Cnbc'nin haberine göre, 85 yıl önce Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hangi yaşam tarzı seçimlerinin insanları yaşamları boyunca mutlu ettiğini belirlemek için Yetişkin Gelişimi Araştırması’nı başlattı. Bu araştırma, 268 Harvard mezununu 80 yıl boyunca takip eden Hibe Çalışması da dahil olmak üzere çeşitli çalışmalardan oluşuyor.
Katılımcılar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde iki kategoriye yerleştirildi: “Mutlu-İyi” ve ”Üzgün-Hasta”. Grant araştırması, bireylerin ilerleyen yaşlarda mutlu ve iyi olmalarını sağlayan, üzgün ve hasta olmaktansa, mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlayan yedi alışkanlığın olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre mutlu ve iyi yaşanmış bir hayat için yapmanız gereken davranışlar şu şekilde;
Sigara ve tütün ürünleri hem genel sağlığı, hem de psikolojik performansı düşürür. Bu yüzden sigarayı bırakmak, mutlu ve sağlıklı bir hayatın başlangıcı için önemli bir adımdır.
Alkol ürünleri, böbrek, karaciğer başta olmak üzere vücut işlevlerine ciddi zarar verebilir. Bu yüzden alkol kullanımından kaçınmak veya sınırlandırmak, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.
İdeal kilonuzu belirledikten sonra bu kiloyu korumak, sağlık açısından çok önemlidir. Obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini düşürmek için sağlıklı kilonuzu koruyun.
Hareketsiz bir yaşam başta fiziksel olmak üzere ruhsal sorunlara da yol açabilir. Gün içinde en az 30 dakikalık egzersizler yapmayı ihmal etmeyin.
Bir çatışma veya sorun ile karşılaştığınızda, başa çıkmak için kendinize has bir yöntem belirleyin. Örneğin meditasyon, kitap okuma, müzik dinleme gibi alışkanlıklar, stresten kaçınmanızı sağlayabilir.
Yatırımınızı kendini eğitiminize yapın. Kurs ve farklı eğitimlere katılarak zihninizi genç tutun ve yaşam boyu öğrenme uygulamalarına dahil olun.
Ruh halinizi iyileştirmek için sosyalliğinize de vakit ayırın. Sevdiğiniz insanlarla bir araya gelin. Uzun vadeli arkadaşlıklar kurun ve sevgi dolu ilişkilerinizi sürdürün.
Araştırmaya katılan katılımcılar, her iki yılda bir, ruh sağlığı ve evlilik kalitesi gibi yaşamlarının yönleriyle ilgili anketleri dolduruyor. Ayrıca Harvard çalışmasının sitesine göre, her beş yılda bir sağlık bilgileri gönderiyorlar ve “daha ayrıntılı bilgileri belgelemek için” her beş ila 10 yılda bir röportaj yapıyorlar.
Araştırmanın eski yöneticisi ve öncülerinden biri olan Dr. George E. Vaillant, “Kilomuz, egzersizimiz, eğitimimiz, sigara ve alkol bağımlılığımız üzerinde hatırı sayılır bir kontrole sahibiz. Başarılı bir yaşlılık, yıldızlarımızda ve genlerimizde değil, kendimizde yatıyor olabilir.” dedi.
Şunlara da göz atın;