Soda, aslında sodalı su veya karbonatlı sudan elde edilen bir içecektir. Sade, şekerli ve aromalı olarak farklı çeşitlere ayrılan soda, özellikle hazımsızlığı gidermek için tüketilir. Şişkinliğe iyi geldiği düşünülen soda, asitli bir yapıya sahiptir. Özellikle limonlu soda, elmalı soda gibi içeceklerde aromanın yanı sıra şeker içeriği de bulunur. Bu yüzden, sodanın doğru bir şekilde saklanması ve gazını kaybetmemesi önemlidir.
Kapalı sodalar, serin ve güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır. Özellikle cam şişede olan sodalar, doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa basınç artışı nedeniyle patlama riski taşır. Kapalı sodalar son kullanma tarihine kadar taze kalır, ancak ideal lezzet için 6-12 ay içinde tüketilmelidir. Bu yüzden kapalı sodalar, kiler veya buzdolabı gibi alanlarda güvenle saklanabilir.
Açılmış soda, gazını hızlı kaybetmeye başlar. Bu yüzden buzdolabında saklanmalıdır. Gazlı içecekler hava ile temas ettikçe gaz kaçışı yaşanır. 1-2 gün boyunca içilebilir, ancak gazının büyük bir kısmı kaçmış olabilir. Açılmış sodanın gazını korumak için kapağını sıkıca kapatın ve şişeyi dik şekilde saklayın. Eğer şişenin kapağı kaybolursa plastik streç film veya alüminyum folyo ile ağzını kapatabilirsiniz.
Soda, asla buzlukta saklanmamalıdır. Sodanın içeriğindeki gaz ve sıvı, dondurulduğunda genleşir ve şişenin patlamasına neden olabilir. Eğer sodanızı soğutmak istiyorsanız, buzlukta 10-15 dakika gibi kısa bir süre bekletin. Daha uzun süre unutursanız şişe patlayabilir ve buzluğunuzda arızalara neden olabilir.
Soda, doğru şartlarda saklandığında kolay kolay bozulmaz, çünkü içerisindeki karbondioksit gazı ve asidik yapı mikroorganizma oluşumunu engeller.
Şunlara da göz atın;