Şeker Diyeti: Şeker Detoksu Nasıl Yapılır?
Şeker diyeti nasıl olur? Şekeri hayatımızdan çıkartmanın yan etkileri nelerdir? Şekeri bırakmak neden kötü hissettirir? Şeker nasıl azaltılır? İşte, daha sağlıklı bir yaşam için şeker detoksu:

İlave şeker alımını azaltmak, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için verebileceğiniz en iyi kararlardan biridir. Şekeri hayatınızdan çıkartmak kolay olmasa da, şekerin vücut üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlanmıştır. Araştırmalara göre yüksek oranda şeker alımı, obezite, diyabet ve kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca şeker, enerji seviyenizi düşürür ve gün içinde yorgunluğa ve depresyona neden olabilir. Diyetinizden şekeri kesmek, kronik hastalıklara karşı korunmanıza ve sağlığınızı artırmanıza yardımcı olur.


Şekeri Bırakmak Neden Kötü Hissettirir?

  1. Çalışmalar, şekerin beyinde ödül sistemini etkilediğini bulmuştur. Bu ödül sistemi, insanın hayatta kalmasına yardımcı olsa da, bağımlılık yapan davranışlarla da ilgilidir.
  2. Yiyecekler doğal bir ödüldür. Tatlı yiyecek ve içecekler ise, beynin ödül sistemini harekete geçirerek daha fazlasını yemenize neden olur.
  3. En çok ilave yağ ve ilave şeker bakımından yüksek olan besinler bağımlılık yapar.
  4. Araştırmalar, şekerin accumbens çekirdeğinde dopamin salınımını tetiklediğini bulmuştur.
  5. Düzenli olarak şeker yediğinizde, beyniniz ona toleranslı hale gelir. Bu da aynı etkiyi elde etmek için daha fazlasına ihtiyaç duymanıza yol açar.
  6. İlave şeker alımınız yüksekse, bunu azaltmak hoş olmayan semptomları beraberinde getirebilir.


Şekeri Kesmenin Belirtileri Nelerdir?

Diyetinizden şekeri kesmek, hem zihinsel, hem de fiziksel semptomlara yol açar. Vücudun şekerden vazgeçme tepkisi, kişiden kişiye göre değişir. Semptomlar ve bunların şiddeti, günlük hayatta ne kadar şeker aldığınıza bağlı olarak değişir. Bazı semptomlar birkaç gün, bazıları ise birkaç haftaya kadar sürebilir. Vücudunuz zamanla düşük şekerli bir diyete adapte olduğunda, bu belirtiler ortadan kalkar ve yaşam tarzınız daha kaliteli bir hal alır. 

Şekeri bırakmanın zihinsel semptomları;

  1. Depresyon: Bazı kişiler, şekeri kestikten sonra kendini kötü hissedebilir. Bu durum kısmen dopamin salınımının azalmasından kaynaklıdır.
  2. Endişe: Kaygı, sinirlilik ve huzursuzluk hali, şekeri bıraktıktan sonra görülen etkilerden biridir. Her zamankinden daha sabırsız ve gergin olduğunuzu hissedebilirsiniz.
  3. Bilişsel sorunlar: Şekeri bıraktığınızda günlük işlerinize konsantre olmakta zorlanabilirsiniz. 
  4. Uyku düzeni: Uykuya dalmakta veya gece boyunca uykuda kalmakta zorlanabilirsiniz.
  5. İstek: Şekere ek olarak ekmek, makarna, cips gibi diğer yiyeceklere karşı bir özlem hissedebilirsiniz.

Fiziksel semptomlar;

  1. Baş ağrısı
  2. Baş dönmesi
  3. Mide bulantısı
  4. Tükenmişlik

Daha önce söylediğimiz gibi şekeri bırakmak hem fiziksel, hem de zihinsel açıdan zorluk yaşatabilir. Ancak bu semptomlar geçici bir süreliğine görülür. Eğer semptomlara karşı güçlü durup, şekeri hayatınızdan çıkarırsanız uzun vadede daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyebilirsiniz. 


Şeker Detoksu Nasıl Yapılır?

  1. Detoksa başlarken tatlandırılmış içecekleri, su ile değiştirin. Şekerli soda, kola, gazoz, enerji içeceği gibi içecekleri, sade su veya maden suyu ile değiştirin. Dilerseniz, içerisine nane ve limon ekleyebilirsiniz.
  2. Güne yüksek şekerli besinlerle başlamak yerine, avokado ve taze sebzelerle hazırlanmış bol proteinli bir omlet ile başlayın.
  3. Birçok yiyeceğin içinde şeker kullanılır. Şeker taraması yapmak için, salata sosları, yulaf ezmesi paketleri ve çeşnilerin etiketini okuyun.
  4. Enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda fındık, tohum, meyve, humus, haşlanmış yumurta gibi yoğun atıştırmalıkları seçin. Evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz şekersiz granola tariflerini de deneyebilirsiniz.
  5. Eğer yemekten sonra tatlıya ihtiyaç duyuyorsanız, meyvelerle zenginleştirilmiş yoğurt gibi protein içeren besinlere yönelin.
  6. Menülerinizde sebze, meyve, bakliyat, kabuklu yemiş, tohum, kümes hayvanları, yumurta ve deniz ürünlerine yer verin.
  7. Şeker detoksu esnasında açlıktan ve düşük enerjiden kaçınmak için, her öğününüze protein ekleyin.
  8. Yüksek lifli besinler, açlığı ve iştahı kesmenize yardımcı olabilir. Daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca yüksek lifli gıdalar, kan şekeri düzenlemesine de katkıda bulunur ve aşermeyi önler.
  9. Su içmek, bağırsak hareketlerinizi düzenler ve şeker isteğinizi azaltır.
  10. Şeker, stres hormonları üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden stresinizi yönetmeye özen göstermeniz gerekir.
  11. Araştırmalar, 15 dakikalık hızlı yürüyüş gibi kısa egzersizlerin şekerli yiyeceklere olan isteği azalttığını buldu.
  12. Bu süreçte yeterli ve dengeli uyumaya özen gösterin. Uykusuzluk, semptomların kötüleşmesine neden olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Şekersiz tatlı tarifleri
  2. Şeker yerine ne kullanılır?
  3. Neden şekeri bırakmalıyız?
  4. Beyaz ve esmer şekerin farkı nedir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?