da buradan alan Türk dondurmasını diğer çeşitlerden ayıran özelliği, erimeye karşı dayanıklılığı ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusudur. Süt ve şekere ek olarak salep tozu eklenen Maraş dondurması, hem kıvamı, hem de lezzetiyle diğerlerinden ayrılıyor. Bazı yörelerde kesme dondurma ismiyle de biliniyor.

Bakınız; Maraş dondurması

  1. Köfte

Genelde kıyma ile hazırlanan kızarmış köfte, kalabalık sofralar için hazırlanan en popüler Türk yemeğidir. Kadınbudu köfte, İnegöl köfte, içli köfte gibi kendi içinde farklı çeşitlere ayrılan köfte, aynı zamanda sokak lezzeti olarak da sunuluyor. 

Bakınız; En iyi köfte tarifleri

  1. Sarma

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sarma, yaprağın pirinçli iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanıyor. Bu yemeğin çok sayıda versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. En popüler çeşitleri ise zeytinyağlı yaprak sarma, lahana sarması ve pazı sarması olarak biliniyor. 

Bakınız; Farklı sarma tarifleri

  1. Baklava

Türk mutfağının en popüler 5. yemeği ise, Antep mutfağıyla özdeşleşen baklavadır. İncecik açılan yufkaların antep fıstığı ile doldurulması ve kat kat dizilmesi ile hazırlanan baklava, pişirme işleminden sonra şerbetle buluşturuluyor. Farklı yörelerde iç harcında ceviz ve fındık gibi malzemeler de kullanılıyor.

Bakınız; Ev yapımı baklava tarifleri

  1. Mantı

Baharatlı kıymalı harç ile doldurulan mantı, hamurun bohça şeklinde kapatılması ve haşlanması ile hazırlanıyor. 10 dakikada pişirilen mantılar, sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos eşliğinde servis ediliyor. 

Bakınız; Değişik mantı tarifleri

  1. Dolma

Türkiye'nin milli yemeği olan dolma, pirinçli harç ile doldurulan her türlü sebzeyi ifade eder. Ancak en popüler versiyonu, zeytinyağlı biber dolmasıdır. Bununla birlikte dolma, etli ve zeytinyağlı olmak üzere iki gruba ayrılır. Biber dolmasına ek olarak kabak dolması, soğan dolması, kuru patlıcan dolması gibi çok sayıda versiyonu bulunuyor. 

Bakınız; Değişik dolma tarifleri

  1. Muhallebi

Türk mutfağının en popüler 8. yiyeceği ise, muhallebidir. Süt, şeker ve nişasta karışımından oluşan muhallebi, koyulaşana kadar pişirilir. Sıcak bir haldeyken kaplara paylaştırılan muhallebi, badem, hindistan cevizi, tarçın ve kuru üzüm gibi malzemelerle süslenerek servis edilir. Üstelik muhallebinin birçok versiyonu da mevcuttur. 

Bakınız; Muhallebi tarifleri

  1. Açma

Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan açma, pofuduk dokusuyla özellikle kahvaltı sofralarında tercih edilir. Un, şeker, tuz ve maya ile hazırlanan açmanın zeytinli ve peynirli versiyonları da mevcuttur. Açma, sokaklardaki birçok fırında bulunabilen bir yiyecektir.

  1. Döner

Türk mutfağından dünyaya yayılan döner kebap, et parçalarının şişe dizilmesi ve pişirilmesi ile hazırlanır. Yavaş yavaş dönen ve ağır ateşte pişirilen döner, büyük bir bıçak yardımıyla kesilir. Döner, domates, marul, soğan ve sos gibi malzemelerle birlikte servis edilir. Şişin dikey yerine yatay bir şekilde pişirilmesine ise cağ kebabı adı verilir. 

  1. Lokum

Nişasta ve şekerden oluşan lokum, Türk mutfağının en popüler bayram atıştırmalıklarından biridir. Genellikle misafirlere ikram edilen bu yiyecek, gül suyu, portakal, sakız ve nane gibi farklı malzemelerle tatlandırılır. Özellikle Türkiye'ye gelen turistlerin en çok denediği yiyeceklerden biridir.

Bakınız; Ev yapımı lokum tarifleri

  1. Turşu

Türk mutfağında yemeklerin yanında sunulan turşu, sebzelerin salamura edilmesiyle hazırlanır. Salatalık, patlıcan, kabak, biber, pancar, sarımsak gibi hemen her çeşit sebze ile hazırlanan turşu kavanozlarda birkaç ay saklanır ve fermente edilmesi beklenir. Turşunun yanı sıra turşu suyu da serinletici bir içecek olarak servis edilir.

Bakınız; Kışlık turşu tarifleri

  1. Kokoreç

Türk mutfağının en sevilen sokak lezzetlerinden biri olan kokoreç, Yunanistan'da kokoretsi olarak bilinir. Türkiye'de ince ve kalın bağırsağın baharatlanması ve ince ince kıyılarak pişirilmesi ile hazırlanır. Yunan versiyonunda ise akciğer, böbrek, karaciğer gibi sakatatlar kullanılır. 

  1. Adana Kebap

Adını tüm dünyaya duyurmayı başaran Adana kebap, oldukça popüler bir şiş et yemeğidir. Kuzu etinin zırhla çekilmesi ve kuyruk yağı ile birleştirilmesi ile hazırlanır. Elde edilen köfte harcı, uzun demir şişlere takılır ve ızgarada pişirilir. Yanında sarımsak, soğan, kırmızı biber ve domates gibi közlenmiş sebzelerle birlikte sunulur. 

  1. Kahvaltı

Kahvaltı, Türk mutfağında oldukça önemli bir kültürdür. Kahve altı, yani ''kahveden önce'' anlamına gelen kahvaltı, çok sayıda yiyeceğin bir araya getirilmesinden oluşur. Türk kahvaltısında çeşit çeşit peynirler, zeytinler, söğüş, bal kaymak, yumurta, menemen, mıhlama, ekmek, simit gibi yiyecekler sofrayı süslerken, siyah çay da sofralardaki yerini alır. 

Bakınız; Kolay kahvaltı tarifleri

Şunlara da göz atın;

  1. Dünyanın en iyi kahveleri
  2. Türk mutfağının en iyi yemekleri
  3. Dünyanın en kötü yemekleri
  4. Türk mutfağının en popüler mezeleri
  5. En iyi Türk tatlıları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı