Tapyoka Nedir ve Neye İyi Gelir?
Taopica ya da tapyoka son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz bir nişasta türüdür. Peki tapyoka neye iyi gelir? Tapyoka nedir?

Taopica ya da tapyoka, un, pul veya inci olarak satılan, besin değeri düşük bir nişastadır. İnsanlar bunu glutensiz buğday alternatifi olarak kullanabilirler.

Tapyoka manyok kökünden elde edilen bir nişastadır. Neredeyse saf karbonhidratlardan oluşur ve çok az protein, lif veya diğer besinleri içerir. Tapyoka son zamanlarda buğday ve diğer tahıllara glutensiz bir alternatif olarak popüler hale geldi. Ancak bu konuda pek çok tartışma var. Bazıları sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu iddia ederken bazıları da zararlı olduğunu söylüyor.

Tapyoka nedir?

Tapyoka, Güney Amerika'ya özgü bir yumru olan manyok kökünden elde edilen bir nişastadır. Manyok kökünün yetiştirilmesi nispeten kolaydır ve Afrika, Asya ve Güney Amerika'daki birçok ülkede temel besin maddesidir. Tapyoka neredeyse saf nişastadır ve besin değeri çok sınırlıdır. Bununla birlikte, doğal olarak glutensizdir, bu nedenle glutensiz beslenen kişiler için yemek pişirmede ve fırınlamada buğday yerine kullanılabilir. Tapyoka kurutulmuş bir üründür ve genellikle beyaz un, pul veya inci olarak satılır.

Nasıl Yapılır?

Üretim konuma göre değişiklik gösterir ancak her zaman öğütülmüş manyok kökünden nişastalı sıvının sıkılmasını içerir. Nişastalı sıvı çıktıktan sonra suyun buharlaşmasına izin verilir. Suyun tamamı buharlaştığında geride ince bir tapyoka tozu kalır. Daha sonra toz, pul veya inci gibi tercih edilen formda işlenir. İnciler en yaygın biçimdir. Genellikle kabarcık çayında, pudinglerde ve tatlılarda ve yemek pişirmede koyulaştırıcı olarak kullanılırlar. Kurutulmuş oldukları için pullar, çubuklar ve incilerin tüketilmeden önce ıslatılması veya kaynatılması gerekir. Boyutları iki katına çıkabilir ve kösele, şişmiş ve yarı saydam hale gelebilirler. Tapyoka unu sıklıkla öğütülmüş manyok kökü olan manyok unu ile karıştırılır. Ancak tapyoka, öğütülmüş manyok kökünden elde edilen nişastalı sıvıdır.

Ne İçin Kullanılır?

Tapyoka, birçok kullanıma sahip, tahıl ve glütensiz bir üründür:

  1. Glutensiz ve tahılsız ekmek: Tapyoka unu ekmek tariflerinde kullanılabilir, ancak sıklıkla diğer unlarla birleştirilir.
  2. Gözleme: Gelişmekte olan ülkelerde genellikle gözleme yapmak için kullanılır. Farklı soslarla kahvaltı, akşam yemeği veya tatlı olarak yenilebilir.
  3. Pudingler ve tatlılar: İncileri puding, tatlı, atıştırmalık veya balonlu çay yapımında kullanılır.
  4. Kıvam Verici: Çorbalar, soslar ve soslar için koyulaştırıcı olarak kullanılabilir. Ucuzdur ve nötr bir tada ve mükemmel bir koyulaştırma gücüne sahiptir.
  5. Bağlayıcı ajan: Dokuyu ve nem içeriğini iyileştirmek, nemi jel benzeri bir formda hapsetmek ve ıslaklığı önlemek için burgerlere, külçelere ve hamurlara eklenir.

Besin Değerleri

Tapyoka neredeyse saf nişastadır, dolayısıyla neredeyse tamamı karbonhidrattan oluşur. Sadece az miktarda protein, yağ ve lif içerir. Ayrıca az miktarda başka besin maddeleri de içerir. Çoğu, bir porsiyonda önerilen günlük miktarın %0,1'inden daha azdır. Bir fincan kuru tapyoka 544 kalori içerir. Protein ve besin eksikliği nedeniyle tapyoka besin açısından çoğu tahıl ve undan daha düşüktür. Aslında tapyoka, enerji sağladığı ancak neredeyse gerekli besin maddelerini sağlamadığı için "boş" kalori kaynağı olarak düşünülebilir.

Tapyoka'nın Sağlığa Faydaları

Tapyoka'nın sağlık açısından pek fazla faydası yoktur ancak tahıl ve gluten içermez.

Kısıtlı Diyetler İçin Uygundur

Birçok kişinin buğday, tahıl ve glütene karşı alerjisi veya intoleransı vardır. Semptomlarını yönetmek için kısıtlı bir diyet izlemeleri gerekir. Tapyoka doğal olarak tahıl ve glüten içermediğinden, buğday veya mısır bazlı ürünler için uygun bir alternatif olabilir. Örneğin fırınlama ve pişirmede un olarak veya çorba veya soslarda koyulaştırıcı olarak kullanılabilir. Ancak besin miktarını artırmak için badem unu veya hindistancevizi unu gibi diğer unlarla birleştirmek isteyebilirsiniz.

Peki Ya Dirençli Nişasta?

Dirençli nişastanın genel sağlık açısından bir dizi faydasıyla ilişkilendirilmiştir. Bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besler, böylece iltihabı ve zararlı bakteri sayısını azaltır. Ayrıca yemeklerden sonra kan şekeri seviyesini düşürebilir, glikoz ve insülin metabolizmasını iyileştirebilir ve tokluğu artırabilir. Bunların hepsi daha iyi metabolik sağlığa katkıda bulunan faktörlerdir. Manyok kökü doğal dirençli nişasta kaynağıdır. Ancak manyok kökünden elde edilen bir ürün olan tapyoka, muhtemelen işleme nedeniyle düşük doğal dirençli nişasta içeriğine sahiptir. Kimyasal olarak modifiye edilmiş dirençli nişastaların, doğal dirençli nişastalara karşı sağlık açısından yararları konusunda araştırma eksiktir. Ek olarak, düşük besin içeriği göz önüne alındığında, bunun yerine pişmiş ve soğutulmuş patates veya pirinç, baklagiller ve yeşil muz gibi diğer gıdalardan dirençli nişasta almak muhtemelen daha iyi bir fikirdir.

Olumsuz Sağlık Etkileri

Düzgün işlendiğinde tapyoka sağlık açısından pek fazla olumsuz etkiye sahip görünmüyor. Olumsuz sağlık etkilerinin çoğu, kötü işlenmiş manyok kökü tüketiminden kaynaklanmaktadır. Ayrıca tapyoka neredeyse saf karbonhidrat olduğundan şeker hastaları için uygun olmayabilir.

Yanlış İşlenmiş Manyok Ürünleri Zehirlenmeye Neden Olabilir

Manyok kökü doğal olarak linamarin adı verilen toksik bir bileşik içerir. Bu vücudunuzda hidrojen siyanüre dönüştürülür ve siyanür zehirlenmesine neden olabilir. Kötü işlenmiş manyok kökü tüketmek, siyanür zehirlenmesi, konzo adı verilen felçli bir hastalık ve hatta ölümle bağlantılıdır. Aslında, Afrika ülkelerinde, örneğin savaşlar veya kuraklıklar sırasında, yeterince işlenmemiş acı manyok diyetine dayanan konzo salgınları olmuştur. Ancak işleme ve pişirme sırasında linamarin'i çıkarmanın birkaç yolu vardır. Ticari olarak üretilen tapyoka genellikle zararlı düzeyde linamarin içermez ve tüketilmesi güvenlidir.

Tapyoka İle Nasıl Pişirilir?

Tapyoka, pişirme ve fırınlama da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir. Tapyoka kullanan tariflerin çoğu şekerle tatlandırılmış tatlılar içindir.

Tapyoka Unu

Tapyoka unu yemek pişirmede harika bir malzemedir. Çabuk koyulaşır, nötr bir tada sahiptir, sos ve çorbalara ipeksi bir görünüm kazandırır. Hatta bazıları mısır nişastası veya undan daha iyi donup çözüldüğünü iddia ediyor. Bu nedenle daha sonra kullanılmak üzere hazırlanan unlu mamuller için daha uygun olabilir. Bu un, hem besin değerini hem de dokuyu geliştirmek için tariflerde sıklıkla diğer unlarla karıştırılır.

Tapyoka İnciler

İncileri yemeden önce kaynatılması gerekir. Oran genellikle 1 ölçü kuru inciye 8 ölçü sudur. Karışımı yüksek ateşte kaynatın. İncilerin tavanın dibine yapışmasını önlemek için sürekli karıştırın. İncirler yüzmeye başladığında, ısıyı orta seviyeye düşürün ve ara sıra karıştırarak 15 ila 30 dakika kaynamaya bırakın. Tavayı ocaktan alın, üzerini örtün ve 15 ila 30 dakika daha bekletin.

Bubble Tea

Pişmiş tapyoka incileri genellikle soğuk ve tatlı bir içecek olan balonlu çayda kullanılır. Boba çayı olarak da bilinen kabarcık çayı genellikle tapyoka incileri, şurup, süt ve buz küpleri ile demlenmiş çaydan oluşur.

Genellikle beyaz incilere benzeyen ancak içine kahverengi şeker karıştırılmış siyah tapyoka incileriyle yapılır. Bubble çayının genellikle ilave şekerle dolu olduğunu ve sadece ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Mısır nişastası glütensiz midir?
  2. Dirençli nişasta nedir?
  3. Nişasta çeşitleri nelerdir?
  4. Nişasta yerine ne kullanılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Başakşehir Tatlı Mekanları: Mutlaka Gitmeniz Gereken 10 Mekan
Antrikot Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Tarif
Su Kabağı Nasıl Kurutulur?
7 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Kim Kazandı?
İştah Artması Neden Olur?
Lezzetin Peşinde: İstanbul'da 2 Mekan Önerisi