Süzme Bal ve Petek Balın Farkları Nelerdir?
Balın sağlık açısından ne kadar sağlıklı olduğunu biliyoruz. Peki, süzme bal mı daha iyi, petek bal mı? İşte, süzme bal ve petek balın arasındaki en önemli farklar:

Bal, yüksek besin değerleri ile sağlık açısından oldukça faydalı bir besin. Çam, kestane, çiçek, meşe gibi farklı çeşitleri olan bal, aynı zamanda farklı formlarda da sunulabiliyor. En çok karşılaştığımız formlar ise, süzme bal ve petek bal. Bu iki çeşit, hem lezzetiyle, hem yapım aşamalarıyla birbirinden farklı özelliklere sahip. Süzme bal, arılar tarafından doldurulan peteklerin özel araçlarla süzülmesiyle elde ediliyor. Günümüzde en çok tüketilen bal çeşidi olarak bilinen süzme bal, sıvı formda olduğu için kolay bir tüketime sahip. Petek bal ise, arıların bal mumu kullanarak inşa ettiği peteklerden oluşuyor. Peteklerin içinde satışa sunulan bu bal, aslında süzme işleminin yapılmamış versiyonu diyebiliriz. Petek balı, çiğneyerek tüketiliyor. 

Süzme Bal ve Petek Balın Farkları

  1. Petek bal, arıların çiçeklerden topladığı nektarları bal mumu petekleri arasına yerleştirilmesiyle oluşuyor. Arılar önce petekleri oluşturuyor, ardından peteklerin içerisine balları kusursuz bir şekilde yerleştiriyor. Süzme bal ise, mühürlü tabakanın kaldırılması ve peteğin içindeki sıvı kıvamdaki balın süzülmesiyle üretiliyor. Filtreden geçen bal, petekteki tortulardan tamamen ayrılıyor. 
  2. Süzme bal filtreleme işleminden geçerken, petek bal lezzetiyle daha doğal görünüyor.

  1. Süzme bal, akışkan yani sıvı bir kıvama sahip. Petek bal ise daha katı bir kıvamda satışa sunuluyor. 
  2. Süzme bal kaşıkla kolayca tüketilebiliyor veya isteğe göre tariflere eklenebiliyor. Ancak petek bal katı bir kıvamda olduğu için çiğnenerek tüketilmesi gerekiyor ve genellikle tariflere eklenmeden sade bir şekilde yeniliyor. 
  3. Her ikisi de vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olmasına rağmen, süzme bal daha kolay bir kullanım ve tüketim imkanı sunuyor. 

Balı doğal formuyla tüketmek isteyenler petek balı tercih etse de, bu aşamada bilmeniz gereken bazı noktalar var. Piyasada bulunan bazı petek ballar, endüstriyel yollarla insanlar tarafından üretilmiş olabiliyor. Bu yüzden aldığınız balın gerçek olup olmadığına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Hem süzme bal, hem de petek bal alırken, ürünün sertifikalı olmasına özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Petek bal nasıl süzülür?
  2. Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar
  3. Bal neden şekerlenir?
  4. Bal peteği yenir mi?
  5. Agave ve balın farkları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri