Soğan Kavurmak İçin İhtiyacınız Olan 9 İpucu
Soğan oldukça lezzetli, hemen hemen her yemeğin içerisinde bulunan ve aynı zamanda garnitür olarak da servis edilebilecek bir sebzedir. Sizlere soğan kavurmak için ihtiyacınız olan ipuçlarını listeledik. İşte, soğan kavurmak için ihtiyacınız olan 9 ipucu:

Soğan oldukça lezzetli, hemen hemen her yemeğin içerisinde bulunan ve aynı zamanda garnitür olarak da servis edilebilecek bir sebzedir. Kırmızı, beyaz veya sarı renklerden oluşan soğanlar her markette ve çoğu mutfak kilerinde kalıcı yerleri vardır. İster etli bir burgerin üstüne sotelenmiş, ister yumuşak bir ciğer parçasına eşlik edecek şekilde pişirilmiş olsun, ister lüks karamelize sosla karıştırılmış olsun, soğan hemen hemen her öğüne lezzetli bir katkı sağlar.

Çiğ soğanın acı verici ısırmasından hoşlanmayanlar için, keskinliğini yumuşatmak için onları kavurmak onları kazanabilir. Kavrulmuş soğanların hazırlanması ve pişirilmesi son derece kolaydır, ancak bu yemeğin onları fırına atmaktan ve ısıyı arttırmaktan daha fazlası olduğunu unutmayın. İdeal soğanları seçmek, ne kadar sürede kızartılacağına karar vermek ve bu yemeği doğru baharatlarla donatmak, mükemmel renkte nefis, yumuşak soğanlar elde etmek için çok önemlidir. İster bir soğan tutkunu olun, ister bu rahatlatıcı yemeğe yeni başlayan biri olun, burada her durumda soğan kavurmayla ilgili bazı ipuçları var.


  1. Soğanlarınızı Seçin

Herhangi bir soğan kavurmaya uygundur, ancak doğru soğanı seçmek çok önemli bir ilk adımdır. En popüler soğan türleri kırmızı, sarı, beyaz ve çeşitli yeşil soğanlardır ve her türün kendine özgü bir aroması ve tadı vardır. Kırmızı ve sarı kuzenleri arasında beyaz soğan, yüksek su içeriği nedeniyle en yumuşak tada sahiptir. Kırmızı soğan, keskin tadı ve aroması açısından bir adım öndeyken, arpacık soğanı ve yeşil soğan, tatlıdan yumuşağa kadar çeşitlilik gösterir.

  1. Soğan Pişirme Tekniklerinde Ustalaşın

Soğanların pişmiş olmasını nasıl istersin? Isıyı artırdığınızda soğanlar çok yönlüdür ve farklı teknikler lezzet ve dokuda değişikliklere yol açar. Bu nedenle, yemeğinizi tam olarak nasıl hazırlayacağınıza karar verirken dahili kızartma ölçerinizi ayarlayın ve zaman saatlerinizi senkronize edin. Örneğin sotelenmiş soğan, yüksek ateşte kısa süre pişirilir. Nemlerinin ve şekillerinin çoğunu korurlar. Bunun aksine karamelize soğanlar kısık ateşte daha uzun süre pişirilir. Tadı yumuşaktır ve dokusu daha yumuşaktır.

Soğanlar tavada karamelize edilebilir ancak fırında kavurmak daha kolay ve kullanışlıdır. Tavada yemek pişirmek, sıcak bir ocağın üzerinde durmayı ve kömürleşmeyi önlemek için sürekli karıştırmayı gerektirir. Buna karşılık, kavrulmuş fırınlar, yarı noktada bir dönüşle temelde fırında tek başına bırakılabilir. Fırının daha büyük kapasitesi, rosto gibi daha karmaşık bir yemek hazırlarken de bir artıdır. Soğanlar karamelleştikçe açığa çıkan şekerler, ete ve diğer sebzelere özel bir tat katacaktır.


  1. Soğan Kesmek Tadı Kontrol Edebilir

Çoğumuz başını ve ucunu kesmeyi tercih ederiz ve soğan kesmek için bazı ek uzman ipuçları arasında, soğanın sularının kaçmasını ve gözlerin sulanmasını önlemek için bıçağı soğanın çizgileri boyunca yönlendirmek yer alır.

Ancak doğramaya başlamadan önce soğanların bütün olarak kavrulabileceğini, yarıya bölünebileceğini, dilimlenebileceğini veya küp şeklinde doğranabileceğini unutmayın. Soğanın %89'u sudur ve pişirildiğinde buharlaşır. Ayrıca soğanı kesmek iç lezzetini de ortaya çıkarır; Bıçağınızı bir soğana ne kadar çok savurursanız, keskinliği o kadar artar ve soğan daha çabuk kurur. Bu, soğanın pişme süresini ve son dokusunu etkileyecektir.

Bu nedenle, ana yemeğinize veya soğanı ayrı bir yemek olarak kullanmanıza bağlı olarak, soğanınızı bütün olarak tutmak veya dilimler halinde, halkalar veya aradaki herhangi bir şeyi dilimlemek için keskin bir bıçak kullanmak isteyebilirsiniz. Eğer soğan aromasını canınız çekiyorsa, soğanları dilimlemenin doğru yolu ince dilimler oluşturmak ve daha fazla meyve suyunun çıkmasını sağlamak için taneciklere doğru kesmektir. Daha hafif bir soğan aromasını tercih ederseniz, soğanı daha büyük dilimler halinde düzenleyin veya tamamen bütün olarak saklayın.

  1. Soğanlarınıza Bolca Zaman Tanıyın

Yukarıda belirtildiği gibi soğanın çeşidi ve kesimi onu nasıl pişireceğinizi etkileyecektir. Genel olarak soğan kavurmak aceleye getirilmemesi gereken bir sanattır. Soğan pişirmenin en önemli ipucu sabırlı olmaktır. Karamelleştirme işlemi başlamadan önce soğanların nemini salması için zamana ihtiyacı vardır. Soğanlar bu noktaya ulaşmak için bir dizi aşamadan geçer; düz renkten yarı saydama, sonra sarıya, sonra da altın kahverengiye dönüşür.

Zamanınız kısıtlıysa, daha küçük parçalara bölerek süreci biraz hızlandırabilirsiniz. Bütün bir soğanın kavrulması en az bir saat sürer, ancak dilimlenmiş soğanlar ve dörde bölünmüş soğanlar 35 dakika kadar kısa bir sürede hazır olabilir. Veya markette büyük soğanlardan kaçınarak küçük bir başlangıç yapın. Soğan ne kadar küçük olursa, içerdiği su miktarı da o kadar az olur ve bu da onun fırında geçirdiği süreyi azaltır.


  1. Soğan Kabuğunu Çıkarmayın

İlk bakışta soğanın kabuğu iştah açıcı görünmüyor. Bu kâğıtsı, kuru ve pul pul tabaka genellikle soğan hazırlarken ilk gidilecek şeylerden biridir. Sonuçta soğanın dış kabuğunu bile pişirip servise hazır hale getirdikten sonra yemiyoruz. Daha da kötüsü, eklenen baharatlar ve yağlar nedeniyle yapışkan ve dağınık olabilirler. Öyleyse neden devam edip kabukları fırına koymadan önce atmıyorsunuz?

Soğanların fırın tepsisinde yuvarlanmasını önlemek için mutlaka başlarını ve uçlarını çıkarmalısınız, ancak kalan kabukları açık bırakmalısınız. Bu yüzeyindeki nemin bir kısmının çok hızlı buharlaşmasını önleyebilir. Bu mantıksız görünebilir çünkü normalde soğanların terleyerek su içeriğini atmasını isteriz. Ancak soğan bunu çok hızlı yaparsa, çekirdek kısmı çiğ kalırken kuru dış katmanları kızarır. Soğanın kabuğu, karamelizasyon işlemi sırasında dış katmanların çok çabuk yanmasını önler. Soğanlarınızı kabuklarında korumak, eşit şekilde pişmelerini sağlayabilir.

  1. Yağları Ve Baharatları Seçin

Kavrulmuş soğanlarınızı güzelleştirmenin yollarının sonu yok. Kavrulmuş soğan zaten yumuşak bir dokuya ve buna uygun yumuşak bir tatlılığa sahipken, biraz baharat ve yağla karıştırmak umamiyi bir sonraki seviyeye yükseltebilir. İhtiyacınız olan temel ipucu, soğanları fırına koymadan önce üzerine biraz tuz serpmektir. Tuz sadece keskin, tatlı ve tuzlu bir tat vermekle kalmaz, aynı zamanda soğanınızın iç nemini de emerek karamelleşme süresini hızlandırır. Pek çok hazır tarifte zeytinyağı, biber, kekik, biberiye ve sarımsak eklenmesi gerekir.


  1. Elinizin Altında Biraz Et Suyu Bulundurun

Çıtır kavrulmuş soğan harikadır, ancak bir risk, fırında tamamen kuruyabilmeleridir. Bazı uzmanlar soğanların kurumasını önlemek için yağ veya tereyağı eklenmesini öneriyor ancak yağlar kolesterolü ve kaloriyi artırabilir. Soğanlarınızı karamelize ederken tarifinizi kusursuz hale getirmenin daha sağlıklı bir seçeneği, bunun yerine bir miktar et suyu eklemektir. Et suyu, soğanın nemini korumasına ve yanmamasına yardımcı olurken lezzetini de artırır.

Tabii ki, soğanları kavururken doğrudan et suyunda pişirerek genel tadı artırabilirsiniz. Soğanlar 30 dakika piştikten sonra, kaybolan nemi canlandırmak ve karamelizasyonu yoğunlaştırmak için soğanların üzerine ve çevresine biraz et suyu ve biraz baharat dökün.

  1. Mutfak Eşyalarınızı Hazırlayın

Dilimlenmiş soğanları kavuruyorsanız basit bir fırın tepsisi yeterli olabilir. Kolay kızartma için dilimlerin birbirinden ayrıldığından emin olun. Dilimlenmiş soğanları veya daha küçük dilimleri kontrol ederken, eşit şekilde piştiklerinden emin olmak için onları ters çevirmek için bir maşa kullanın.

Servis zamanından önce hazırlıyorsanız soğanları alüminyum folyoya sarın. Folyo, misafirlerinizi beklerken ısının korunmasına ve dağıtılmasına yardımcı olacaktır.

  1. Hava Fritözü Kullanmayı Deneyin

Geleneksel tarifler soğanın fırında kızartılmasını gerektirir. Ancak bunun yerine hava fritözü kullanmayı deneyin. En iyi soğan halkalarını yapmak için zaten hava fritözünü kullanabilirsiniz ve kavrulmuş soğan da istisna değildir. Hava fritözü, orta noktada dönerek pişirme süresini bir saatten yaklaşık 10 ila 20 dakikaya kadar azaltabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi soğan hangi yemekte kullanılır?
  2. Filizlenmiş soğan yenir mi?
  3. Soğan nasıl dondurulur?
  4. Neden soğan kabuklarını atmamalısınız?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?