Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Mevsimsel geçişlerin olduğu bu dönemlerde, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Hastalıklardan korunmak için, bu dönemde kendinize her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Nasıl mı? İşte, soğuk havalarda kendinizi korumak için uygulayabileceğiniz önlemler:
İş yerleri, okul ve toplu taşıma araçlarında grip veya nezle olan bir kişi varsa, bu hastalığı çevresindekilere yayması çok kısa sürebilir. Bu yüzden kapalı alanlarda maske kullanmaya özen gösterin. Ortamda nezle olan biri varsa, mümkünse uzaklaşın veya ortamı havalandırın. Eğer siz hastaysanız, hastalığı çevrenizdekilere yaymamak için ağız ve burun bölgesini kapatmak için maske takın.
Soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirmek için, daha iyi beslenmek gerekir. Bunun için de ev yapımı kefir veya yoğurt tüketmeye özen gösterin. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz protein ve kalsiyumu alabilirsiniz.
Soğuk havadan eve ilk girdiğinizde, ev sıcaklığının çok yüksek olmaması gerekir. Çünkü vücut, sıcak havaya hemen entegre olmayabilir. Ani sıcaklık değişiklikleri vücudu olumsuz etkiler. Hatta kılcal damarların çatlamasına neden olabilir. Bu yüzden iç ortamın 18-20 derece tutulması idealdir. Kış aylarında eve girip vücut ısısını normale çevirdikten sonra, evinizin ısısını artırabilirsiniz.
Soğuk havalarda ellerde çatlamalar görülebilir. Hatta ilerleyen durumlarda egzama görülme riski de artar. Bu yüzden ellerinizi nemlendirin. Ayrıca burun içini de nemli tutun. Aksi halde burun içi kurur ve çatlamalar görülebilir. Nemlendirici kullanmanız gereken diğer yer ise, dudaklardır.
Pandemiyle birlikte bazı alışkanlıklarımız değişti. Buna dışarıdan eve girince hiçbir yere dokunmadan elleri yıkamak da dahil. Eller mikrop ve virüslerin yayıldığı organlar olduğu için, dışarıdan geldiğinizde mutlaka elinizi sabun ve suyla yıkayın.
Soğuk havada ağızdan nefes almak, mikropların hızlıca akciğerlere geçmesine neden olur. Bu yüzden burundan nefes alın. Dışarı çıkarken atkı ile ağız ve burun kısmını kapatın.
Soğuk havalardan ellerin kurumasını ve çatlamasını önlemek için, mutlaka eldiven kullanın. Ayrıca elleri cebinize sokmak yerine eldiven kullanmayı tercih ederseniz, vücut ısınız daha iyi yükselebilir.
Soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirmek için, uyku düzenine de dikkat etmeniz gerekir. Düzenli uyku, vücudunuzun dinçleşmesine yardım eder. Bununla birlikte yatak egzersizleri de önemlidir. Yataktan kalkmadan önce yorganın altında gerinmek, üşüme hissini azaltır.
Soğuk havalarda egzersiz yapmak, yalnızca grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimalinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda kalp krizi riskini de artırır. Bu yüzden egzersizler kapalı alanda yapılmalıdır. Ancak havalar soğuk diye hareketsiz durmaktan da kaçınmanız gerekir.
Soğuk havalarda üşümenizi önlemek için, kıyafet seçimini doğru yapın. Siyah gibi koyu renkler güneşi çektiği için, kış aylarında koyu renkli kıyafetler tercih edebilirsiniz. Ayrıca kıyafetlerinizin yeterince kalın olmasına da özen gösterin. Yağmurlu ve karlı günlerde, pantolonun altına mutlaka termal tayt giyin.
Soğuk havalarda C vitamini içeren besinleri daha fazla tüketin. Günde en az 2 litre su için. Beslenmenizde mevsim meyve ve sebzelerine yer verin. Ayrıca mevsime uygun balıkları, haftada en az 2 kez tüketmeye özen gösterin. Soğuk havalarda üşümenizi önlemek için, bitki çayı tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;