Stresliyken Yemek Atakları Nasıl Önlenir?
Stresliyken hangi besinleri tüketmeliyiz? Stresliyken yemek yemek nasıl durdurulur? İşte, Uzm. Dyt. Zülal Yalçın'dan stresliyken yemek yemeyi durdurmak için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Stresli olduğumuz dönemlerde, serotonin içeren besinler tüketmek, stres seviyesini azaltmamıza yardımcı olabilir. Çünkü serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinir. Vücuda enerji veren, performansı artıran bu hormon, çikolata, muz, portakal gibi besinlerde bulunur. Bunun yanı sıra, triptofan içeren besinler de aynı şekilde stresle baş etmeye yardımcıdır. Yulaf, avokado, süt, esmer pirinç gibi besinlerde triptofan bulunur. Taurin ise anksiyete önleyici özellikler taşımaktadır. Yapılan araştırmalara göre, taurin eksikliğinde obezite görülme riski daha fazladır. Taurin, tavuk, kırmızı et, balık gibi tok tutucu ve protein içeren besinlerde bolca bulunur. 


Stresli dönemlerinizde özellikle tatlı yemeye karşı kendinizi durduramıyorsanız, tarçınlı sütlaç gibi farklı alternatifler deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra 2 topu geçmeyecek şekilde dondurma tüketmek de vücudunuza iyi gelebilir. Kuru dut ve kuru üzüm ise keyifli atıştırmalıklar arasında yer alır. İçecek olarak yağsız sütle yapılan milkshake, stresinizi azaltırken tok kalmanıza da yardımcı olacaktır.



Stresliyken Yemek Atakları Nasıl Önlenir?

  1. Tek tip beslenme, yetersiz karbonhidrat alımı, aşırı yağlı yiyecek tüketimi, alkol ve aşırı kafein alımı; depresif duygu durumunuzu artırdığı için bunları sınırlandırmalıyız. Uzun süre aç kalmak ve düzensiz saatlerde beslenmek ise; kan şekeri düşüklüğü, sinirlilik ve tahammülsüzlük gibi sıkıntılar yaratır. İyi ve temiz dengeli beslenme ,iyi uyumak stresi azaltır. Yeme isteğinizi dengede tutar.
  2. Rahatlamayı sağlayan sıvı içeceklere ağırlık verilebilir. Özellikle bitki çaylarından elma çayı ve melisa, papatya ve rezenenin stresi düşürücü ve rahatlamayı sağlayıcı özelliği vardır.
  3. Günde en azından bir öğün protein içeriği yüksek gıdalara yer verilmesi gerekir. Eğer proteinsiz beslenirseniz; hem metabolizma hızınız düşer, hem de vücudunuzda kansızlık, halsizlik ve kas kaybı oluşur. Bu sebeple daha güçsüz ve yorgun hisse sebep olur.
  4. Çok demli çay ve aşırı kahve ya da kola tüketimi, fazla asit ve kafein alımına sebep olur. Bu da; kansızlık ve demir eksikliğine yol açabilir.
  5. Stresli dönemlerinizde bağışıklık sistemin baskılanması sonucunda enfeksiyon ve hastalıklara yakalanma sıklığı artmaktadır. Uzun süreli streslerde artan adrenalin düzeyine bağlı olarak daha fazla C vitamini tüketilmelidir. İnsan organizması gereksinimini C vitaminden zengin portakal, kivi, biber, patates, brokoli gibi yiyeceklerden karşılamaktadır. Havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı- turuncu meyvelerde bulunana beta karotenin de bağışıklık  sistemi olumlu etkilediği bilinmektedir.
  6. Stresi azaltmada beslenme dışında; 15- 20 dakika ayırarak derin nefes alıp verme teknikleri, 15- 20 dakika yerde oturarak hafif bir müzik eşliğinde boyun ve diğer vücut egzersizleri ve erken saatte orta tempolu bir yürüyüş de en iyi tedavi olarak bilinmektedir. Bu dönemde olumsuz düşüncelerden mümkün olduğunca uzak kalın. Yemek yiyerek stresi azaltamayız. Değişen pek bir şey olmadığı gibi tam tersi tıkanırcasına yemek yeme sizi daha da mutsuz edecektir.


Yazar:

Uzm. Dyt. Zülal Yalçın

instagram.com/uzmdytzulalyalcin


Şunlara da göz atın;

  1. Strese iyi gelen besinler nelerdir?
  2. Karaciğere iyi gelen besinler
  3. Kas kramplarına iyi gelen besinler
  4. Regl ağrılarına iyi gelen besinler
  5. Baş ağrılarına iyi gelen besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!