Şeker Nasıl Azaltılır: Şekeri Azaltmanın 8 Yolu
Sağlık açısından zararlı olan şeker, doğru adımlar sayesinde beslenmeden çıkarılabilir. İşte, şeker alımını azaltmak için uygulayacağınız 8 yol:

Şeker, genellikle şeker kamışı veya şeker pancarı bitkilerinden elde edilir. Bu basit karbonhidratlar, vücut tarafından hızla parçalanır. Çok fazla şeker tüketmek, sağlık açısından oldukça zararlıdır. Araştırmalara göre yüksek şeker tüketimi, obezite, tip 2 diyabet, diş çürüğü ve kalp hastalıkları riskini artırır. Ayrıca ruh hali üzerinde de olumsuz değişikliklere sebep olabilir. Ancak tüm şekerler, aynı derecede sorun teşkil etmez. Örneğin bal, stevia gibi doğal şekerler veya meyve ve sebzelerde bulunan şekerler, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde daha sağlıklı kabul edilir. Bununla birlikte toz şeker, küp şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi ilave şekerler, sağlık açısından sakıncalıdır ve mutlaka azaltılması gerekir.

Şekeri Azaltmanın Yolları Nelerdir?

  1. Sıcak içeceklerin şekerini azaltın

Damak zevkinize hitap etmesi açısından çay, kahve gibi içeceklerdeki şeker oranını yavaş yavaş azaltın. Çayı şekersiz içmek, aromasını daha yoğun bir şekilde almanızı sağlar. Eğer sıcak içecekleri şekersiz içemiyorsanız, alternatif malzemeler eklemeyi deneyin. Örneğin sıcak süte bal eklemek, çaya bir dilim limon eklemek veya cappuccinoya bir tutam tarçın eklemek, şeker olmadan içeceğinizi güzelleştirmenin bir yoludur. 

  1. Diyet gıdalardan kaçının

Az yağlı veya diyet gıda olarak market raflarında yerini alan gıdalar, şeker bakımından daha yüksek olma eğilimindedir. Bunun sebebi gıdadaki yağ oranının azaltılınca tadını iyileştirmek için şeker kullanımının artırılmasıdır. Az yağlı diyet gıdalar yerine, düşük şeker oranına sahip olan besinleri tüketin veya bu gıdaların normal versiyonlarını daha az bir şekilde tüketin. 

  1. Şekersiz gıdalara dikkat edin

Şekersiz olduğu iddia edilen gıdalar, beyaz şeker içermese bile sukraloz, sakarin, aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içerir. Bu sentetik tatlandırıcılar, besinde şeker görevi görür. Ancak yapay tatlandırıcılar, tatlı isteğini engellemeye yardımcı olmaz ve beyne kafa karıştırıcı mesajlar göndererek aslında daha fazla yemenize yol açabilir. Yapay tatlandırıcılar, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin işlevlerini de bozabilir.

  1. Düşük glisemik indeks

Şekerli yiyecekleri tofu, balık, tavuk ve hindi gibi protein bakımından zengin yiyeceklerle birleştirin. Bu sayede şekerin kan şekeriniz üzerindeki etkisini azaltabilirsiniz. Protein, mide boşalmasını yavaşlatır ve iştahı kontrol altına alır. Bu sayede besinlerin glisemik indeks etkisi de azalır ve uzun süre tok kalabilirsiniz. 

  1. Tam tahıllı besinlere öncelik verin

Şeker alımı, yalnızca beyaz toz şeker ile sınırlı değildir. Makarna, ekmek, pirinç, patates gibi nişastalı besinler, vücutta şekere dönüşür ve kan şekeri seviyelerini artırır. Ayrıca kısa sürede tekrar acıkmanıza yol açar. Bunu önlemek için ekmek, makarna ve pirinci, tam tahıllı versiyonları ile değiştirin. Kepekli veya tam tahıllı ekmek, şeker alımını azaltmaya yardımcı olur. 

  1. Baharatlardan yardım alın

Tariflerde kullanacağınız şeker miktarını azaltıp yerine baharatlar koymayı deneyebilirsiniz. Elmalı turta yaparken, tatlı elmalar kullanmak, üzerine tarçın veya kakule ekleyerek tadını güzelleştirmek gibi basit ama etkili değişikliklere karşı açık olun. Yemeği hazırlarken şeker yerine hangi baharatları kullanabileceğinizi düşünün. 

  1. Sıvı şekerleri unutmayın

Hazır paketler halinde alınan meyve suları, aromalı sütler, milkshakeler, alkolsüz gazlı içecekler yüksek oranda şeker içerir. Bunun yerine her zaman doğal olanı tercih edin. Katı meyve sıkacağı yardımıyla sebze ve meyvelerin kendi suyundan faydalanın. Süt ve milkshakeleri, şeker kullanmadan kendiniz hazırlayın. Şeker oranı yüksek içecekler yerine bitki çayları, içme suyu, limonlu su veya maden suyu gibi sağlık açısından faydalı besinleri tercih edin. 

  1. Atıştırmalıklarınızı değiştirin

Bazen herkesin canı tatlı bir atıştırmalık yemek isteyebilir. Ancak böyle durumlarda kek, kurabiye gibi yüksek şekerli besinler yerine bir avuç fındık, bir kase yoğurt veya bir parça meyve tüketmeyi deneyin. Kuruyemiş ve yoğurt, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bu sayede tatlı isteğinizi kısa sürede bastırabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Şeker oranı yüksek besinler
  2. Neden şekeri bırakmalıyız?
  3. Şeker yerine ne kullanılır?
  4. Rafine şeker nedir?
  5. Şeker çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu