Sigara Kolesterolü Nasıl Etkiler?
Sigara kolesterolü etkileyebilir mi? Sigaranın kolesterol üzerindeki etkileri nelerdir? İşte, sağlık açısından çok zararlı olan sigara ve kolesterol ilişkisi:

Sigara içmenin zararlarını düşündüğünüzde, akla ilk gelen akciğer hastalığı ve kanserdir. Ancak gerçek şu ki, sigara içmek akciğerlerden daha fazlasını etkiler. Kalp hastalığı ve felç, yüksek kolesterol riskini artırabilir. Sigara dumanı kan damarlarınıza zarar verebilecek ve kolesterol seviyenizi artırabilecek binlerce kimyasal içerir. Bu da vücudun sağlıksız kolesterolü kanınızdan atmasını zorlaştırabilir ve kolesterolün atardamarlarınızda birikmesine izin verebilir. 


Kolesterol Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kolesterol, kanınızdaki karaciğer tarafından doğal olarak üretilen mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Hücre oluşumunda, gıda sindiriminde ve hormon üretiminde rol oynar. Vücut, ihtiyaç duyulan kolesterolü üretir. Ancak bazı gıdalarda da kolesterol bulunur ve bu gıdalar ihtiyacınızdan daha fazlasını almanıza neden olur. İki tür kolesterol vardır; LDL ve HDL. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL, atar damarların içinde yağ birikmesine yol açabilir ve kalp krizi, arter ve felç riskini artırır. 

Sigara ve Kolesterol Arasındaki İlişki

Sigaranın vücut üzerinde önemli bir etkisi vardır. Akciğer hastalığı, astım ve akciğer kanseri riskini artırabilir. Sigara, LDL seviyelerini artırır, kanı daha kalın ve yapışkan hale getirir, arterleri kaplayan hücrelere zarar verir. Kan damarlarının daralmasına neden olur. Sigara dumanındaki akrolein adlı bileşik, vücudun kolesterol seviyelerini doğrudan etkiler. 


Sigara İçmek Kalp Krizi Riskini Artırır Mı?

Sigara içmek, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. LDL kolesterolü yükseltip HDL kolesterolü düşürür. Bu da zamanla kan damarlarınızda ve atar damarlarda iltihaplanmaya neden olur. Damarlarda plak birikir. Bu plak sertleşip kırıldığında, kan pıhtıları ve felç görülme riski artar. Atar damarlarda plak oluşması, kalbin vücuda kan pompalanmasını zorlaştırır. Bu durumda kalbinizin daha fazla çalışmasına ve yorulmasına neden olur. Ancak sigara içmek kalp hastalığı için tek risk faktörü değildir. Diğer risk faktörleri şu şekildedir;

  1. Obezite
  2. Aile Öyküsü
  3. Yaş
  4. Diyet

Ancak, sigara içmek kontrol edebileceğiniz risk faktörlerinden biridir. Sigarayı bırakmak, kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kalp hastalığı, kalp krizi ve felç riskini azaltabilir. Bu yüzden daha sağlıklı bir hayat için, en kısa zamanda sigara ve diğer tütün ürünlerini bırakmanız önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kolesterolü düşüren besinler nelerdir?
  2. Kolesterol diyeti nasıl yapılır?
  3. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak besinler
  4. Alkol ve sigaranın zararlı etkilerini azaltan besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk