Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
30 Tarif       24 Takipçi
Saksı değişimi, bitkilerin daha iyi bir şekilde gelişebilmeleri için yapılır. Peki, iç ve dış mekan bitkilerinin saksıları nasıl değiştirilir? İşte, saksı değiştirme rehberi:

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için, yılda bir veya iki yılda bir kez saksılarının değiştirilmesi gerekir. Bitkilerin kökleri zamanla saksıyı doldurur ve toprağın içindeki besin maddelerini tüketir. Ayrıca büyüyebilmek için daha geniş bir alana ihtiyaç duyabilirler. Bu yüzden doğru zamanda ve doğru yöntemlerle saksı değişimi yapmak, bitkinin ömrünü uzatmak için gereklidir. Saksı değişimi için ideal zaman, genelde bitkilerin aktif büyüme dönemidir. Yani ilkbahar ayları, saksı değişimi için en iyi zaman olarak kabul edilir. 

İç Mekan Bitkileri İçin Saksı Değişimi

İç mekan bitkilerinin saksı değişimi ilkbahar ve yaz aylarında yapılabilir. Bitkinin kökleri saksının etrafından çıkmaya başladıysa, daha büyük bir saksı kullanmanız gerekir. Mevcut saksının bir boy büyüğünü aldıktan sonra, saksının içini toprakla doldurun. Ardından saksıdaki bitkiyi dikkatlice çıkarıp köklerini kontrol edin. Hasarlı kökleri kestikten sonra, bitkiyi yeni saksıya yerleştirin ve üzerini toprakla örterek can suyunu verin.

Dış Mekan Bitkileri İçin Saksı Değişimi

Dış mekan bitkilerinin saksıları, genellikle ilkbahar aylarında değiştirilir. Bitkini gelişimi yavaş ilerliyorsa, bu durum köklerin gelişimi için yeterince yer kalmadığından dolayı olabilir. Toprak karışımını hazırladıktan sonra, bitkiyi nazikçe eski saksıdan çıkarın ve yeni saksıya aktarın. Bitkinin köklerini çok fazla sıkıştırmadan üzerini toprakla örtün. İlk can suyunu verdikten sonra bakımına aynı şekilde devam edebilirsiniz.

Sukulent ve Kaktüslerde Saksı Değişimi

Sukulent ve kaktüsler, genellikle daha yavaş büyür. Bu yüzden saksı değiştirme ihtiyacı daha azdır. Genellikle 2 veya 3 yılda bir kez saksı değişimi yapmak yeterlidir. Sukulent ve kaktüs bitkilerinin saksıları da, ilkbahar aylarında değiştirilmelidir. Mevcut saksıdan bir boy büyük saksı kullanmanız yeterlidir. Bitkiyi yeni saksıya taşıdıktan sonra toprağı sıkıştırarak ilk sulamayı yapabilirsiniz. Özellikle dikenli bitkilerin saksısını değiştirirken bahçe eldiveni kullanmaya özen gösterin.

Saksı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Saksı değişimi genellikle ilkbahar aylarında, bitkilerin büyüme dönemine girdiği zaman yapılmalıdır. Bu dönemde bitkiler yeni toprağa ve saksıya daha kolay adapte olur.
  2. Dinlenme dönemi (kış ayları) boyunca bitkilerin saksı değişimi önerilmez. Bitkiler bu dönemde büyümeye ara verir, dolayısıyla saksı değişimi stres yaratabilir.
  3. Yeni saksı, eskisine göre birkaç santimetre daha geniş olmalıdır. Çok büyük bir saksı seçmek, toprağın fazla nem tutmasına neden olup kök çürümesine yol açabilir.
  4. Saksının altında mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır. Bu, fazla suyun tahliye edilmesini sağlar ve köklerin su içinde kalmasını önler.
  5. Bitkinizin türüne uygun toprak seçmek çok önemlidir. Kaktüs ve sukulent gibi bitkiler için iyi drenaj sağlayan kumlu toprak tercih edilirken, salon bitkileri için organik madde bakımından zengin bir toprak kullanılmalıdır.
  6. Bitkiyi eski saksısından çıkarırken köklere zarar vermemeye özen gösterin. Bitkinin kökleri çok sıkışmışsa veya toprağa dolanmışsa, hafifçe kökleri gevşetin.
  7. Çürümüş veya kuru kökler varsa, steril bir makasla bu kısımları kesin. Sağlıklı köklerin hava almasına ve yeni toprağa tutunmasına yardımcı olabilirsiniz.
  8. Bitkinizi yeni saksıya yerleştirirken, köklerini zarar vermeden yerleştirmeye özen gösterin. Köklerin etrafını uygun toprakla doldurun ve bitkinin düzgün bir şekilde saksının ortasında durduğundan emin olun.
  9. Saksı değişiminden sonra toprağı hafifçe sulayın. Bu, toprağın köklere iyice yerleşmesini sağlar.
  10. Saksı değişiminden sonra hemen gübre vermekten kaçının. Bitki kökleri yeni toprağa adapte olurken besinlerle aşırı yüklenmek, kök yanıklarına neden olabilir. Genellikle birkaç hafta sonra gübreleme yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Dikey tarım nasıl yapılır?
  2. Kapalı alanda yetiştirilen bitkiler
  3. Çiçek açan kaktüs türleri
  4. Sinek kovucu bitkiler
  5. Çatı katı serasında hangi bitkiler yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Alman Yemekleri: Alman Mutfağından 25 Farklı Tarif
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?
Zerdeçal Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Brüksel Lahanası Nasıl Temizlenir ve Soyulur?
Kardeş Mutfaklar'dan 6 Nefis Tarif
2 Kasım Masterchef 2024: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?