Safra Taşı Belirtileri Nelerdir?
Safra taşı nedir, neden olur? Safra taşının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte, şiddetli ağrılara sebep olan safra taşının belirtileri ve nedenleri:

Safra kesesi, sağ üst karında, karaciğerin hemen altında bulunan küçük bir organdır. Sindirime yardımcı olan safrayı depolayan bir kesedir. Safra taşlarının birçoğu, kolesterol gibi safrada bulunan maddelerin sertleşmesiyle oluşur. Safra taşları aslında çok yaygındır. 

Safra Taşı Belirtileri Nelerdir?

Kızartılmış yiyecekler gibi yağ oranı yüksek olan besinleri yedikten sonra, zaman zaman safra kesenizde ağrı yaşayabilirsiniz. Ancak bu ağrı, her zaman hemen ortaya çıkmayabilir. Bu ağrılar genelde birkaç saat sürer ancak şiddetli bir şekilde hissedilir. Safra taşları tedavi edilmezler, semptomlar artabilir. İşte, safra taşının belirtileri;

  1. Hızlı kalp atımı
  2. Yüksek sıcaklık
  3. Ciltte ve göz beyazlarında sararma
  4. Titreme
  5. İshal
  6. Kaşınan cilt
  7. İştah kaybı
  8. Bilinç bulanıklığı

Safra taşı belirtileri, apandisit veya pankreatit gibi hastalıkların semptomlarını taklit edebileceği için, bu semptomlar görüldüğünde mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.


Safra Taşı Nedenleri Nelerdir?

Safra taşlarının asıl nedeni, kesenin içindeki safranın kimyasal dengesizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu dengesizliğin sebepleri ise şu şekildedir;

  1. Safrada çok fazla kolesterol

Safrada çok fazla kolesterol olması, sarı kolesterol taşlarına neden olabilir. 

  1. Safrada bilirubin

Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin normal parçalanması sırasında üretilen bir kimyasaldır. Oluştuktan sonra karaciğerden geçer ve sonunda vücuttan atılır. Karaciğer hasarı ve belirli kan bozuklukları gibi bazı durumlar karaciğerinizin olması gerekenden daha fazla bilirubin üretmesine neden olur. Safra keseniz fazla bilirubini parçalayamadığında pigment safra taşları oluşur. Bu sert taşlar genellikle koyu kahverengi veya siyahtır.

  1. Konsantre safra

Safra kesesinin düzgün çalışabilmesi için, safranın boşalması gerekir. Eğer safra içeriğini boşaltamazsa, aşırı konsantre hale gelir ve taşlar oluşabilir.

Safra Taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu zaman bu taşlar size acı vermedikçe bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak ağrınız varsa ve ilaç kullanımı yetersiz kalıyorsa, doktorunuz ameliyat olmayı önerebilir. Doktorunuz kan testleri, ultrason, karın BT taraması ve safra kesesi taramasının ardından taşların oluşup oluşmadığını söyleyebilir. Bu şekilde teşhis konulur. Safra taşını önlemek için şunlara dikkat edin;

  1. Daha az rafine karbonhidrat tüketin.
  2. Şeker tüketimini sınırlayın.
  3. Balık yağı ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih edin.
  4. Günde uygun miktarda lif tüketin. (Kadınlarda 25 gr, erkeklerde 38 gr)
  5. Her gün bir fiziksel aktivite yapın.


Şunlara da göz atın;

  1. Burun yanması neden olur?
  2. Romatoid artrit belirtileri
  3. Stres belirtileri nelerdir?
  4. Depresyonun fiziksel etkileri
  5. Enflamasyon neden olur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif