Şeftali bahar ayları ile birlikte tezgahlarda yerini almaya başlar. Yaz boyunca taze olarak Pazar, market ve manavlarda yer alır. Taze toplanmış lezzetli şeftalileri kış boyunca tariflerinizde kullanmak için dondurmak istiyorsanız çok haklısınız.
İleride tadına bakacak şeftalileri dondurmanın en iyi yolu meyveleri yoğun mevsimde seçmektir. Şeftali olgun, hoş kokulu olmalıdır.
Adım 1: Şeftalileri Soyun Ve Dilimleyin
En etkili dondurma için şeftalilerinizi soymak ve dilimlemek çok önemlidir. Dilimlemeden önce cildi kolayca çıkarmak için şeftalileri kaynar suda haşlayın. Doğal esmerleşmeyi azaltmak için yarım kilo soyulmuş, dilimlenmiş şeftaliyi bir çorba kaşığı taze limon suyuyla karıştırın.
2. Adım. Dilimleri Dondurun
Şeftalileri parşömen kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine tek kat halinde yerleştirin. Katılaşana kadar, yaklaşık dört saat veya gece boyunca dondurun. Bunun yerine tüm şeftalileri fermuarlı bir plastik dondurucu torbasına atacak olsaydınız, şeftaliler büyük (yine de lezzetli) bir kütle oluşturmak için birbirine yapışacağından, tüm torbayı bir kerede çözmekten başka seçeneğiniz kalmaz. Tek tek dilimleri dondurmak, bir tarif için ihtiyaç duyduğunuz kadarını kolayca çekmenizi sağlar.
Adım 3. Şeftalileri Fermuarlı Bir Plastik Dondurucu Torbasına Aktarın
Dondurulmuş şeftali dilimlerini fermuarlı bir plastik dondurucu torbasına aktarın ve kapatmadan önce torbadaki havayı mümkün olduğu kadar boşaltın. Bu, canınız taze bir şeftalili turta veya sıcak ve doyurucu bir şeftali ayakkabısı çektiğinde, bu dilimleri kışın taze tutacaktır.
Haşlama, tüylü şeftali kabuğunu meyveden ayırmanıza yardımcı olmanın hızlı bir yoludur. Şeftalileri soymak için haşlama gerekli olmasa da, yumuşak meyveleri soyma bıçağıyla soyarak oluşturabileceğiniz israfı azaltmaya yardımcı olur.
Haşlama ayrıca şeftalinin güzel, dolgun şeklini korur ve tek tip dilimler oluşturmanıza yardımcı olur. Dondurulmuş şeftalilerinizin görünümünü umursamıyorsanız, ağartmayı atlamak ve cildi elle çıkarmak veya hiç almamak tamamen iyidir.
Şeftalilerinizi dondurmadan önce soymak, kabuklarının çıkarılmasını tercih edeceğiniz bir tarifte kullanmayı planlıyorsanız yardımcı olur. Ancak, kabarık şeftali kabuğundan rahatsız değilseniz (hatta hoşunuza gidiyorsa), yıkanmış ve kurutulmuş şeftalilerinizi ikiye bölün veya dilimleyin, limon suyuyla karıştırın ve kilitli bir plastik dondurucu poşetine aktarmadan önce parşömen kağıdı kaplı bir fırın tepsisinde dondurun. Kabuğu olan şeftaliler, smoothie'ler için harika bir seçenektir. Soyma ve dilimleme işini tamamen atlayın ve bütün şeftalileri kabukları bozulmadan dondurun. Ürününüzü fermuarlı bir plastik dondurucu poşetine koymadan önce yıkayın ve kurutun. Bu kadar basit. Yazdan büyük bir ısırık almaya hazır olduğunuzda, donmuş şeftalileri soğuk su altında çalıştırın ve ellerinizle kabuğunu silin (tüylü sevenler bu adımı atlayabilir). Buzdolabında veya tezgahta çözülmesine izin verin. Şunlara da göz atın;Şeftalileri Dondurmak İçin Soymak Gerekir Mi?
Bütün Şeftalileri Dondurabilir Mi?