Şeker Yerine Stevia Kullanmak Sağlıklı Mı?
Stevia, doğal bir tatlandırıcıdır. Peki, şekeri stevia ile değiştirmek sağlık açısından faydalı mı, yoksa zararlı mı? İşte, şeker yerine stevia kullanmanın etkileri:

Sabah çayınızdaki bir kaşık şeker olsun ya da tarçınlı çöreklerdeki küçük ezilmiş şeker olsun, rafine şeker hiçbir zaman beslenme uzmanları tarafından sağlıklı bir seçenek olarak gösterilmemiştir. Ancak şekerin tadını çıkarmak nadir değildir. Sonuçta şeker insan beyninde bağımlılık benzeri etkilere neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bir afrodizyak görevi de görür. Ancak ne yazık ki vücuttaki en üst düzey mutluluğu uyarsa da diğer ilaçlar gibi olumsuz etkileri vardır. Ve bu da birçok kişinin bunun yerine yapay tatlandırıcılara ve steviaya başvurmasına neden olur.

Aslında, Dünya Sağlık Örgütü'nün bir tavsiyesi, dünya genelindeki çocukların ve yetişkinlerin şeker alımlarını toplam enerji alımlarının yüzde 5'inden daha azına düşürmelerini öneriyor. Öneri, artan yüksek şeker ve yüksek yağ tüketimi ile artan obezite sorunları arasındaki doğrudan nedensellik üzerine yapılandırılmıştır. Peki, diğer tatlandırıcılara geçmek bu sağlık risklerini azaltır mı?

Şeker Yerine Stevia Kullanmalı Mıyız?

Sofra şekeri veya rafine şeker için daha sağlıklı alternatifleri düşünmek, yalnızca kalori alımını önemli ölçüde azaltmakla kalmaz, aynı zamanda formda kalırken yiyecek isteklerinizi de dengeleyebilir. Düşük kalorili tatlandırıcılar (LCS), daha iyi bir yaşam tarzına doğru sürdürülebilir bir yolculuğu mümkün kılabilen devrim niteliğinde bir ürün setidir. Şekersiz kekin üstüne sağlıklı bir kiraz ekleyen stevia gibi LCS ürünleri, yüksek yoğunluklu lipoproteini (iyi kolesterol türü) iyileştirirken, son derece zararlı trigliseritleri zayıflatır. Stevia, organik doğasına ve kalorisiz özelliklerine ek olarak, dengeli bir kan şekeri seviyesi de sağlar.

En popüler düşük kalorili tatlandırıcılardan biri olan stevia yaprakları, beyaz şekerden 200 kat daha tatlı olmasının yanı sıra her diyete sürdürülebilir bir bitkisel katkıdır. Normal şekerden farklı olarak, vücut üzerinde olumsuz etkileri yoktur. Artan tatlılık seviyelerine rağmen, onu 'sıfır kalorili' kategoriye iten çok düşük kalorili bir sayıma da sahiptir.

Bahsedildiği gibi, stevia'nın vücuttaki kan şekeri seviyelerini düzenleme yeteneği, kahve, kek veya pastalar olsun, tüm favori yiyeceklerinizi akıllıca tüketmenize yardımcı olabilir; artık kalori sayısı veya kan şekeri seviyelerinin olumsuz etkileri konusunda suçluluk duymadan hepsini tadabilirsiniz. Ayrıca, stevia'nın ağızda bakteri oluşumunu azalttığı ve aşırı şekerden kaynaklanan çürükleri önlediği bilinmektedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Stevia nedir?
  2. Stevia nasıl kullanılır?
  3. Şeker yerine ne kullanılır?
  4. Mısır şurubu yerine ne kullanılır?
  5. Agave nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!