Süt Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafete, halıya ve yere dökülen süt lekesi nasıl çıkar? Süt lekesini çıkarmak için ne yapmak gerekir? İşte, kıyafet, halı ve döşemelere bulaşan süt lekesini çıkarmak için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Süt, çıkması zor olabilecek büyük lekeler bırakabilen içeceklerden biridir. İster giysilerinize, mobilyalarınıza, ister halınıza süt dökmüş olun, yaygın olarak bulunan ev ürünlerini kullanarak sütü çıkarmanın yolları vardır. Doğru teknikleri kullanarak ve doğru temizlik malzemelerine sahip olarak sinir bozucu süt lekelerini, altındaki kumaşa zarar vermeden çıkarabilirsiniz.

Kıyafete Bulaşan Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Süt lekelerini giysiden veya kumaştan çıkarırken lekeyi mümkün olan en kısa sürede kurutmanız önemlidir. Sütün giysinizin liflerine kadar kurumasını beklemek, lekelerin daha sonra çıkmasını zorlaştırır. Pamuklu bir bezi veya süngeri soğuk suyla ıslatın ve sütü döktüğünüz bölgedeki lekeyi silin.
  2. Giysilerinizi soğuk suya batırın. Kötü bir süt lekeniz varsa, giysinizi beş dakika boyunca bir kova veya soğuk su küvetinde bekletin. Süt lekesini ıslatmak kumaşın gevşemesine yardımcı olacak ve ürünü yıkarken renk solmasını önleyecektir. Süt giysinizde sertleştiyse düz kenarlı bir alet kullanarak kazıyabilirsiniz.
  3. Lekeyi sıvı deterjan veya kumaş temizleyiciyle ön işleme tabi tutun. Yıkamadan önce lekeye deterjan veya başka bir kumaş temizleyici sürerek bölgeye ön işlem yapın. Sadece birkaç damlaya ihtiyacınız var. Sıvı deterjana alternatif olarak eşit oranda karbonat ve sudan oluşan bir solüsyon kullanabilirsiniz. Lekeyi yıkamadan önce ön işleme tabi tutmak, lekenin kumaştan çıkmasına yardımcı olacaktır.
  4. Giysiyi veya kumaşı yıkayın. Giysiyi normalde yaptığınız gibi çamaşır makinesine koyun. Makineye erişiminiz yoksa, ürünü elde yıkayabilirsiniz. Kıyafet yıkandıktan sonra, lekenin çıkıp çıkmadığını görmek için alanı kontrol edin. Hala oradaysa, giysinize ön işlem yapın ve lekeyi görene kadar tekrar yıkayın.
  5. Süt lekesini hâlâ görebiliyorsanız kıyafetlerinizi kurutmayın. Bu, lekenin yerleşmesine neden olabilir ve daha sonra çıkarılmasını zorlaştırabilir. Leke görünüyorsa, leke çıkana kadar ön işleme ve temizlemeye devam edin. Mekanik kurutucuya koymanın güvenli olup olmadığını görmek için ürünün giysi etiketini kontrol edin.

Halıdan ve Koltuktan Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Koltuk minderinin üzerine süt dökülürse ayrı olarak temizleyebilmeniz için kılıfı mümkün olan en kısa sürede çıkarmanız önemlidir. Dökülmenin yastığa sızmasına izin vermek daha sonra temizlenmesini zorlaştıracaktır. Bölgeyi soğuk suyla kurulayın. Lekeye herhangi bir temizleyici uygulamadan önce halıdan veya mobilyadan ne kadar süt çıkarabileceğinize bakın.
  2. Sıvı bulaşık sabununu soğuk suyla karıştırın. İki bardak ılık suyla bir çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı kullanın. Çözelti iyice karışıncaya kadar karıştırın. Bu çözüm, su ile kurulayarak kalan sütü çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
  3. Lekeyi deterjan solüsyonuna batırılmış bir bezle silin. Bezinizi solüsyona batırın ve bezi ıslatın. Çözeltiyi halınıza aktarabilmeniz için ıslak bezi lekenin üzerine uygulayın. Halınızın lekeli alanını artık görünmeyene kadar silmeye devam edin.
  4. İnatçı lekelere amonyak ve su uygulayın. Lekeyi sabun ve su kullanarak çıkaramıyorsanız daha güçlü kimyasallar kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Çözeltinizi oluşturmak için iki bardak ılık suyu bir çorba kaşığı amonyakla karıştırın. Yeni bir bez alın ve solüsyona batırın. Bez ıslandıktan sonra lekeli bölgeye hafif dokunuşlarla sürmeye devam edin. Nazik kumaşlarda amonyak yöntemini kullanmayın.
  5. Bölgeyi soğuk suyla durulayın ve kurulayın. Yeni bir bez kullanın ve bölgeyi soğuk suyla silin. Amaç, lekeyi halıdan çıkarmak için kullandığınız temizleyicileri veya amonyağı çıkarmaktır. Alanı yeterince kuruladıktan sonra halının üzerinde artık köpük veya temizleyici kalmamalıdır. Kalan fazla suyu almak için kuru bir bez kullanarak alanı bitirin. Halınızı asmak kurumasına yardımcı olacaktır.

Hassas Kumaştan Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Bölgeyi suyla süngerleyin. Eğer kıyafetlerinizin etiketinde "sadece kuru temizleme" yazıyorsa onları geleneksel çamaşır makinesine koymamalısınız. Bunun yerine bölgeyi soğuk suyla süngerleyin.
  2. Lekeli bölgeye birkaç damla hafif sıvı deterjan uygulayın. 1 çay kaşığı hafif sıvı deterjan ve bir bardak su kullanarak bir karışım oluşturun. Bir damlalık kullanarak lekeli giysinizin yüzeyine dikkatli bir şekilde hafif bir deterjan dökün. Bölgeyi tekrar süngerleyip sürmeden önce sadece birkaç damlaya ihtiyacınız var.
  3. Çikolatalı süt lekeleri için hidrojen peroksit uygulayın. İnatçı çikolatalı süt lekelerini çıkarmak için %3 hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Alanı yedek bir bezle silmeden önce damlalığı kullanarak hidrojen peroksiti lekeye uygulayın.
  4. Lekeyi soğuk suyla yıkayın ve kurumasını bekleyin. Lekenin görünür bir belirtisi kalmadığında, hafif deterjanı gömleğinizden soğuk suyla yıkayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çay lekesi nasıl çıkar?
  2. Kahve lekesi nasıl çıkar?
  3. Diş macunu lekesi nasıl çıkar?
  4. Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar?
  5. Kola lekesi nasıl çıkar?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi