Süt köpüğü, şüphesiz sütlü kahve içenlerin vazgeçilmezidir. Özellikle latte, kapuçino gibi kahvelerin en önemli unsurlarından biridir. Ancak bu sadece kafelerde yapılmaz. Birkaç ev eşyası veya buhar çubuğuyla evde kendi sütünüzü hızlı ve kolay bir şekilde buharda pişirebilirsiniz. Sizlere süt köpürtmenin farklı yollarından bahsettik. İşte, süt köpürtmenin farklı yolları:
Ev Eşyaları Kullanarak Süt Nasıl Köpürtülür?
- KAVANOZ KULLANIN: Kolayca süt köpüğü yapmak için sütü bir kavanozda çalkalayın ve mikrodalgada ısıtın. Kullanmak istediğiniz süt miktarını kavanozun içerisine yarıdan fazla doldurmamaya dikkat ederek dökün. Kapağı kavanozun üzerine vidalayın ve 30 ila 60 saniye boyunca veya sütün hacmi iki katına çıkana kadar kavanozu olabildiğince sert bir şekilde sallayın. Kapağı çıkarın ve köpüğün sütün üstüne çıkmasını sağlamak için kavanozu 30 saniye mikrodalgada tutun.
- MİKSER KULLANIN: Süt köpürtücünüz yoksa el mikseri kullanın. Isıttığınız sütünüzü uzun bir kaseye dökün. Çırpıcıları sütün içine yerleştirin ve orta-düşük hızda çırpın. Sütü köpük haline gelinceye kadar karıştırın, bu işlem yaklaşık 1 dakika sürecektir.
- ÇIRPICI KULLANIN: Elektrikli el mikseriniz yoksa sütünüzü elinizle çırpın. Sütünüzü doğru sıcaklığa ısıtmak için mikrodalga fırın veya tencere kullanın. Daha sonra çırpma telinizi sütün içine sokun ve ileri geri hareketlerle kuvvetlice karıştırın. Sütü istediğiniz köpük kıvamına gelinceye kadar, yani yaklaşık 30 saniye çırpın.
- BLENDER KULLANIN: Küçük ve düzgün köpük kabarcıkları elde etmek için ısıtılmış sütü bir karıştırıcıda karıştırın. Sütünüzün 66 °C'ye ısıtıldığından emin olmak için bir termometre kullanın. Daha sonra blenderi yarıya kadar doldurmamaya dikkat ederek, sütün genleşecek yeri olsun diye blendera dökün. Sütü orta hızda köpürene kadar karıştırın. Sütün kullanılacak kadar köpüklü hale gelmesi için muhtemelen sadece 1 dakika kadar karıştırmanız gerekecektir.
- FRENCH PRESS KULLANIN: Latte sanatı yapmak istiyorsanız, ısıtılmış sütü French press'e alın. Sütünüzü mikrodalgada veya bir tencerede 66 °C'ye ısıtın. Daha sonra, French press'inize dökün ve yaklaşık 10 saniye boyunca kuvvetli bir şekilde yukarı ve aşağı pompalayın. Sütün 1 dakika beklemesini bekleyin ve ardından dökün.
- SÜT KÖPÜRTÜCÜ KULLANIN: Yüksek kaliteli köpük için ısıtılmış sütü süt köpürtücüyle köpürtün. Buhar çubuğunuz yoksa, kaliteli süt köpüğü yapmanın en iyi yolu süt köpürtücü kullanmaktır. Sütünüzü mikrodalgaya dayanıklı bir kapta veya tencerede doğru sıcaklığa ısıtın, ardından köpürtücüyü sütün içine yerleştirin ve açın. Sütü istediğiniz kıvama gelinceye kadar köpürtün.
Buhar Çubuğu Kullanarak Süt Nasıl köpürtülür?
- İçerisindeki yoğuşmayı boşaltmak için buhar çubuğunu açın. Buhar vanasını açmadan önce buhar çubuğunu makinenizin damlama tepsisi üzerine veya nemli bir beze doğrulttuğundan emin olun. Bu, sütünüzü havalandırmak için kullanmadan önce buhar çubuğunuzdaki yoğunlaşmış suyu ortadan kaldıracaktır.
- Sütü sürahinizin içine yarıya kadar dolduracak şekilde dökün. Bu çok açık görünse de sürahiye ne kadar süt döktüğünüz aslında çok önemlidir; Sütün çok fazla veya çok az olması buharda pişirilmiş sütünüzün sonuçta ne kadar iyi olduğunu etkileyecektir. Sürahinizin ağızlığı varsa, sütün yüzeyi ağzın alt kısmının hemen altına gelecek şekilde yeterli miktarda sütle doldurun.
- Buhar çubuğunun ucunu süt yüzeyinin hemen altına yerleştirin. Ucu suya batırmak için süt sürahisini çubuğa doğru kaldırın. Buhar çubuğunu yalnızca buhar çubuğunun ucundaki delikler süt yüzeyinin altında kalacak şekilde yerleştirin.
- Sütünüzü havalandırmak ve köpük oluşturmak için buhar vanasını açın. Buhar valfini "dolu" konuma getirerek buhar çubuğunu tam güçte açın. Buhar çubuğu sütü havalandıracak veya havayı çırpacak ve böylece mikro köpük oluşturacaktır. Yeterli miktarda köpük oluşturmak için bu işlemin yaklaşık 5 saniye devam etmesine izin verin.
- Sürahiyi eğin ve sütü döndürmek ve ısıtmak için çubuğun ucunu suya daldırın. Sürahi, buhar çubuğunun ucunun sürahinin yan tarafı boyunca konumlandırılmasını sağlayacak şekilde hafif bir açıyla eğilmelidir. Bu, sütün dönmesine neden olacak ve sütün eşit şekilde ısıtılmasını sağlayacak bir girdap etkisi yaratmak için gereklidir.
- Sütü 57 ila 66 °C'ye ulaşana kadar ısıtmaya devam edin. Sütün spesifik sıcaklığını ölçmek için bir termometre kullanın. Alternatif olarak, elinizi sürahinin yan tarafına koyabilir ve sürahi dokunulamayacak kadar sıcak olana kadar sütü ısıtabilirsiniz.
- Buhar çubuğunu çıkarıp temizleyin ve içinde kalan sütü boşaltın. İstenilen sıcaklığa ulaştığında buhar çubuğunu sütten çıkarın ve çubuğu ıslak bir bezle temizleyin. Buhar çubuğunu kullandıktan sonra içinde süt kalıntısı kalmaması için temizlemeyi unutmayın.
- Sütteki büyük kabarcıklardan kurtulmak için sürahiyi tezgaha vurun. Sürahiye, sütün üstündeki kabarcıkların çıkması için yeterince sert bir şekilde vurun, ancak sütün dışarı uçmasını sağlayacak kadar sert vurmayın. Birkaç saniye beklettikten sonra sütün içinde hâlâ kabarcıklar kalırsa, onlardan kurtulmak için sürahiye tekrar hafifçe vurun.
- Sütü ve köpüğü eşit şekilde karıştırmak için sürahiyi döndürün, ardından dökün. Sürahiyi döndürmek, oluşturduğunuz tüm köpüğün yalnızca sütün üzerinde durmak yerine sütün içine karışmasını sağlayacaktır. Köpük süte karışıp pürüzsüz ve parlak bir görünüme kavuştuktan sonra kahvenin içine dökerek servis yapın.
Şunlara da göz atın;
- Kahve için süt köpüğü nasıl yapılır?
- Süt tezgahta ne kadar dayanır?
- Süt nasıl dondurulur?
- Süt ürünleri nasıl saklanmalı?