Şef Danilo Zanna'dan İz Bırakacak Tarifler
Sevgili Danilo Zanna’nın İzmir’deki restoranı Filo D’olio’yu ziyaret ettik.

Sizler için şefimizden çok özel tarifler aldık. İtalyan yemeklerini sevenler bu lezzetlere bayılacaklar. Denemeyen kalmasın!

  1. Risotto Al Fungi

Malzemeler;

  1. 100 gr risotto pirinci (arborio pirinci)
  2. 50 gr taze porçini mantarı
  3. 10 gr mevsim mantarları
  4. 0.5 gr sarımsak
  5. 100 gr sebze suyu
  6. 22 gr beyaz soğan
  7. 20 gr tereyağı
  8. 10 gr parmesan peyniri rendesi
  9. 2 ml zeytinyağı
  10. 0.1 gr karabiber
  11. 0.3 gr tuz

Yapılışı: Öncelikle geniş tavaya zeytinyağı ilave edin ve sarımsağı sotelemeye başlayın. Sarımsaklar sotelendikten sonra farklı bir kaba alın. Tavanın içine doğranmış mantarları alıp yüksek ateşte soteleyin aynı şekilde onları da farklı bir kaba alın. Bir tencerede, kullanmak istediğiniz sebzeleri kaynatın. Soğanları küçük küpler halinde doğrayın ve tavada sotelemeye başlayın. Pirinci ilave edin ve 2-3 dakika kadar kavurun. Ardından tuz ve karabiber ilave edin. Sebze suyunu ilave etmeye başlayın. 2 kepçe ilave edip spatula ile karıştırın. Çekince tekrar ilave edip aynı işlemi tekrarlayın. Daha sonra sotelediğiniz mantarları ilave edip spatula ile karıştırın. Kıvamın kuru olmamasına, hafif nemli kalmasına dikkat edin. Tadım yaparak istediğiniz kıvama ulaşınca su eklemeyi bırakın. Risotto’yu bağlamak için bir kenara alın ve üzerine soğuk parmesan ile soğuk tereyağını ilave edip karıştırın ve servis edin.

  1. Pizza Con Burrata

Malzemeler;

  1. 1 adet burrata peyniri (150 gr)
  2. 40 gr taze çıtır roka
  3. 5 gr sızma zeytinyağı
  4. 140 gr pizza domates sos
  5. 50 gr pesto sos (sunum için)
  6. Pesto Sos:
  7. 25 gr fesleğen
  8. 0.5 gr sarımsak
  9. 1 gr permasan
  10. 2 ml zeytinyağı
  11. 0.5 gr çam fıstığı
  12. 250 gr pizza hamuru (beze)
  13. 0.5 gr yaş maya
  14. 150 gr un
  15. 0.5 gr tuz
  16. 0.5 gr zeytinyağı
  17. 0.14 gr buz
  18. 0.8 ml su

Yapılışı: Pizza hamuru için öncelikle derin bir kabın içine ılık su ekleyin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından unun yarısını ekleyerek karıştırmaya başlayın. Kalan unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurma işlemine başlayın. Tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın, parmak uçlarıyla katlayarak yoğurun. Fazla un eklememeye özen gösterin. Yoğurduğunuz hamuru bir kaba alın, üzerini streç filmle örtün ve sıcak bir yerde 15 dakika mayalanmaya bırakın. Sürenin sonunda hamuru 4 eşit parçaya bölün. Unlanmış kaplara alıp, buzdolabında bir gece dinlendirin.
Pesto sos için mutfak robotuna bütün malzemeleri koyup pürüzsüz bir sos haline gelene kadar çekin.

Pizza hamurunu buzdolabından çıkarıp en az 6 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Fırını alt-üst fanlı ayarlarda en yüksek sıcaklığa getirin. Unlanmış tezgaha hamuru alın, parmak uçlarıyla yuvarlak bir şekil verin. Açtığınız pizza hamurunun üzerine domates sosundan 3 yemek kaşığı sürün. Fırınlayın, altı ve kenarlarının kabardığını gördüğünüzde, kenarları çıtır ve benekli kızardığında fırından çıkarın. Burrata peynirini bütün bir şekilde pizzanın ortasına yerleştirin, üzerine roka yapraklarını serpin. Son olarak hazırladığınız pesto sosunu burrata peynirinin üzerine ekleyip servis edin.

  1. Lazanya Bolonez

Malzemeler;

  1. Lazanya Hamuru:
  2. 370 gr un
  3. 18 gr semolina un
  4. 3 adet yumurta
  5. Bolonez Sos:
  6. 40 gr dana döş kıyma
  7. 40 gr dana gerdan kıyma
  8. 40 gr dana kol kıyma
  9. 25 gr dana kavram yağ
  10. 10 gr kuru soğan
  11. 10 gr havuç
  12. 10 adet kereviz sapı
  13. 10 gr domates püresi
  14. 0.5 gr tuz
  15. 0.3 gr karabiber
  16. 0.2 gr sarımsak
  17. 0.1 gr taze kekik
  18. 0.10 gr zeytinyağı
  19. Beşamel Sos:
  20. 14 ml süt
  21. 13 gr un
  22. 13 gr tereyağı
  23. 0.3 gr muskat rendesi
  24. 0.3 gr tuz
  25. 3.1 gr karabiber
  26. 3 gr permasan peyniri rendesi

Yapılışı: Bolonez sos: Yemeklik doğradığınız soğanı, küp doğradığınız sarımsağı, havucu ve kereviz sapını zeytinyağında soteleyin. Soğanlar pembeleşmeye başladığında kıymayı ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Domates püresini ekleyin ve taze baharat, tuz ve karabiberle tatlandırıp suyunu çekene kadar pişirin.

Beşamel sos: Sütü küçük bir tencereye alın. Ayrı bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan una sütü ekleyin, topaklanmaması için sürekli karıştırarak kısık ateşte 2 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve toz muskat ekleyip ocaktan alın.

Lazanya hamuru: Tüm malzemeleri bir yoğurma kabında yoğurun. Hamuru 45 cm ve 90 cm olacak şekilde açın. Uzun parçaları tepsiye yerleştirin, alt tabana beşamel sos sürün ve üzerine hamurları yerleştirin. Sırasıyla bolonez sos ve beşamel sos ekleyip üzerlerini hamur ile kapatın. Üçüncü kata geldiğinizde parmesan serpin. Beş kat olacak şekilde işlemi tekrarlayın. Son olarak uzun parçalar ile lazanyanın üzerini kapatın, beşamel sos sürün ve parmesan serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Servis yaparken tabağın altına beşamel sos sürün, üzerine lazanyayı yerleştirin ve en üst kısmına bolonez sos ilave edip servis yapın.

Danilo Zanna röportajına göz atmayı unutmayın.

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Elma Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
15 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Neden Margarin Kullanmaktan Kaçınmalıyız?
Ruşeym Nedir, Nasıl Kullanılır?
Pudra Şekeri Yerine Ne Kullanılır: 5 Farklı Alternatif
Dut Kurusu Çayı Nasıl Yapılır?