Somonun Piştiği Nasıl Anlaşılır?
Somon besin değeri yüksek, oldukça lezzetli bir balıktır. Açık renge sahip olan somonun pişip pişmediği nasıl anlaşılır sizlere anlattık. İşte, somon balığının piştiği nasıl anlaşılır:

Somon besin değeri oldukça yüksek olan bir balıktır. Aynı zamanda lezzetli olan bu balık farklı pişirme seçeneklerine açıktır. Somon, sağlıklı bir akşam yemeği için tavada veya ızgarada pişirilebilen lezzetli bir balıktır. Ancak balığı evde hazırlamak zor olabilir çünkü fazla pişirmek çok kolay olabilir. Balığın rengini ve dokusunu kontrol etmek, pişip pişmediği konusunda bir fikir edinmenize yardımcı olabilir, ancak bir termometre kullanmak, somonun istediğiniz kıvamda pişip pişmediğini anlamanın en kusursuz yoludur. Yine de somonu pişirmek için doğru şekilde hazırlayarak aşırı pişmeyi önlemeye çalışabilirsiniz, böylece bir daha asla kuru somonla karşılaşmazsınız. İşte, somon balığının piştiği nasıl anlaşılır:

Renk ve Doku

  1. Bir bıçağın ucunu somonun en kalın kısmına bastırın. Balığın pişip pişmediğini görmek için balığın iç kısmına bakmanız gerekecek. Somonun içini görmek için keskin bir bıçağın ucunu kullanarak somonu yaklaşık yarısına kadar itin.
  2. Çatal kullanabilirsiniz, ancak genellikle somona daha fazla zarar verir ve bu da sunumunuzu bozabilir.
  3. Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
  4. Balığın ne kadar kolay yol verdiğini kontrol edin. Somonun pul pul dökülmesini istemezsiniz. Pul pul dökülürse, muhtemelen fazla pişmiş ve kurumuştur. Bunun yerine somon, dökülmeye karşı direnmeli, ancak bıçağı içine bastırdığınızda yol vermeli ve parçalara ayrılmalıdır.
  5. Somonu ocaktan alın ve birkaç dakika pişmesini bekleyin. Somonun dışı opak, içi hafif yarı saydam ve dürttüğünüzde hafif hafif veriyorsa, büyük ihtimalle bitmiştir. Ocaktan, fırından veya ızgaradan çıkarın ve servis yapmadan önce yaklaşık 5 dakika bekletin.

Pişme Derecesi

  1. Somonun en kalın kısmına bir termometre sokun. Anında okunan bir termometre, somonun sıcaklığını kontrol etmek için en iyi sonucu verir. Test ucunu balığın en kalın kısmına yapıştırdığınızdan emin olun, çünkü o bölgenin pişmesi en uzun zaman alacaktır.
  2. Çoğu ev eşyası ve yemek pişirme malzemeleri mağazasında anında okunan bir termometre satın alabilirsiniz.
  3. Sıcaklığın en az 40°C ama 60°C altında olduğunu doğrulayın. Sıcaklık 40°C'nin altındaysa, somon esasen çiğdir. 40°C ila 52°C arasında, balık orta derecede pişmiştir. 50°C ile 60°C  arasında, orta ila iyi pişmiş. Eğer 60°C üzerine çıkarsanız kuru ve sertleşmeye başlar.
  4. Somonu ısıdan çıkarın ve birkaç dakika dinlenmeye bırakın. İstediğiniz kıvama geldiğinizde balığı ocaktan alın, ızgara yapın veya fırından çıkarın. 5-10 dakika dinlendirip pişmesini tamamlayın ve servis yapın.


Şunlara da göz atın;

  1. Somon tarifleri
  2. Balık yemekleri
  3. Somonun faydaları nelerdir?
  4. Somonun bozuk olduğu nasıl anlaşılır?


Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı